I det fynske folks tjeneste

Politiforliget er på plads: To fynske kommuner får nærpoliti

Den nye politiaftale skal sikre mere tryghed lokalt i Danmark. To ud af 20 nærpolitistationer kommer til at ligge på Fyn.

00:42

Her skal Nyborgs kommende nærpolitistation ligge. I dag huser den kun en færdselsafdeling. Video: Fotograf: Ole Holbech Redigering: Sune Jørgensen

Et bredt flertal har indgået et nyt politiforlig, der sikrer blandt andet 450 nye betjente, 110 lokalbetjente og nye våben.

Derudover er 20 kommuner blevet udpeget til at få en nærpolitienhed - herunder Nyborg og Assens Kommune.

- Det er jo fantastisk, lyder reaktionen fra borgmesteren i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V).

- Jo mere muskel, der er i lokale stationer, jo bedre. Vi er et stort opland på Fyn, der har langt til en station, og der har været en stor efterspørgsel fra borgerne. Det kommer til at give mere tryghed.

Læs også Borgmestre glæder sig over udsigt til udkørende nærpoliti

Begejstring er lige så stor i Nyborg, hvor borgmester Kenneth Muhs (V) ser frem til at læse sig ned i aftalen.

- Det glæder jeg mig rigtig meget over, for det har vi virkelig arbejdet for, siger han.

- For borgerne er det vigtigt at have politiet tæt på, og at de ser det i bybilledet i højere grad, end det er tilfældet i dag. Det har også en forbyggende effekt.

Gør noget ved retsfølelsen

Politiet vil netop blive mere nærværende, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi har lavet en ny stor aftale for dansk politi som gælder for de næste tre år. Den indeholder en grundlæggende styrkelse af politiet og anklagemyndigheden. Vi får et mere nærværende politi, siger Nick Hækkerup.

Læs også Borgmestre jagter mere politi: Disse tre kommuner vil have ny nærpolitistation

Han bliver bakket op af det fynske folketingsmedlem Mai Mercado (K), der kalder det "en fantastisk aftale".

- Et mere synligt politi gør noget ved vores oplevelse af retsfølelsen. Det betyder noget for os, at vi kan få fat i politiet, når vi har behov for dem. Jeg er meget glad for aftalen, siger hun til TV 2 Fyn.

Tre fynske kommuner sendte brev

Det har indtil tirsdag ikke været klart, hvor de 20 nærpolitistationer skulle placeres. Blot at ti af dem skulle ligge i Vestdanmark.

Derfor lagde i alt tre fynske kommuner forud for forhandlingerne billet ind ved at sende et brev til Justitsministeriet.

Udover Assens og Nyborg var der tale om Middelfart Kommune. Her var argumentet blandt andet, at kommunen var stategisk godt placeret med let adgang til Vestfyn og Trekantområdet.

Nærpolitienhederne

  • Enhederne vil være base for lokalpolitiet i det pågældende område og have åbent for fysiske henvendelser mindst 15 timer om ugen.
  • De vil have en bemanding på minimum fem politiårsværk per enhed, så der – ud over bemandingen af nærpolitienhederne i åbningstiden for fysiske henvendelser – sker en styrkelse af det øvrige lokale politiarbejde i området. Der er tale om en markant udvidelse af politiets eksisterende åbningstider. Det vil være op til den enkelte politikreds at vurdere, hvordan åbningstiden bedst fordeles henover ugen ud fra de lokale forhold.
  • På nærpolitienheden vil borgerne kunne foretage anmeldelser, være i dialog med politiet og få råd og vejledning.
  • Ved siden af borgerhenvendelserne kan betjentene på nærpolitienhederne for eksempel foretage sagsbehandling af mindre sager, lave telefoniske tryghedsopfølgninger samt forberede og samle op på bekymringssamtaler med lokalområdets unge.
  • Samtidig vil betjentene knyttet til nærpolitienhederne kunne patruljere i lokalområdet som et supplement til beredskabet. Eksempelvis vil lokalbetjentene kunne indhente videoovervågning fra for eksempel et butikstyveri eller aflægge besøg hos indbrudsramte borgere og optage anmeldelse samt vejlede om kriminalpræventive tiltag og sikring af egen bolig.

 

Kilde: Justitsministeriet

Rejseholdet genopstår

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup betyder forliget også, at rejseholdet genopstår i et forsøg på at styrke opklaringen af mord i Danmark.

- Vi så med Emilie Meng-drabet, at der ikke er kommet en opklaring. Det er kritisk for retsbevidstheden, og det håber vi at rette op på, siger Peter Skaarup.

Udover de to fynske enheder kommer de resterende 18 til at ligge i Brønderslev, Vesthimmerland, Struer, Ikast-Brande, Odder, Billund, Hedensted, Tønder, Esbjerg, Sorø, Slagelse Odsherred, Greve, Gladsaxe, Ishøj, Gribskov, Fredensborg og Tårnby Kommune.