Sådan undgår du ulykker: Højsæson for hjortepåkørsler

Der er øget risiko for hjortepåkørsler de kommende måneder. Sænk farten og hold øje med lysende øjne ude i rabatten, siger Pernille Ehlers, som er chefkonsulent fra Rådet for Sikker Trafik.

Mere end 800 gange modtog Dyrenes Beskyttelse i 2020 en anmeldelse om en hjortepåkørsel på Fyn, og de kommende måneder er det igen højsæson for netop hjortepåkørsler. 

Derfor kommer organisationen med en opfordring til bilister om at være ekstra opmærksomme på de tidspunkter af døgnet, hvor der er svagt lys. 

Det fortæller chefkonsulent for Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers.

- For at forebygge ulykken er det vigtigste, at man ikke kører for stærkt. Særligt når man kører gennem skovområder efter mørkets frembrud. Det er her, hjortene færdes, siger Pernille Ehlers.

Det er vigtigt at holde afstand til bilen foran, understreger hun:

- Hvis nu bilen foran standser hurtigt op på grund af et rådyr, er det vigtigt, at man selv kan nå at stoppe op. Så sænk farten og hold øje med lysende øjne ude i rabatten, tilføjer Pernille Ehlers.

Artiklen fortsætter under grafikken. 

Antallet af anmeldelser om hjortepåkørsler i 2020

Flest påkørsler i april og maj

Ifølge Søren Krogsgaard, som er presserådgiver for Dyrenes Beskyttelse, stiger antallet af henvendelser om hjortepåkørsler typisk i april og maj.

- Hjortene er ekstra aktive, og samtidig er det den tid på året, hvor rålammene for første gang skal ud og klare sig på egen hånd, og det er de ikke så gode til, siger Søren Krogsgaard.

Sidste år så man en voldsom stigning i antallet af henvendelser i forbindelse med hjortepåkørsler i forårsmånederne hos Dyrenes Beskyttelses vagtcentral. 

Alene på to måneder fra marts til april 2021 blev antallet fordoblet fra 544 til 1.108 henvendelser. På Fyn modtog vagtcentralen 874 henvendelser om ulykker med hjortepåkørsler i 2020.

Højsæson for hjertepåkørsler

Hvis uheldet sker, og hjorten pludselig hopper ud på vejen, kan det blive særlig farligt, hvis man kører for stærkt. Ifølge chefkonsulent for Rådet for Sikker Trafik Pernille Ehlers reagerer vi instinktivt, og chancerne for at komme alvorligt til skade bliver derfor langt højere, hvis ikke man kører efter forholdene.

- Hjortene kommer jo meget pludseligt ud på vejen fra skoven af. Man bliver forskrækket og reagerer instinktivt ved straks at træde hårdt på bremsen for at undvige. Derfor er det så vigtigt at sænke farten, så man ikke selv ender på vej ind i et træ ude i rabatten, siger Pernille Ehlers.

Rådet for Sikker Trafik råder danskerne til at holde ind til siden med det samme, hvis uheldet er ude og ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812. 

Skyttekorps

Bilisten skal helst blive på stedet, indtil hjælpen kommer og forsøge at slæbe dyret ind til siden, så det ikke er til fare for andre. Her anbefaler Rådet for Sikker Trafik bilisten til at ringe til Falck på 70 10 20 30, hvis dyret er for tungt.

- Vi har blandt andet et skyttekorps, som kan komme ud og aflive dyrene, hvis vi ved, det er en hjortepåkørsel, oplyser Søren Krogsgaard fra Dyrenes Beskyttelse.

Tallet for hjortepåkørsler i Danmark er steget markant siden 2015 ifølge tal fra Dyrenes Beskyttelse.

I 2015 modtog Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 7.630 henvendelser fra bilister, som havde været ude for en ulykke i forbindelse med en hjortepåkørsel. Tallet er steget til 11.232 årlige henvendelser i 2021 ifølge Dyrenes Beskyttelses statistikker for hjortepåkørsler.

Dyrenes Beskyttelses vagtcentral oplevede 874 henvendelser i 2020 på Fyn alene - flest i Odense kommune (162), efterfulgt af Faaborg-Midtfyn Region Kommune (143) og så Assens Kommune (123).

Oversigt

    Oversigt