I det fynske folks tjeneste

Politiet griber ikke ind: Lastbiler overhaler trods forbud

På bare tre kvarter observerede TV 2/Fyn fem ulovlige overhalinger på Fynske Motorvej mandag morgen. Men siden nytår har politiet kun udskrevet bøder til fire chauffører.

00:20

Politiet udsteder langt færre bøder til lastbilchauffører, som bryder overhalingsforbuddet på Fynske Motorvej.

Det viser dataudtræk fra Fyns Politi.

Men en køretur på tre kvarter på Fynske Motorvej mandag morgen viser, at problemet med ulovlige lastbiloverhalinger, de såkaldte elefantoverhalinger, stadig er massivt.

Vi har valgt at prioritere den præventive indsats ved at være uniformeret til stede på motorvejen. Synlige altså. Vi kunne også være til stede på motorvejen i civil, men derved ville vi ikke opnå den præventive effekt, som vi mener, vi opnår ved at være synligt til stede.

Richard Jacobsen, leder af Fyns Politis færdselsafdeling.

Da TV 2/Fyn mandag morgen spænder en trailer efter bilen, som man vel at mærke kun må køre 80 kilometer i timen med på motorvejen, er det som om forbuddet aldrig har eksisteret.

I løbet af bare tre kvarter observerer TV 2/Fyns reporter at blive overhalet ulovligt fire gange af lastbiler. Desuden observeres en lastbil overhale en anden lastbil inden for forbudszonen.

Politi fastholder strategi

Alligevel fastholder Fyns Politi, at den valgte strategi mod ulovlige lastbiloverhalinger virker.

- Vi har valgt at prioritere den præventive indsats ved at være uniformeret til stede på motorvejen. Synlige altså. Vi kunne også være til stede på motorvejen i civil, men derved ville vi ikke opnå den præventive effekt, som vi mener, vi opnår ved at være synligt til stede, siger Richard Jacobsen, leder af Fyns Politis færdselsafdeling.

Læs også "Elefantoverhalinger": Debat om forbud på den fynske motorvej

Mellem Odense og Nørre Aaby er der for lastbiler overhalingsforbud på Fynske Motorvej i tidsrummet fra klokken 06 til 09 og igen fra klokken 15 til 18.

Det er der for at sikre fremkommeligheden og for at hindre hårde opbremsninger hos de bagvedkørende biler, når lastbilerne trækker ud i overhalingsbanen. Opbremsninger, som i værste fald kan forårsage ulykker.

Færre bøder hvert år

Mandag morgens oplevelser står dog i kontrast til politiets egen statistik.

I 2016 udskrev Fyns Politi 20 bøder for ulovlige lastbiloverhalinger. Lidt færre end i 2015, hvor 31 chauffører blev taget for at overhale ulovligt. I 2014 udskrev politiet 38 bøder for samme forseelse.

I 2017 har de altså blot udskrevet fire bøder for de ulovlige overhalinger på Fynske Motorvej.

Når jeg kan opleve fem overhalinger på tre kvarter, tyder det så ikke på, at den præventive effekt ved at være til stede på motorvejen, ikke virker godt nok?

- Det er måske, fordi vi ikke lige var der på det tidspunkt, du kørte der. Vi har måske så været der tidligere. Vi er der på forskellige tidspunkter hele tiden, så de ved aldrig, hvornår vi er der, siger Richard Jacobsen. 

Rettelse: Vi skrev, at fem bøder var blevet udskrevet i 2017. Det er forkert. Der er blevet udskrevet fire bøder i 2017. 

Læs også E20-komité presser på: Lange køer er ikke kun fynboernes problem