Indbrudstyvenes højtid nærmer sig - men politiet har en god nyhed

Antallet af indbrud i 2020 er faldet med 30 procent på Fyn, og politiet forventer langt færre indbrud i julen på grund af coronaviruspandemien. 

Selv om julen traditionen tro er indbrudstyvenes højtid, er der i år en forventning om, at knap så mange fynboer får indbrud i hjemmet. 

Betingelserne for indbrudstyvene er som følge af coronaviruspandemien blev forringet. 

- Folk har været mere hjemme og arbejdet hjemmefra. Børnene har været sendt hjem fra skolen, og vi har også været mindre ude at rejse. Det giver dårligere vilkår for indbrudstyvene, siger vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen fra Fyns Politi til TV 2 Fyn. 

Fald på 30 procent

Fyns Politi har ligesom resten af landet haft et stort fald i antallet af indbrud. Der har været omkring 30 procent færre indbrud på Fyn i løbet af 2020. 

Fakta om indbrud på Fyn

- Vores grænser har været lukket. Det er ingen hemmelighed, at indbrud ofte bliver begået af østeuropæiske omrejsende kriminelle grupperinger, og de står for rigtig mange indbrud, siger Jesper Weimar Pedersen.

- De har ikke haft adgang til vores land, så det har også haft indvirkning på antallet af indbrud, forklarer han.

Tendens kan fortsætte i julen

Og tendensen med færre indbrud i private hjem forventer han kommer til at fortsætte hen over juledagene, og hvis alt går vel, ender 2020 med at se et fald i antallet af indbrud på over 30 procent. De endelig tal ligger klar efter nytår. 

Indbrudstyvene har i årevis regnet ud, at der er rigtig mange, som forlader deres hjem i juledagene, og så har de ofte frit slag til at komme ind i dit hus og stjæle dine ting, uden du opdager det, før du kommer hjem fra juleaften, julefrokost eller skiferie. 

Selv om der er udsigt til færre indbrud i julen 2020, er det alligevel en god idé at gøre arbejdet mere besværligt for tyveknægtene.

Gode råd til at undgå indbrud

Derfor kommer Fyns Politi med en række gode råd til, hvordan du undgår at få besøg af uventede gæster.

- Netop fordi indbrudstyve ofte er ret gode til at begå deres kriminalitet, så gælder det selvfølgelig om at forsøge at ramme dem der, hvor de er sårbare. De vil meget nødigt ses og genkendes, og så går de i hovedsagen efter hjem, der ser forladte ud, siger Jesper Weimar Pedersen.

- Så årvågne øjne, godt med rod og vasketøj og lys i huset er nogle af de vigtigste værn mod indbrud. Men mindst lige så vigtigt er et rigtig godt naboskab, forklarer vicepolitiinspektøren. 

Gode råd til at undgå indbrud

    Ring 112, hvis du ser indbrudstyven

    Fyns Politi oplyser, at der i julen vil være ekstra opmærksomhed rettet mod indbrud. 

    - Men vi har også brug for borgernes hjælp, så tyvene samtidig får de dårligst mulige arbejdsvilkår, siger Jesper Weimar Pedersen. 

    Hvis du kommer hjem til et hus, der har været ramt af indbrud, er det vigtigt, at du ikke røre ved noget, så politiet har mulighed for at sikre spor – fingeraftryk, dna-spor, sålaftryk – som kan være med til at finde frem til gerningsmanden. 

    Hvis du opdager, der har været indbrud, så ring på telefonnummer 114. Er tyven stadig i huset eller lige i nærheden, så ring 112.