I det fynske folks tjeneste

Lider af kronisk hovedpine: - Ventetiden på behandling er tre år

Michelle Sander har hovedpine hver eneste dag. Hun synes ikke, det er okay, at hun skal vente så lang tid på at komme i behandling.

00:31

OUH er det hospital i landet, hvor ventetiden for migrænepatienter er længst. En af dem er Michelle Sander, der lider af kronisk hovedpine, som hun har haft siden en springulykke i 2008.

- Min almindelige hovedpine er en spændingshovedpine, der sætter sig som en hjelm og er der hver dag, og så kommer der migræneanfald cirka hver femte dag, siger Michelle Sander. 

Læs også Behandling i 2021: Fynboer med migræne må vente længere

Lægerne har henvist hende til OUH’s hovedpineklinik, men det har lange udsigter.

- Jeg har ventet i halvandet år, og de sagde til mig dengang, at der var tre års ventetid. Det er ikke sjovt at vide, at der er halvandet år endnu – måske mere, fortæller Michelle Sander.

100.000 danskere med hovedpine

Omkring 100.000 danskere lider af hovedpine, der kræver behandling. Er du fynbo ligesom Michelle Sander, er der i forhold til resten af landet længere ventetider på at komme i behandling.

Jeg har ventet i halvandet år, og de sagde til mig dengang, at der var tre års ventetid.

Michelle Sander

- Jeg synes ikke, det er okay, at man skal vente så lang tid, siger Michelle Sander, der også brækkede ryggen, da hun faldt af sin hest i 2008.

Hovedpineklinikken i Odense blev oprettet i 2013, og ventetiden har siden været stigende. Alle hovedpineklinikker i landet overskrider behandlingsgarantien på 30 dage.

Migræne skønnes at være årsag til 14 procent af al sygefravær, og i en rapport fra Sundhedsstyrelsen blev det i 2015 vurderet, at hovedpine hvert år koster 1,2 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Fakta om migræne

Migræne er en halvsidig, dunkende, anfaldsvis hovedpine, som kan ses i alle aldersklasser.

Ofte er den ledsaget af kvalme og/eller opkastninger.

Man bliver overfølsom over for næsten alle udefrakommende påvirkninger - især lys og lyd - og søger derfor ofte hvile i et mørkt, stille lokale.

Anfaldet af hovedpine varer fra få timer til tre døgn.

Kilde: Netdoktor.dk