Lynhurtig luftlevering: Sundhedsdroner skal flyve ud til borgere med medicin

I fremtiden kan det være droner, der leverer medicin til borgerne i hurtigere levering. Torsdag blev de nye sundhedsdroner testet hos OUH.

Inden for få år skal blodprøver og medicin transporteres fra Ærø til Odense på rekordtid - nemlig ved hjælp af sundhedsdroner.

Torsdag var Harley Poulsen og kollegerne i gang med at teste dronerne, som skal kunne lande ved Odense Universitetshospital.

- Det er sjovt, fordi det er pionerarbejde, der på sigt skal blive til noget større, siger Harley Poulsen, der er drone-operatør hos Falck, mens han sender dronen op i luften.

Dronerne blev blandt andet testet for, om de kan lette og lande ved hospitalet uden at forstyrre lægehelikopterne. 

Kan styrke sundhedsvæsnet

Med nye sundhedsdroner skal det eksempelvis kun tage godt 35 minutter at komme fra Ærø til Odense med medicin, blodprøver eller andre leveringer til og fra hospitalet. 

I dag vil samme levering tage op til 12 timer med færge og landtransport.

- Vi ser droner som en rigtig god mulighed for at styrke sundhedsvæsnet og logistikken. Borgere kan får mulighed for at blive i eget hjem, i stedet for at blive fragtet ind til hospitalet, siger Nicolai Søndergaard Larsen, der er droneansvarlig hos Falck.

quote Der kan være gener ved at dronerne flyver rundt, men hvis man ved, at de flyver medicin ud, så har man respekt for det. Præcis som man respekterer ambulancer

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør, OUH

Også Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægelig direktør ved OUH, ser sundhedsdronerne som en god løsning.

- Vi tror, det kan få stor betydning, at vi måske kan transportere dyr medicin ud til borgere i eget hjem i fremtiden, understreger han.

Cykelsti for dronerne

Men inden det bliver muligt at tage imod sin medicin fra luftlevering, skal dronerne testes godt og grundigt i luften over OUH.

- Det svarer lidt til, at vi er ved at lægge cykelsti og vejsystem ud for dronerne, siger Mathias Vinter, der er leder i Holo Air.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Projekt Sundhedsdroner, viser at ni ud af ti danskere ser positivt på brug af droner i redningsarbejde, mens to ud af tre generelt bakker op om droner i sundhedsvæsenet.

- Jeg kan sagtens forstå, at ny teknologi kan give skepsis. Det er jo derfor, vi tester i så stort omfang, påpeger Nicolai Søndergaard Larsen.

Harley Poulsen holder godt øje med dronerne i luften.
Harley Poulsen holder godt øje med dronerne i luften.
Foto: Ida Alstrup Klausen

Og den lægelige direktør er sikker på, at den teknologiske løsning nok skal vinde indpas hos alle borgere med tiden.

- Der kan være gener ved, at dronerne flyver rundt, men hvis man ved, at de flyver medicin ud, så har man respekt for det. Præcis som man respekterer ambulancer, siger understreger Bjarne Dahler-Eriksen.

Se indslaget fra torsdag her: 

OUH tester sundhedsdroner
Fotograf: Fotograf: Ida Alstrup Klausen


Oversigt

    Oversigt