1.000 år gammel bygning fundet på Fyn

Opførelsen af rækkehuse i den vestlige del af Søndersø har afsløret en næsten 1.000 år gammel bygning. Den er en brik i et større puslespil, mener arkæolog.

Ved første øjekast ligner det mest af alt en mudret mark, men jorden, der ligger tæt ved Søndersø Kirke, gemmer på værdifuld viden om fortiden.

Ifølge Mikael Bjerregaard, udgravningsleder og arkæolog fra Odense Bys Museer, tyder det på, at man har fundet en gård fra overgangen mellem vikingetid og middelalder. Formentlig fra den tid, hvor de første kirker blev bygget, fortæller arkæologen.

- Jeg synes personligt, at det er en rigtig spændende periode. Der er et kæmpe skift i samfundet, der går fra én religion til en anden, siger han. 

- Hvordan det er sket, kan man ikke rigtig vide, men over forholdsvis kort tid begynder man at få kirker over det hele som et symbol på noget helt nyt.

Sådan bliver sporene efter den gamle bygning markeret.
Sådan bliver sporene efter den gamle bygning markeret.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre / Skærmbillede

Arkæologen har selskab af en gravko, der skal skrabe det øverste jordlag af. Herunder kan Mikael Bjerregaard lokalisere de gamle stolpehuller, som han markerer med træpinde.

Viser byens udvikling

Fundet er et tegn på, at området vest for kirken tidligere var bebygget, men at byen siden hen har flyttet sig østpå.

- Jeg ser det som brikker til en større viden om, hvordan vores samfund har udviklet sig gennem tiden, siger udgravningslederen.

Byen Søndersø bliver første gang nævnt i 1180. Der er dog ingen, der i detaljer kender historien om middelalderbyens oprindelse.

- Hvornår kom de landsbyer, der stadig eksisterer, til at ligge, hvor de ligger? Det står jo ikke nødvendigvis skrevet ned nogen steder. Men vi kan bruge fundet her til at danne os et billede af det, siger Mikael Bjerregaard. 

Grunden skal bebygges igen

Der er tale om et rammehus, der ifølge byggelederen er en relativt sjælden konstruktionstype, og som er bygget for lidt under tusind år siden. 

Grunden til, at man nu har opdaget det, er, at der igen skal bygges på grunden tæt på kirken. Planen er, at der skal opføres rækkehuse.

Men først når udgravningerne er færdige. De fortsætter indtil slutningen af næste uge

Oversigt

    Oversigt