Fyns ubestridte romkuglekonge indgår alliance med tre destillerier

For få år siden gik Carsten Bak Matthiesen konkurs med Strib Bageri. Nu er han kendt som Danmarks romkuglekonge og har indgået et samarbejde med tre destillerier.

Pludselig gik det stærkt, da Nørre Aaby Bageri i 2018 vandt prisen for landets bedste romkugler. 

Nu er bageriet flyttet og har skiftet navn til Bak's Bakery & Deli, som leverer romkugler til 200 forhandlere på tværs af landet.

Der bliver lavet ti forskellige slags romkugler med flere end syv forskellige slags chokolade, men der bliver hele tiden prøvet nyt, og senest har ejer og direktør Carsten Bak Matthiesen indgået et samarbejde med tre destillerier.  

- Det er Mosgaard i Oure, som laver noget godt whisky, så vi laver nogle whiskykugler. Vi har Njord i Aarhus, hvor vi får lavet en speciel gin med specielle krydderier, så vi får lavet ginkugler, og så har vi et samarbejde 1423 i Ringe, som har skaffet os en ægte jamaicarom, siger han.

Med andre ord går det godt, og de to bagerier under Bak's Bakery & Deli har tæt på 70 ansatte, men sådan har det ikke altid været med Carsten Bak Matthiesens bagereventyr.

Gik konkurs  

I 2015 så det helt anderledes ud, da Carsten Bak Matthiesen måtte erklære Strib Bageri konkurs efter et skuffende regnskabsår.

Dengang var det blandt andet dagligvarebutikkernes bake-off, der tog hårdt på bageriets omsætning. 

- Samfundsudviklingen og det med, at folk handlede, hvor det var nemmest, gjorde at vores salg mandag til fredag ikke var så godt, og det kunne vi ikke nå at hente ind i weekenden, siger Carsten Bak Matthiesen. 

Derfor satser han i dag på kvalitet. 

- Vi vil ikke have det ud at ligge på en tankstation eller i en netto, for så nedgraderer man produktet, så kan man ikke bevare det gourmetprodukt, det er blevet til, siger han. 

Ifølge Dannie Kjeldgaard, der professor og institutleder på SDU, kan det være en god prioritering.

- Vi står i en meget omskiftelig verden med store kriser - klimakrise, coronakrise - og der trækker forbrugerne sig tilbage til noget tradition og nostalgi, som jeg tror gør, at romkuglen kan have en effekt af det trygge og det kendte, det der var engang, siger han og fortsætter:

- Det er på den ene side. På den anden side også det, at vi ikke har kunnet rejse så meget, der er mange ting, vi ikke kan gøre, så vi tyer til de små luksusvarer.

Sidste år solgte Bak's Bakery & Deli to millioner romkugler, og Carsten Bak Matthiesen har en intention om at øge salget - men ikke om at sælge ud.