Rørt nabo om droppet udrejsecenter: - Nu får jeg igen en klump i halsen

Smilet er bredt hos nabo Kim Hansen efter udmeldingen om, at planerne for et udrejsecenter for kriminelle udlændinge på Langeland er opgivet.

Kim Hansen var mindre end en halv time om at kontakte en mægler, da planerne om at lægge et udrejsecenter for kriminelle udlændinge ved siden af hans hus, så dagens lys.

Nu er det dog en lettet nabo, der konstaterer, at de planer igen er droppet.

- Nu får jeg igen en klump i halsen, siger en rørt Kim Hansen, som bor ved siden af Holmegaard, hvor udrejsecenteret skulle have ligget.

Kim Hansen var tirsdag taget til København med en flok fra Langeland for at protestere imod det nye udrejsecenter på Holmegaard, men inden dagen var gået, kom den nye melding.

Derfor var det en glad forsamling, der returnerede til deres hjemø, forklarer naboen til Holmegaard, der tidligere var asylcenter.

Ikke så slemt

Da det kun var asylansøgere, der boede på Holmegaard, var der ikke de store problemer. Kim Hansen frygtede dog, at udrejsecenteret med dømte kriminelle ville være en anden sag.

- Dengang var det ikke så slemt, for der var det jo almindelige mennesker, som søgte asyl, og de var jo helt som os andre. Ikke kriminelle og voldelige, som dem der skulle være kommet, siger han og uddyber:

- Vi var bekymrede. Os alle sammen i nærområdet.

Også gode oplevelser

Kim Hansen har dog - trods bekymring - også oplevet gode øjeblikke i forbindelse med sagen om udrejsecentret, hvor han har været stolt over sit lokalsamfund.

- Der var et fantastisk sammenhold. Ikke kun blandt dem i Bagenkop, Humble, Rudkøbing eller Lohals. Nej, fra hele øen har man sagt, at det her vil man ikke finde sig i.

Sådan siger den fra lettede husejer, som fejrede de droppede planer i stor stil på bussen hjem fra Hovedstaden.

Fremadrettet skal han nu fortsat bo side om side med sin nabo Erik Bøgh Christiansen, som også er glad denne onsdag.

- Jeg håber, der kommer en makker forbi, for så skal det fejres med en sodavand. Eller to, siger Erik Bøgh Christiansen.

Han har boet i området i 74 år. Mere eller mindre tæt på Holmegaard.

Kim Hansen og Erik Bøgh Christiansen, da udrejsecenteret stadig var på plakaten.
Kim Hansen og Erik Bøgh Christiansen, da udrejsecenteret stadig var på plakaten.
Foto: Alex Syrik

Da det først blev meldt ud, at man tiltænkte stedet som nyt udrejsecenter, overvejede han også, om han skulle sælge sit hus.

- Jeg havde nok aldrig gjort det. Her har jeg boet hele mit liv, men jeg var ikke glad ved tanken om at skulle være nabo til sådan et center, siger han.

En lettet Erik Bøgh Christiansen, ser dog nu lysere på fremtiden.

- Jeg er glad, og det tror jeg sådan set alle her i området er. Vi er stille og rolige folk, så sådan et center passer ikke ind her, siger han.

Udrejsecenteret ligger i dag på det såkaldte Kærshovedgård i Midtjylland.

Her har flere naboer fortalt, at de oplever chikane og er utrygge over at have centeret så tæt på, selvom der også er de naboer, der aldrig har oplevet nogle generOversigt

    Oversigt