I det fynske folks tjeneste

Økonom efter Lindø-analyse: En rigtig god historie for Fyn

Krisen kostede især den fynske industri dyrt. Lindøs succes er eksempel på, at det er lykkedes Fynsk erhvervsliv at genopfinde sig selv, mener chefanalytiker.

Fyn har fået sit fyrtårn tilbage. 

Under krisen mistede vi mange fynske industrivirksomheder. Så på mange måder har fynsk erhvervsliv været nødt til at genopfinde sig selv. Men med Lindø Industripark har vi fået et af vores gamle fyrtårne tilbage.

Jan Størup, cheføkonom, Nordea.

Sådan lyder det fra Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea og bosat i Munkebo, efter ny analyse dokumenterer Lindø Industriparks massivt jobskabende effekt.

- Det her er en rigtig god historie for Fyn. Under krisen mistede vi mange fynske industrivirksomheder, herunder Lindøværftet, som jo alt andet lige var et fynsk fyrtårn. Så på mange måder har fynsk erhvervsliv været nødt til at genopfinde sig selv. Det er for eksempel lykkedes med hele robotsatsningen. Men med Lindø Industripark har vi også fået et af vores gamle fyrtårne tilbage, siger Jan Størup Nielsen.

Analysen konkluderer, at Lindø Industripark sammen med Odense Havn, der begge er ejet af selskabet, Lindø Port of Odense, skaber arbejde til knap 6.000 fynboer. 

Læs også Jobfest fortsætter på Lindø: MHI Vestas skal bruge 70 mand mere

Men hvor mange er danske?

Jan Størup Nielsen ville dog ønske, at analysen også havde løftet sløret for, hvor mange af de 6.000 arbejdspladser der er besat af udenlandsk arbejdskraft.

- Det er vigtigt at vide, hvis man regne på den samfundsøkonomiske gevinst. Det giver sig selv, at arbejdspladser ikke har den samme gavnlige samfundsøkonomiske effekt, når lønnen udbetales til udenlandsk arbejdskraft, siger Jan Størup Nielsen.

Alligevel tøver chefanalytikeren ikke med at kalde Lindø Industriparks udvikling en succes.

- Analysen dokumenteret, hvor vigtig velfungerende infrastruktur er for væksten på Fyn. Her er det lykkedes at udnytte Lindøs faciliteter til at tiltrække virksomheder. Det er en viden, man sagtens kan overføre til den øvrige fynske infrastruktur, for eksempel motorvejen, siger Jan Størup Nielsen og forklarer:

- For vi må bare erkende, at selvom vi ligger lige midt i landet, så har vi bare ikke som for eksempel København en naturlig fordel, der gør, at virksomhederne vælger os. Men i Lindøs tilfælde har faciliteterne og industriparkens maritime infrastruktur bare ikke været til at komme uden om for virksomheder. Og det er en væsentlig faktor for industriparkens succes. 

Læs også Ledige fynboer strømmer til Lindø