I det fynske folks tjeneste

Fragtskib med kokain havde været i Ecuador

Politiet kigger på containerskibs rejserute i sagen om 100 kilo kokain, som blev modtaget ved Langeland.

Jævnligt gemmes kokain i partier med varer som tunfisk eller bananer. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Fragtskibet "Duncan Island" lastede containere med bananer og andre varer i Mellem- og Sydamerika, inden det sejlede over Atlanten med kurs mod Sverige og Rusland.

Men mindst 100 kilo kokain, som lørdag blev kastet i vandet ved Langeland, var ikke registreret i skibets officielle papirer.

I januar anløb det 178 meter lange skib blandt andet Puerto Bolivar og Guayaguil i Ecuador, Balboa i Panama og Guaymas i Mexico, inden det styrede mod nordøst. Det fremgår af flere hjemmesider, der holder øje med kommerciel skibsfart.

Fredag ankom "Duncan Island" til havnen i Helsingborg. Lørdag fortsatte det ned mod Storebælt og forbi Langeland, inden det om eftermiddagen syd for Gedser blev bordet af københavnske politifolk. I Sankt Petersborg må modtagerne vente på deres bananer.

I Københavns Politi ønsker politiinspektør Dannie Rise ikke at kommentere rejseruten nærmere.

- Men det er noget, vi vil interessere os for i vores efterforskning, siger han.

Netop Guayaquil, Ecuadors største havn, har adskillige gange været centrum for udsmugling af store partier kokain, som menes at være produceret i Colombia.

Ecuador og USA indgik for et par år siden en aftale om, at amerikanske toldere kunne placeres i byen for at forbedre indsatsen mod smugleriet. Det står i en rapport fra USA's udenrigsministerium.

Jævnligt gemmes kokain i partier med varer som tunfisk eller bananer. For to år siden blev 375 kilo kokain i et parti bananer til Rusland opsnappet, har et lokalt medie i Ecuador rapporteret.

I Danmark var den hidtil største beslaglæggelse af kokain på 310 kilo. Dette parti kom til havnen i en container til havnen i Fredericia i 2015.

I 2013 efterforskede politifolk desuden fem store sager om kokain skjult i bananer på havnen i Aarhus.

Fakta: De største narkosager i Danmark

  • 31. oktober 2018 bliver den 43-årige Dani Al Arab i Københavns Byret idømt 16 års fængsel og udvisning for bestandigt for at have smuglet 10 ton hash og knap et ton amfetamin - størstedelen blev efter politiets opfattelse sendt sydpå. Politiet fandt dog "kun" 365 kilo amfetamin og 2,4 ton hash gemt på tre forskellige adresser.
  • 4. september 2018 bliver den pensionerede fængselsbetjent Jack Andersen og Martin Breiner, der var en af betjentens bekendte, ved Retten i Holbæk idømt 16 års fængsel for at have haft et lager med 102,4 kilo amfetamin, mdma og kokain. De anker dommen til Østre Landsret, som nedsætter straffen til 14 års fængsel.
  • 14. juli 2015 beslaglægger politiet 310 kilo kokain i en container hos en virksomhed i Esbjerg. Kokainen var havnet i Danmark ved en fejl og skulle i virkeligheden være opsnappet i Antwerpen, mener politiet. Syv mænd fra Holland og Belgien bliver tiltalt, da politiet mener, at de var taget til Danmark for at lede efter containeren. De bliver alle frifundet, og ingen er dømt i sagen.
  • 14. oktober 2011 bliver Søren Mikkelsen og Kim Petersen, der nær Roskilde drev en laboratorielignende virksomhed, af Østre Landsret dømt for salg af cirka 200 kilo amfetamin og kokain. Anklageren forsøgte at sprænge strafferammen, men det gik retten ikke med til. Straffen lød på 16 års fængsel til begge mænd.
  • 3. september 2009 bliver Claus Malmqvist som den første af Østre Landsret idømt 16 års fængsel i en narkosag. Han bliver dømt for at stå bag indsmuglingen af 13 ton hash på skibet "Atlantic Privateer" og forsøg på at indsmugle et halvt ton kokain.

Kilder: Ritzau, Københavns Politi

Hvor lang tid Københavns Politi har haft kig på den aktuelle sag med "Duncan Island", ønsker politiinspektør Dannie Rise ikke at udtale sig om søndag - ud over at efterforskningen har været konkret og intensiv.

Politiet har samarbejdet med kolleger i andre lande. Men heller ikke vedrørende dette spørgsmål ønsker Dannie Rise endnu at gå i detaljer.

"Duncan Island" er nu beslaglagt af politiet og skal undersøges nøje, mens det ligger i havnen i Kalundborg.

Skibet blev i øvrigt bygget på værftet i Frederikshavn i 1993.