I det fynske folks tjeneste

Landmænd jubler: Vi skal alle glæde os over lækkert høstvejr

Selvom nogle afgrøder lider under en drivvåd vinter, betyder det tørre og varme vejr, at høsten alligevel tegner til at bliver ganske pæn. 

00:47

Trods våd vinter og kold juli tegner høsten mere end hæderlig i år. Video: Ken Petersen

Hedebølge og sol fra en skyfri himmel i snart to uger. Landmændene fryder sig over det ekseptionelle gode arbejdsvejr.

- Det er perfekt. Det kunne ikke være bedre, siger landmand Svend Jørgensen fra Frøbjerg. 

Nær gennemsnittet

Landmand Peter Enggaard fra Hjelmerup nær Tommerup har også travlt med høsten i denne tid. Det flotte vejr gør, at han kan arbejde dag og nat med at få afgrøderne i hus. 

- Jeg har været selvstændig i 27 år. Jeg har ikke før prøvet, at det regner hele juli, og når vi så skal til at høste kornet, er det bare det lækreste høstvejr. Det er bare dejligt, siger Peter Enggaard.

Læs også Ugens sommervejr er godt nyt for høsten

Og den ekstremt våde vinter og en rekordkold juli er Peter Enggaard tilfreds, selvom udbyttet ikke bliver til rekorder i år. 

- Nogle af afgrøderne er lidt over gennemsnittet. Andre er lidt under. Men jeg tror ikke, vi holder gennemsnittet, siger han og fortsætter:

- Så er det ok. Vi er jo vejrafhængige. Det er vores lod, og det må vi så slås med, siger han. 

Læs også Efter økonomiske problemer: Fynsk landbrugsmastodont sat til salg

Gode side af middel

Vinterhveden, der altså måtte stå en sjaskvåd vinter igennem, giver udbytte ti procent under gennemsnittet, men vårafgrøder som vårbyg og havre klarer sig ti procent bedre end gennemsnittet. 

Selvom Peter Enggaard samlet må affinde sig med et udbytte under middel, er der mere optimistiske toner fra Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), der aftager 70 procent af de fynske landmænds korn.

- Samlet set, så har vi en høst på den gode side af middel. Vi havde jo den der rigtig fine maj og juni. Så kunne vi have frygtet at mangle vand i juli, men det har heldigvis ikke slået så hårdt igennem, siger Lars Thorø fra DLG Fyn.

Skaber vækst på landet

Hedebølgen og det flotte høstvejr er ikke bare godt for landmændene, mener rådgivnings- og innovationshuset Seges, der er en del af Landbrug & Fødevare.

Læs også Den fynske kartoffelhøst reddet i ellevte time

- Når det godt for landbruget, gavner det rigtig mange. Især uden for byerne, hvor landbruget udgør en stor del af økonomien. Så når det går godt for landbruget, smitter det af på alle de omkringliggende virksomheder, der leverer til landbruget, siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges.