Kriminalforsorgen på turné: Skal skaffe nye uniformerede betjente til fængslerne

Kriminalforsorgen turnerer i øjeblikket rundt med en udstyret lastbil, der skal skaffe nye uniformerede betjente til de danske fængsler. Mandag besøgte de Nyborg.

Med en lastbil, der er udstyret med blandt andet VR-briller, en fængselscelle og interaktive spil, skal en kampagne give borgere et unikt indblik i Kriminalforsorgens ellers lukkede verden.

Der er brug for flere fængsels- og transportbetjente i Danmark, og derfor turnerer Kriminalforsorgen landet rundt med lastbilen, der er udstyret med flere virkelighedsnære oplevelseselementer fra de danske fængsler. 

- Vi mangler rigtig mange fængselsbetjente, så det vil vi gerne ud og gøre opmærksom på, og så vil vi gerne prøve at vise, hvad det er, vi laver i Kriminalforsorgen, siger Dion Christensen, der er HR-konsulent i Kriminalforsorgen.

Målet er at få flere til at søge ind på uddannelserne som fængsels- og transportbetjent.

Vil skabe kontakt til borgerne

I løbet af kampagnen vil Kriminalforsorgen besøge lokale bytorve, pladser og uddannelsesinstitutioner i hele landet, og mandag rullede lastbilen ind på torvet i Nyborg.

En af dem der var mødt op var Sebastian Eithz Dam fra Nyborg. 

- Det var megafedt og sjovt og prøve VR. Her kunne jeg se både hospitalet og kirken i Vestre Fængsel, siger han.

Fra oktober og frem til jul kører kriminalforsorgen ud med deres bus landet over.
Fra oktober og frem til jul kører kriminalforsorgen ud med deres bus landet over.
Foto: Kriminalforsorgen

Med den kørende kampagne og den direkte kontakt til borgerne håber Kriminalforsorgen at blive mere synlig og genkendelig for omverdenen.

- Vi vil egentlig gerne i kontakt med alle de mennesker, der kommer forbi, men i forhold til at rekruttere fængselsbetjente, vil vi gerne have modne robuste mennesker, som kan komme ind og gøre en forskel i forhold til de indsatte, vi har, siger Dion Christensen.

Et smugkig ind i en lukket verden

VR-teknologi skal give de besøgende en rundvisning i nogle af landets fængsler, ligesom de kan teste deres dømmekraft som fængselsbetjent i et interaktivt spil.

Derudover er lastbilen udstyret med en autentisk fængselscelle. Ved bussen er der også mulighed for at møde nogle af Kriminalforsorgens medarbejdere, som omfatter både uniformerede betjente til socialrådgivere og HR-konsulenter. 

En af dem, man mandag kunne møde på Nyborg Torv, var Anders Stubkjær. Han har kastet sig ud i en uddannelse som fængselsbetjent, og hverdagen i fængslet har overrasket ham positivt.

- Jeg synes, det er en rolig hverdag. Når man hører om det i medierne, er det jo tilspidsede situationer og overfald og alt muligt grimt, siger han.

Fakta om jobbet og uddannelsen som fængselsbetjent

Ifølge ham er hverdagen som fængselsbetjent måske også mere rolig, end man forestiller sig.

- Når man nu som mig har haft nogle år i det private, så er der ikke samme pres på. Du kan godt gå og drikke en kop kaffe og snakke med de indsatte og dine kolleger samtidig med, at du passer dit arbejde, forklarer han.

Og spørger man ham, hvad det bedste ved jobbet er, så er der ingen tvivl.

- Det er kollegaskabet, og så at man arbejder med mennesker og hører alle røverhistorierne. Det er sjovt.

Kriminalforsorgens kampagnen kører frem til jul, og bussen ruller til Fyn tre gange mere. Næste gang er tirsdag i Odense ved Rådhuset.

Du kan læse mere om jobbet og uddannelsen som fængselsbetjent her.