Kvinder i undertal: Sexisme og arbejdsbyrde afskrækker unge kvinder, siger fynsk politiker

TV 2 Fyn har bedt en række kvindelige folketingspolitikere give deres bud på, hvad der skal til for at få flere kvinder til at gå ind i politik.

Vejen ind i politik går gennem stærke rollemodeller.

I hvert fald i fynskvalgte Victoria Velasquez’ tilfælde.

Da hun i sin tid meldte sig ind i Enhedslisten, var det en veninde, der skubbede på. Holdningerne stemte, konkluderede veninden, som Velasquez dengang var søspejder med, og som var en del af SUF, Socialistisk Ungdomsfront.

- Det kan godt være angstprovokerende at stikke næsen frem – og hårdt nogle gange. Derfor er det vigtigt, at det også er sjovt, og at man gør det sammen med nogle, man godt kan lide, siger Victoria Velasquez, da TV 2 Fyn møder hende på hendes kontor på Christiansborg.

SUF-medlemskabet fra 2008 blev i 2019 vekslet til en plads i Folketinget, hvor den 30-årige folkevalgte i dag er både beskæftigelses-, erhvervs-, økonomi- og europarådsordfører.

Victoria Velasquez er dermed en del af det mindretal af kvinder, der har besluttet at gå aktivt ind i politik.

Ingen kvindelige borgmestre

Eftertragtet mangelvare

Da Velasquez i sin tid blev opstillet til kommunalvalget for første gang, var hun lige akkurat fyldt 18 år.

Chancerne var tvivlsomme, men det var kun belejligt. For inderst inde herskede tvivlen fortsat om, hvorvidt hun overhovedet ønskede et liv som folkevalgt.

Ansvaret var kommet væltende ind over hende. Og det samme var arbejdsbyrden.

quote Vi skal skabe rum, hvor det er okay at komme for bare at kigge uden at forpligte sig

Victoria Velasquez (Ø)

For når først mangelvaren, som de unge kvinder er, nikker til at engagere sig, bliver det påskønnet i en grad, som mange knækker halsen på, siger Victoria Velasquez:

- Man kan hurtigt komme til at synes, at så skal hun bare det hele. Men i stedet for at lægge alle arbejdsopgaver på én person, bør man overveje, hvordan man får endnu flere med.

Sexismen hersker stadig

Ved kommunalvalget i 2017 havde de røde partier en markant højere andel kvindelige kandidater til byrådene end de blå. 

Her var Enhedslisten det parti med den næsthøjeste andel kvinder, 42 procent, kun slået af SF’erne.

Men de kvinder, der stiller op, må også ifølge Velasquez leve med flere kritiske røster i deres indbakker end deres mandlige kollegaer. Det er i hvert fald den oplevelse, hun selv har haft, siden hun i 2019 blev valgt til Folketinget: 

- Man får ikke bare flere grimme kommentarer som kvinde. Kommentarerne er også af forskellig karakter alt efter, om de er rettet mod en kvinde eller mand, siger hun.

Køn er en svaghed

Et af de eksempler, Velasquez fremhæver, var da det en dag gik op for folketingsgruppen, at den samme mand sendte flere af dem ubehagelige beskeder.

Selvom grunden til kritikken var den samme, var ordvalget forskelligt.

- Han kørte på dét, han troede, var en svaghed hos hver enkelt af os. Mændene er ”landsforæddere” og ”idioter”, mens vi kvinder fik sexistiske ord i stedet.

Du siger, at han gik efter jeres svagheder. Kan køn være en svaghed?

- Det er køn, ja.

Victoria Velasquez er selv blevet kaldt kvieøjet og blank og er blevet beskyldt for kun at ville vise lår, fortæller hun. Og selvom hun forsøger ikke at lade det påvirke, sætter det sig i hende.

For eksempel tog hun sig selv i at tvivle på, om hun viste for meget hud, da hun skulle have taget et nyt kampagnebillede. På billedet kan man se et stykke af hendes skinneben.

- Jeg blev nødt til at spørge en anden, om hun mente, at jeg viste lår. For det sætter sig på en eller anden måde i en. Jeg er blevet mærket af det.

Piftet efter på vej mod scenen

Et andet eksempel, Velasquez husker, var, da hun skulle op og tale for en stor gruppe deltagere ved en konference.

På vejen derop, var der en mand, der piftede efter hende.

- Det var latterliggørende, og det reducerede mig til at være en ung kvinde – ikke et politisk menneske. Det føltes virkelig ikke venligt ment. Ikke som et kompliment.

- Det er en lille ting. Men det kan være med til at føle, at man bliver modarbejdet på baggrund af sit køn.

Tror du, at episoder som den, du beskriver der, eller måske endda bare tanken om dem, er nok til at afskrække nogle kvinder fra at gå ind i politik?

- Det tror jeg 100 procent.

Trækker sig hurtigt

Konsekvensen af den tunge arbejdsbyrde og den sexisme, som kvinder i politik ifølge Velasquez lever med, bliver for meget for nogle, lyder det.

Selv beretter hun om unge partifæller, som har fået nok og har lagt engagementet på hylden.

- De bliver stressede og får dårlig samvittighed over, at de umuligt kan løse alle de opgaver, de har fået.

For at undgå, at det sker, har Enhedslisten på Fyn lavet et netværk for partiets kvinder, hvor de løbende tjekker ind hos hinanden. Her kan man tale om nogle af de ting, der kan virke små for nogle, fortæller Velasquez.

Derudover har alle kvinder fået en ”makker”, som kan bruges som sparringspartner eller kan tages med ud til debatter, hvis man har brug for støtte.

- For eksempel hvis man skal i debat med en mand, der er kendt for at tale utrolig meget ned til kvinder. Det kan være svært at overskue, og derfor kan det være rart at have en med, så man ikke føler, at man er helt alene.

Husk det uforpligtende

Victoria Velasquez erkender, at partiets indsats ikke nødvendigvis trækker flere kvinder ind i politik, men alene forsøger at holde på dem, der allerede har engageret sig. 

Hun har dog flere forslag til at sikre, at der kommer flere til:

- Det handler om at skabe en åbenhed, så unge kvinder føler, at det er okay at række ud til dem, der allerede er aktive. Og så skal vi hele tiden være opmærksomme på at skabe rum, hvor det er okay at komme for bare at kigge uden at forpligte sig, siger hun og tilføjer:

- Og så skal vi blive bedre til at tænke over, at unge kvinder ikke skal være det hele, bare fordi de kigger forbi én gang. 

Victoria Velasquez er valgt ind som nummer et på listen for Enhedslisten i Fyns Storkreds. 

Oversigt

    Oversigt