Rottelort og mørnet træ: Lejere flygter fra skandalebyggeri i gammelt rådhus

Manglende lys i gang og kælder, mørnet træ om terrassedøre og rotter i kælderen. Nu har mange beboere i et skandaleramt boligbyggeri i Langeskov fået nok af forholdene.

Efter to år på Grønvej 11-13 i Langeskov har mange lejere fået nok, og vælger at flytte fra den ejendom som brødrene Kristian og Peder Blak i 2020 købte og ombyggede til 29 lejligheder.

- Det har givet mange irritationer lige fra start af. Man bliver mødt af dårlig stemning, og der er ikke styr på noget, siger Mikkel Møller Kristensen, der flyttede ind 1. november 2021, og nu har valgt at flytte.

Mikkel Møller Kristensen er langt fra den eneste, der er på vej væk fra ejendommen i Langeskov.

- Jeg vil gerne ind et sted, hvor jeg kan slappe af. Det kan jeg ikke her, siger Betina Marlene Rasmussen, der også ønsker at flytte væk.

Ulovlige elinstallationer

TV 2 Fyn har siden 2021 beskrevet utallige fejl og mangler i de 29 lejemål, der engang var rådhus for Langeskov Kommune.

Peder og Kristian Blak hyrede overvejende østeuropæisk arbejdskraft til ombygningen, og lige fra start meldte lejerne om graverende fejl og mangler.

- Det var jo ganske unge østeuropæere, der gik og lavede det hele her. Og de skulle jo både være tømrer, murer, elektrikere og hvad ved jeg. Og jeg fik medlidenhed med dem, for de arbejdede i døgnets 24 timer, siger Anne Lis Jacobsen, der har boet i ejendommen siden 1. november 2021.

Sammen med andre beboere flyttede hun ind, uden Kerteminde Kommune havde givet ibrugtagningstilladelse.

TV 2 Fyn kunne senere afsløre, at elinstallationerne var blevet udført af uautoriserede personer, så der var risiko for brand og stød.

Forsøg på rekonstruktion

For et år siden erkendte firmaet Grønnely, at forholdene var utilfredsstillende. Brødrene Blak, der også driver barkæden Old Irish Pub, meddelte derfor sidste år, at selskabet Grønnely blev nedlagt og erstattet af selskabet Fælles Holding 2001 ApS. Selskabet er dog stadig ejet af Peder og Kristian Blak.

Ejendommen i Langeskov blev købt af datterselskabet Grønvej 11-13 ApS, som brødrene også ejer.

Derudover blev Christian Stig Møller ansat som direktør, og firmaet Manelia blev hyret til at stå for administrationen af ejendommen for at gennemføre en professionalisering af drift og kommunikation med medarbejderne. Christian Stig Møller var dog kun direktør i ni måneder.

Flere uger med bippende røgalarm

Trods omorganiseringen og et forsøg på professionalisering føler beboerne ikke, at de har oplevet mærkbare forbedringer det seneste år.

- Jeg har sendt 20-30 billeder afsted og har aldrig hørt noget. Den ene af brødrene jeg snakkede med, Peter, han var bare ubehøvlet, siger Anne Lis Jacobsen, der har fundet en ny bolig og snart flytter fra ejendommen.

- Der er ikke noget, der har forandret sig. Overhovedet ikke, siger hun.

Og oveni, at hun ikke kan få rettet gamle fejl, så opstår der hele tiden nye problemer.

- Røgalarmen på gangen har stået og bippet i 14 dage, og der ikke lys i gangen og i kælderen. Så er der meget mørkt, rigtigt mørkt. Så jeg må bruge lyset i min telefon, når jeg skal låse døren op. Jeg kan ingenting se, siger Anne Lis Jacobsen.

Røgalarmen på gangen hos Anne Lis Jacobsen har hyllet i ugevis uden at fejlen er blevet udbedret.
Røgalarmen på gangen hos Anne Lis Jacobsen har hyllet i ugevis uden at fejlen er blevet udbedret.
Foto: Ken Petersen

Rotter i kælderen

Betina Marlene Rasmussen har for nyligt fået et nyt problem. Under hendes lejlighed er der en stor kælder.

- Vi opdagede, at der var rotter dernede. Jeg har meldt det ind til administration to gange, men de har ikke reageret, fortæller hun.

Derfor kontaktede hun rottebekæmpelsen i Kerteminde Kommune. En medarbejder kom ud og konstaterede, at der var rotter. Men han kunne ikke se, hvor rotterne kom fra, da rummet var fyldt med gamle møbler.

Der lugter og er rotteekskrementer i rummet under Betina Marlene Jacobsens lejlighed
Der lugter og er rotteekskrementer i rummet under Betina Marlene Jacobsens lejlighed
Foto: Ken Petersen

- Rummet er stadig ikke blevet tømt, og for et par uger siden var der en rotte i en af fælderne.

- Jeg synes ikke, at det er særlig fedt at bo et sted, hvor der er rotter. Men det er heller ikke så fedt, at man skal blive ved med at kontakte folkene og være nødt til at gøre tingene selv, siger Betina Marlene Rasmussen.

Fik ekstraregning ved fraflytning

Katja Andersen flyttede for snart to år siden ind på Grønvej 13 i Langeskov i en 4-værelses lejlighed. Men i sommer flyttede hun ud på grund af for mange fejl og mangler, der aldrig blev udbedret.

- Terrassedøren sidder fast med et stykke træ, der er gået i forrådnelse. Så hvis du rokker og banker lidt, kan du rive terrassepartiet ned, siger hun.

Rammen om terrassedøren i Katja Andersens tidligere lejlighed er mørnet og sidder løs
Rammen om terrassedøren i Katja Andersens tidligere lejlighed er mørnet og sidder løs
Foto: Ken Petersen

Familien betalte 10.800 kroner i husleje om måneden for 95 kvadratmeter.

- Min mand og jeg har opmålt møjsommeligt og får det kun til 80 kvadratmeter.

Parret betalte over 27.000 kroner i depositum. Dem har de ikke fået igen ved fraflytning. Til gengæld fik de en ekstraregning på næsten 27.000 kroner for huslejerestancer, forbrug af vand og varme og istandsættelse.

- Jeg er rigtig ked af, at vi flyttede ind i noget, der viste sig at være fusk og humbug, lyder det fra Katja Andersen.

- Megadrænende

Heller ikke Simone Agerholm har fået flytteopgørelse eller sit depositum tilbage. Hun flyttede for over to måneder siden.

- Jeg betalte 26.000 i depositum, og jeg har intet hørt fra dem om fraflytning endnu, siger Simone Agerholm, der er meget glad for at være væk for ejendommen i Langeskov.

- Det var megadrænende at bo der. Man vidste aldrig, hvad man kom hjem til, når man havde været væk et par dage. En gang kom jeg hjem til et tagvindue, hvor det væltede ned med vand på hele komfuret.

I øjeblikket står omkring 10 lejligheder tomme i Grønvej 11-13, og med de forestående fraflytninger vil omkring en tredjedel af lejlighederne snart stå tomme, medmindre de bliver udlejet igen.

Tagrenderne er utætte flere steder i ejendommen
Tagrenderne er utætte flere steder i ejendommen
Foto: Ken Petersen

Manelia afviser ansvar

Firmaet Manelia, der ejes af Morten Bang, og siden august sidste år har stået for administrationen af ejendommen, har adresse i den gamle banegård i Odense. Her har Blak-brødrenes selskab Grønvej 11-13 også adresse.

Morten Bang afviser at deltage i et interview om sagen, men selskabets kundechef skriver til TV 2 Fyn:

- Vi er en ejendomsadministrationsvirksomhed og vores opgave er at administrere ejendomme for vores kunder, som vi hverken er ejer eller udlejer af. I denne sammenhæng er vores rolle som administrator at formidle mellem lejer og udlejers driftschef, når det angår fejl og mangler. Det er således udlejer og ikke Ejendomsadministrationen, der udbedrer eventuelle fejl og mangler.

Sådan undgår du dårlige lejemål

- Vi overtog denne kunde, fordi de rigtigt nok har et stærkt ønske om at professionalisere, og det vil vi meget gerne bakke op om. Fælles Holding er en kunde med mange forskellige ejendomme og typer af lejemål og derfor tager det selvfølgelig tid, før den proces er 100 procent i mål, men der har hele tiden været fremdrift i det, skriver kundechef Cecilie Spring.

Hun afviser, at kunderne ikke får deres indskud tilbage, når de fraflytter.

- Otte ud af de seneste ni fraflyttere på ejendommen er slet ikke opkrævet noget for istandsættelse. Udlejer har således i den sammenhæng valgt at være ekstraordinært imødekommende, skriver hun.

- De lader det synke

TV 2 Fyn har også været i kontakt med ejer og udlejer Kristian Blak. Han ønsker heller ikke at lade sig interviewe, men meddelte, at TV 2 Fyn kunne fremsende spørgsmål om sagen til ham. Han har dog ikke svaret på spørgsmålene.

Efter at TV 2 Fyn er gået ind sagen, har flere beboere hørt fra Manelia. Katja Andersen har fået reduceret sin tilbagebetaling fra 27.000 kroner til 12.000 kroner, og andre beboere har fået besked fra selskabet om, at deres fejl vil blive udbedret snarest.

Katja Andersen har endnu ikke besluttet sig for, om hun vil acceptere reduktionen fra Manelia. Men hun spår ikke ejendommen i Langeskov nogen stor fremtid.

- Jeg tror, at Kristian og Peder Blak, som ejer det her er gået i skjul, og jeg tror ikke selv, de ved, hvordan de skal slippe ud af det her. Så de lader det synke.

Oversigt

    Oversigt