Dårligere bemandet end fængsler i Bulgarien: Nyborg Fængsel er presset som aldrig før

Der mangler fængselsbetjente i hele landet. Men i Nyborg Fængsel står man overfor nogle udfordringer, som vi ikke har set andre steder, fortæller Bo Yde Sørensen, der er formand i Fængselsforbundet.

- Vi har ikke fængselsbetjente til at drive Kriminalforsorgens institutioner, og det er det problem, der trumfer alle andre. 

Så kort kan den nuværende situation i de danske fængsler beskrives, hvis man spørger formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

For antallet af indsatte i landets fængsler stiger og stiger, og samtidig flygter eller sygemeldes fængselsbetjentene på stribe. Det presser de danske fængsler til det yderste.

I Nyborg Fængsel er presset nu så stort, at bemandingen er værre end østeuropæiske fængsler. I gennemsnit håndterer en fængselsbetjent i Nyborg Fængsel 2,8 indsat. Det er over det danske gennemsnit på 2,2 og over dobbelt så meget som vores naboer i Norge.

Til sammenligning ligger gennemsnittet på 2,4 i et gennemsnitligt fængsel i Bulgarien. 

Færre ansatte til flere fangere

Tilbage i 2005 var der 212 fængselsbetjente i Nyborg Fængsel. I dag er det tal på 130. 

Manglen på fængselsbetjente bekymrer formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, dybt.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

- Jeg vil betegne det som en eksistentiel krise. Men der er ingen tvivl om, at det store fængsel i Nyborg står overfor nogle udfordringer, som vi ikke har set andre steder, siger Bo Yde Sørensen.

For det er ikke kun, når det kommer til bemanding, at Nyborg Fængsel skiller sig ud.

Nyborg Fængsel er det fængsel i landet, der har fået flest påbud fra Arbejdstilsynet. Siden 2019 har fængslet fået i alt 27 påbud, hvor størstedelen har været med udgangspunkt i arbejdspladsens psykiske arbejdsmiljø. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået tilsendt.

Bo Yde Sørensen beskriver en Kriminalforsorg, der hænger fast til kanten med det yderste af neglene.

- Vi har haft masser af udfordringer og kriser i Kriminalforsorgen, men den situation vi står i lige aktuelt, den trodser enhver beskrivelse.

Vi har på TV 2 Fyn talt med en række tidligere fængselsbetjente fra Nyborg Fængsel, der fortæller om en hverdag, hvor underbemanding, manglende psykisk førstehjælp og dårligt arbejdsmiljø var en del af arbejdslivet.

Hver syvende er blevet syg

Cornelia Schmidt er tidligere fængselsbetjent. Hun forsøger at kontrollere intense rystelser i hendes hånd, mens hun fortæller om hendes tid i Nyborg Fængsel.

- Dem som skulle passe på os, synes jeg ikke, gjorde det, fortæller hun.

Hun stoppede som fængselsbetjent, og årene efter sit farvel med Nyborg Fængsel blev Cornelia Schmidt forfulgt af en række sygdomme. I dag ryster hun. Hun har tics og PTSD.

Og Cornelia Schmidts historie er langt fra enkeltstående. Mikkel Andersen blev også syg efter sin tid som fængselsbetjent i Nyborg Fængsel.

- Mit liv er ikke længere eksisterende, og det har stået på i tre år nu. Der er ikke noget, der tyder på, det bliver bedre, siger Mikkel Andersen, der var fængselsbetjent i Nyborg Fængsel i 16 år.

Mikkel Andersen blev sygemeldt i 2017. Han er efterfølgende blevet erklæret 85 procent invalid.

- Jeg har ingen energi. Jeg har ikke overskud til noget som helst. Jeg sover det meste af dagen, siger Mikkel Andersen og fortsætter,

- Jeg snakker stadig med nogle af mine kolleger fra Nyborg Fængsel, og de siger til mig, at hvis jeg troede, at det var slemt dengang, at jeg var der, så kan du gange det med 100 i dag, siger Mikkel Andersen.

13,5 procent af de nuværende fængselsbetjente på landsplan opfylder diagnosekriterierne for PTSD. 

Hvis vi sammenligner med politibetjente, er det tal på 3,7 procent. 

Bo Yde Sørensen ser på tallene med stor alvor.

- Det her er en problematik, vi altid har haft. Men den har aldrig været så voldsom, som den er i øjeblikket. Antallet har aldrig været så stort, som det er blevet igennem de senere år, siger Bo Yde Sørensen.

Chef i Nyborg Fængsel "gør sit arbejde godt nok"

Vi har spurgt Henrik Marker, der er institutionschef i Nyborg Fængsel, hvad han tænker om kritikken.

- Vi har nok fået flest påbud, fordi vi var en af de første Arbejdstilsynet besøgte efter den nye, brancheindrettede indsats, siger han.

Men har I gjort jeres arbejde godt nok i Nyborg Fængsel?

Ja, det har vi. Vi har altid fokus på det psykiske arbejdsmiljø og på konkret opfølgning over for alle medarbejdere. Der er ikke en vigtigere opgave for cheferne i Nyborg Fængsel end at tage sig af sine medarbejdere, siger Henrik Marker.

Henrik Marker forklarer, at når han hører om de tidligere kollegaer, der er blevet syge, er det ikke rart.

- Det er naturligvis ikke rart at høre, at de har det sådan, som de har i dag, og det er derfor vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå, at der sker noget lignende.

En flerårsaftale er på vej til Kriminalforsorgen, som efter hensigten skal sikre bedre forhold og vilkår. Men Cornelia Schmidt giver ikke meget for snakken om flere midler.

- Jeg synes, at det er lidt fladt, at vi siger, at det handler om penge. Det koster ikke penge at behandle folk ordentligt. Det gør det ikke, siger Cornelia Schmidt afslutningsvis.

Oversigt

    Oversigt