Tusindvis af fynske juletræer klar - den største salgsweekend på vej

Lige nu topper sæsonen for de fynske juletræsproducenter. Træer i tusindvis fældes, pakkes og sælges til hele Europa.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det betyder travlhed hos de fynske juletræsproducenter.

Det gælder også hos Skovdyrkerne ved Tommerup, der er læsseplads for juletræer og pyntegrønt.

Her bliver op til 20.000 juletræer hver dag læsset på en lastbil og sendt ud for at pynte i de europæiske stuer.

- Den næste weekend bliver den største salgsweekend i Europa - der kommer der til at ske noget, siger Asger Toft Ravn, skovfoged hos Skovdyrkerne.

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer produceres der årligt 12 millioner juletræer i Danmark. Heraf eksporteres ti millioner træer til udlandet.

Men spørgsmålet er, om efterspørgslen af det traditionelle grantræ fortsætter. 

Kan være udfordringer

Ifølge en den fynske juleekspert Mette Ladegaard Thøgersen er juletræet en relativ ny tradition. Det kom til Danmark for omkring 200 år siden.

- I en historisk kontekst har vi haft traditionen i relativt kort tid, så det er svært at spå om fremtiden. Der er i hvert fald nogle udfordringer i forhold til bæredygtigheden og det at gå ud og fælde en masse træer for at smide dem ud bagefter, siger Mette Ladegaard Thøgersen, der er leder af den kulturhistoriske afdeling hos Østfyns Museer.

- På den måde tror jeg, traditionen bliver udfordret ved, at man tænker i nye baner. Men det er også på mange måder et ikonisk symbol for juleaften.

Træet her er af en udstilling af et juletræ fra 1850, der er inspireret af Peter Fabers 'Højt fra træets grønne top".
Træet her er af en udstilling af et juletræ fra 1850, der er inspireret af Peter Fabers 'Højt fra træets grønne top".

Tror på, at traditionen består

Ved Tommerup tror man på, at traditionen består, netop fordi det har sådan en fremtrædende plads i den danske jul.

- Jeg tror, julen er kommet for at blive, og juletræet er med til at skabe glæde og samle familien, siger skovfogeden.

Plastikjuletræet, der har vundet frem de seneste år, mener han ikke er et bedre og mere bæredygtigt alternativ.

- De rigtige træer er et naturligt materiale, og når man er færdig med dem, kan de enten brændes og give varme eller blive flishugget, siger han.

Rigtige træer er bedre end plastik

Her giver Vivian Kvist Johannsen, der er seniorforsker og sektionsleder på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, skovhuggeren ret. For selv om der er en udbredt opfattelse af, at plastikjuletræer er bæredygtige, fordi de kan genbruges, er det slet ikke nok.

- Et rigtigt træ er bedre end plastik, fordi vi som regel ikke bruger plastiktræer så mange gange, at det kan betale sig. De skal anvendes i rigtig mange år, før det opvejer den energi og det forbrug, som det koster at producere dem, siger hun.

Derimod har et rigtigt juletræ vokset og lavet fotosyntese - betegnelsen for den proces, hvor træet optager CO2 og omdanner det til ilt - indtil det bliver fældet.

- Man kan i stedet gå efter noget, der er dyrket i Danmark, og som er økologisk. Og så kan juletræerne jo anvendes, efter de har været pyntet og udtjent deres pligt, siger seniorforskeren.

- Man kan lave små ting som et pindsvineskjul, og der er også mange genbrugsstationer, der samler dem ind og bruger dem.

Oversigt

    Oversigt