Vanvittig kørsel har indbragt 16 millioner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hundredvis af biler beslaglagt som følge af vanvidsbilisme er blevet solgt på auktion, og auktionerne giver millioner i statskassen. Helt konkret er 308 beslaglagte biler blevet solgt og har indbragt en pris på 16,3 millioner kroner - i gennemsnit knap 53.000 kroner per solgte bil.
Det viser tal, som Rigspolitiet har givet til Gjensidige Forsikring. Karsten Moos, der er skadechef i bilafdelingen hos Gjensidige Forsikring, mener, at det er positivt, at loven har en "dobbelteffekt".
- Det har vist sig at være nødvendigt med et lovindgreb, og det er positivt, at den har to effekter, siger han med henvisning til, at bilerne både fjernes fra vejene, og at der kommer nogle penge i kassen.
Et bredt politisk flertal blev i 2020 enig om at stramme loven for vanvidsbilisme, så politiet fik mulighed for at beslaglægge biler og siden bortauktionere dem. Det skete i kølvandet på flere voldsomme ulykker. En opgørelse i marts viste, at 1902 biler var blevet beslaglagt. Tallet er formentlig højere, da der meget vel kan være kommet flere til siden da.
Bilister kan blive dømt for vanvidsbilisme, hvis de for eksempel kører med en fartoverskridelse på 100 procent eller mere på blandt andet motorveje, eller hvis promillen er på 2 eller over.
Loven har ført til dilemmaer og utilfredshed i leasingbranchen og hos bilejernes organisation, FDM. I oktober slog Højesteret nemlig fast, at en bil, der er brugt til vanvidskørsel, kan beslaglægges, selv om bilisten ikke ejer bilen. Det samme gælder, hvis en bil lånes ud til venner eller familie, der bruger den til vanvidskørsel.