Ansatte oplever straf og skældud: 22 lærere på Agedrup Skole langer ud efter egen ledelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
For første gang åbner lærerne på Agedrup Skole op for, hvad de mener om skolens ledelse, der i et brev beskyldes for at straffe lærere, som siger dem imod. De oplever desuden at blive "groft irettesat" foran elever.
Sagen om vold og grænseoverskridende adfærd på Agedrup Skole har taget en ny drejning.
Onsdag aften modtog skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal et bekymringsbrev fra 22 af skolens lærere, som kritiserer skoleledelsens ledelsesstil.
TV 2 Fyn er i besiddelse af brevet, hvor lærerne for første gang sætter ord på den krise, der har præget skolen, siden over 100 forældre i et åbent brev råbte op om uacceptabel adfærd blandt skolens elever.
Knive, kvælertag og 11-års tæsk: 113 forældre råber op om uacceptabel elevadfærd på skole
113 forældre sender bekymringsskrivelse til politikere og embedsværk i Odense Kommune. Elever helt ned til 4. klasse har ifølge skrivelsen været udsat for trusler med kniv.
Tre initiativtagere med underskrifter fra 113 forældre på Agedrup Skole i Odense beskylder skolens medarbejdere for ikke at handle i tilstrækkelig grad på uacceptabel adfærd blandt skolens elever.
TV 2 Fyn er i besiddelse af brevet med underskrifterne og beskyldningerne, der i dag er afleveret til skoleledelsen og embedsværket.
Adfærden dækker ifølge forældrene over en lang liste af konkrete tilfælde, der blandt andet indeholder trusler med kniv i helt ned til 4. klasse, seksuelle krænkelser, tæsk når en elev fylder 11 år kaldet "11-års tæsk" og indtag af alkohol og euforiserende stoffer på skolen.
Ifølge forældregruppen er der grundet de manglende konsekvenser opstået en forrået kultur blandt eleverne, hvor der opildnes til den brutale adfærd, og hvor mange elever er utrygge i dagligdagen.
I bekymringsskrivelsen fremgår det, at ingen af de konkrete episoder har medført bortvisning - hverken midlertidigt eller permanent.
Konkrete eksempler
Initiativtagerne har opridset denne liste, som de mener repræsenterer konkrete tilfælde af uacceptabel opførsel på skolen:
Trusler med kniv (4., 5., 8., 9. årgang)
Indtag af alkohol og euforiserende stoffer på skolen og i skoletiden (8. årgang)
Episode med fyrværkeri, hvilket resulterede i, at en elev fik en andengradsforbrænding (8. årgang)
Salg af euforiserende stoffer på skolen/i skoletiden (8. årgang)
Elever forlader skolen i pauser for at hente euforiserende stoffer
Elever kaster op i klassen grundet alkohol- og hashindtag
Overfald på elev i omklædningsrum (trusler med kniv) (8. årgang)
Krænkelser af seksuelle karakter
Børn tager kvælertag på andre børn
En gruppe havde sparket og slået en anden elev og skrevet luder på hendes tøj (8. årgang)
Børn, der fylder 11 år, udsættes for de såkaldte “11 års tæsk”
Vold
Trusler og selvtægt
Tyveri
Hærværk
Vaping i klasserne/timerne
Elever vælger at holde til i boden for at undgå det hårde miljø i pauserne (8. årgang)
"Handlingslammede"
Det fremgår af skrivelsen, at forældrene har forsøgt at konfrontere skolen med, hvordan det kan være, at skolen ikke straffer de elever, der udøver den grænseoverskridende opførsel.
Men ifølge initiativtagerne til bekymringsskrivelsen er det deres opfattelse, at lærerne føler sig handlingslammede, frustrerede, trætte og opgivende. Forældrene beretter om en påfaldende tavshed, når der stilles spørgsmålstegn ved skolens "konsekvensløse pædagogik".
Initiativtagerne skriver sidst i skrivelsen, at de af flere gange har forsøgt at råbe skolens ledelse op. Derfor har de følt sig nødsagede til at skrive bekymringsskrivelsen, som også er sendt til flere medier.
- En pokkers masse unge er bange
TV 2 har talt med David Kieler, der er en af initiativtagerne bag skrivelsen. Han er far til en dreng på skolens 8. årgang, hvor der især har været flere episoder – blandt andet er hans egen søn blevet truet med en kniv i skolens omklædningsrum.
David Kieler forklarer, at mange forældre på tværs af årgangene på skolen i halvandet år ifølge dem selv har forsøgt at råbe skoleledelsen op.
- Enten har skolen ikke de rigtige værktøjer og ellers bliver de ikke brugt, hvis de værktøjer findes. Vi har haft nogle voldsomme episoder, og vi har en pokkers masse unge mennesker, der er bange for at være på skolen, siger han.
Der er problemer på alle årgange, forklarer forælder
Sammenlagt har forældrene på 8. årgang ifølge David Kieler i løbet af halvandet år været til fire eller fem møder på skolen – både fællesmøder og individuelle møder.
- Vi efterlyser konkrete tiltag, men vi har på møder fået at vide, at ledelsen ikke tror på straf eller konsekvenser, og at de tror, at pædagogikken vil sejre. Vi er bange for, at det tager for lang tid, siger han.
Ifølge David Kieler er der ikke tale om en bestemt gruppe af børn eller unge, der står bag de mange episoder, men derimod en kultur, der er løbet løbsk på alle skolens årgange. I februar startede en gruppe af forældre med børn i alle aldre derfor en underskriftsindsamling.
- I den forbindelse fik vi mange flere nye henvendelser om episoder og problemer, som vi ikke kendte til, siger han til TV 2.
Det var blandt andet TV 2s dækning af overgreb og vold på Borup Skole i Køge, der nu har fået forældrene til at sende bekymringsskrivelsen bredt ud.
Kommune er ved at danne sig et overblik
Odense Kommune skriver i en mail til TV 2 Fyn, at kommunen ser på sagen med stor alvor. Man har dog ikke haft tid til at undersøge indholdet af brevet endnu:
- Forvaltningen har modtaget henvendelsen samtidigt med pressen. Vi ser på sagen med stor alvor. Vi er naturligvis interesserede i, at vores skoler er gode og tillidsvækkende. Det gælder for både børn, forældre og medarbejdere. Vi er i gang med at danne os et overblik over de rejste kritikpunkter, hvordan der er handlet på de konkrete punkter, samt ikke mindst hvad det måtte kalde på af handling den kommende tid, siger Odense Kommunes skolechef, Nikolaj Juul Jørgensen
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Christian Gantzhorn Hovendal, der er skoleleder på Agedrup Skole. Han har dog meddelt at han ikke ønsker at stille op til interview..
"På Agedrup Skole har der den seneste tid været stor offentlighed om utryghed og manglende trivsel først og fremmest hos elever. Vi medarbejdere har ikke udtalt os og er heller ikke blevet hørt i sagen. Gennem de seneste år har der udviklet sig et tiltagende anstrengt arbejdsmiljø på Agedrup Skole."
Sådan begynder lærerne deres brev og fortsætter kritikken med seks konkrete punkter.
Et af punkterne handler om, at skoleledelsen ifølge lærerne undergraver deres autoritet over for eleverne:
“Voksenskældud er også noget, ansatte oplever. Oplevelser af at blive groft irettesat af ledelsen i elevers påhør finder også sted," står der i brevet.
I brevet kommer det også frem, at det, som flere forældre i pressen de seneste uger har kaldt en konsekvensfri skole, angiveligt skyldes et bevidst valg fra ledelsens side. I brevet fremgår det nemlig, at Agedrup Skole er en "skældudfri skole." Det blev skolen ifølge brevet efter sommerferien 2023.
Påtaler fra ledelsen
Ifølge brevet er flere lærere dog uenige i den strategi.
"Ansatte kan være uenige med ledelsen og påtale dette eller kan være nødsaget til at hæve stemmen over for elever. Efterfølgende har ansatte oplevet at få mundtlige og skriftlige påtaler fra ledelsen og fået at vide, at de har et forkert børnesyn," står der i brevet.
Midt i stor krise er ansvarlig skolechef rejst væk på en måneds ferie
Mens sager om grænseoverskridende adfærd blandt elever hober sig op på Agedrup Skole og andre skoler i Odense, er kommunens skolechef taget på en længe planlagt ferie. Sundhedsrådmand kritiserer skolechefen for sit fravær midt i "den største skolekrise længe".
Odense Kommunes skolechef Nikolaj Juul Jørgensen har det overordnede ansvar for byens 33 folkeskoler, men lige nu har han overladt arbejdet med at håndtere de mange sager om grænseoverskridende og uacceptabel adfærd blandt elever på Agedrup Skole og andre skoler til andre i forvaltningen.
Skolechefen er nemlig taget på en længe planlagt familieferie og vender først tilbage 4. april.
"Tak for din henvendelse. Jeg er bortrejst på ferie og kan træffes fra den 4. april. Din mail vil ikke blive videresendt," lyder et autosvar, da TV 2 Fyn rækker ud til ham via mail.
Skolechefens beslutning om at rejse på ferie får hård kritik fra kommunens sundhedsrådmand og medlem af Økonomiudvalget i Odense Kommune, Tommy Hummelmose (K).
- Jeg har noteret mig, at skolechefen er taget væk midt i den største krise, som skoleafdelingen længe har stået i, og det ærgrer mig, at ledelsen er usynlig på den måde midt i krisen. Det har jeg det ikke godt med, siger Tommy Hummelmose til TV 2 Fyn.
Sagen kom til offentlighedens kendskab, da over 100 forældre til elever på Agedrup Skole i midten af februar sendte et bekymringsbrev over uacceptabel adfærd blandt skolens elever, der blandt andet omfattede "11-års tæsk", trusler med kniv og seksuelle krænkelser. Siden viste kommunens egen afdækning, at ledelsen har været bekendt med en række af de omtalte episoder, og at fire elever er meldt til politiet.
Problemerne på Agedrup Skole er dog fortsat. Så sent som i fredags medbragte en elev på skolen en kniv og brugte den til at true en anden elev.
I denne uge gennemfører skolen møder med forældrene på alle skolens årgange, men ingen af disse møder er altså med deltagelse fra den chef, som har det overordnede ansvar for kommunens 33 folkeskoler. Nikolaj Juul Jørgensen har heller ikke på noget tidspunkt stillet op til interview om sagen.
Torsdag beretter en række nuværende og tidligere lærere i Fyens Stiftstidende desuden om en "skæld ud-fri" og grænseløs skole med en "usund og konsekvensløs kultur".
Børn- og ungedirektør i Odense Kommune Hanne Dollerup oplyser via forvaltningens presseansvarlige, at hun ikke har nogen kommentarer til Tommy Hummelmoses kritik, men forvaltningen bekræfter, at skolechefen er bortrejst.
- Børn- og Ungeforvaltningen oplyser, at skolechefen er på en længerevarende familierejse, som blev planlagt allerede sidste år. Børn- og Ungeforvaltningens ledelse og skoleafdeling har hånd om de aktuelle opgaver – også de opgaver, som er sat i gang i den aktuelle situation, skriver forvaltningen i et skriftligt svar til TV 2 Fyn.
Mads Thomsen, der er medlem af Børn- og Ungeudvalget for Socialdemokratiet, ser heller ingen problemer i, at skolechefen er taget på ferie.
- Jeg har tiltro til forvaltningens vurdering i den sammenhæng, skriver han i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn.
Derfor fortæller vi om skolechefens ferie
TV 2 Fyn bringer historien om skolechefens private ferie, da vi vurderer, at hensynet til offentligheden i dette tilfælde overstiger hensynet til privatlivets fred.
Det har blandt andet vejet tungt i vurderingen, at en rådmand, der en af kommunens øverste politisk ansvarlige, udtaler sig kritisk om forholdene.
TV 2 Fyn mener, at det er i offentlighedens interesse, hvordan en ledende embedsmand prioriterer i en krisesituation.
Egen partikollega også på ferie
Tommy Hummelmose mener, at det sender et forkert signal til både forældre og lærere på Agedrup Skole, at Nikolaj Juul Jørgensen har fastholdt beslutningen om at rejse væk på ferie.
- Fra første øjeblik vi hørte om de her overgreb på skolen, har det været vores indtryk, at forvaltningen har forsøgt at dække over historien og bortforklare og gøre så lidt som muligt fremfor aktivt at gå ind i den krisehåndtering, som vi mener er så bydende nødvendig, siger Tommy Hummelmose.
- Nu mangler der en ledelse af den krisestab, som jeg går ud fra, er sat i værk for at håndtere krisen. Det kan have de konsekvenser, at krisen ikke bliver taget alvorligt, at krisesituationen trækker for lang tid ud, at der ikke bliver dannet nogle rammer hvor forældre og lærere trygt kan komme til forvaltningen med de overgrebssager, som vi ved, findes flere af derude.
Stoler du ikke på, at andre i forvaltningen kan overtage det her krisearbejde, mens skolechefen er på ferie?
- Det er altid sådan i krisesituationer, at de ansvarshavende træder frem foran kameraet og forældrene og siger: "Bare rolig, vi er meget opmærksomme på den krisesituation, vi står i. Og vi sikrer jer, vi vil gøre alt vi kan for at skabe et miljø, så det ikke opstår igen, og det kan de ikke, når skolechefen er fraværende.
Rådmandens egen partikollega, Birgitte Nørrelund (K), der er næstformand i Børn- og Ungeudvalget er også bortrejst på ferie i øjeblikket. Hun holder ferie i en uge. Det ser Hummelmose dog ingen problemer i.
- Hun har spurgt mig, om jeg kan overtage i den her uge, og eftersom jeg er politisk ordfører, gør jeg selvfølgelig det. Men der er en enorm forskel, om et enkelt medlem i et udvalg holder en uges ferie, eller den ansvarlige chef tager flere ugers fri, når det er ham, der har ansvaret for at løse situationen.
På et møde i Børn- og Ungeudvalget på tirsdag skal politikerne godkende de initiativer, der er blevet sat i gang på baggrund af sagen. Her vil politikerne desuden blive præsenteret for resultaterne af den spørgeskemaundersøgelse, som forvaltningen har gennemført blandt kommunens skoleledere.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (RV) oplyser via sin presseansvarlige, at hun henviser til Hanne Dollerups svar i sagen.
TV 2 Fyn har - forgæves - onsdag spurgt om interview med Nikolaj Juul Jørgensen, og forsøger igen i dag at få en kommentar.
Skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal forholder sig tavs til bekymringshenvendelsen og henviser til den presseansvarlige i forvaltningen og pædagogisk chef Michael Plauborg. I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver han:
- Agedrup Skole skal gennem en politisk bestilt, ekstern undersøgelse i den kommende tid. Vi forventer en grundig belysning af samarbejdet mellem skoleledelse og skolebestyrelse, ledelse og medarbejdere i løbet af det næste halve år.
- Imidlertid har repræsentanter fra skolens medarbejdere og de faglige organisationer gjort os opmærksomme på, at der på skolen mangler fælles retning, enighed og gensidig tillid. De nævner en række forhold, som skal undersøges nærmere med det sammen. Det handler vi på nu. Til den proces har vi brug for arbejdsro, og vi sætter alle gode kræfter ind på at have en rolig og fornuftig skolehverdag på Agedrup Skole alt imens, skriver Michael Plauborg.
Utryghed og straf
Lærerne bag brevet håber, at Børn- og Ungeforvaltningen og skolens ledelse vil forbedre trivslen og arbejdsmiljøet på Agedrup Skole.
I brevet fremgår det desuden, at nogle lærere ikke tør sige deres mening eller bringe pædagogiske problemer op til debat. Lærerne oplever ifølge brevet, at skoleledelsen straffer lærere, der siger ham imod.
Er der tillid til den udskældte skoleleder fra Agedrup Skole? Her er svarene fra udvalget
Torsdag aften var de syv medlemmer af Børn- og Ungeudvalget i Odense Kommune samlet til et ekstraordinært udvalgsmøde. Her blev der iværksat fire konkrete handlingsmetoder efter voldsomme episoder på Agedrup Skole. Men tilliden til skolelederen er stadig vævende.
Har udvalgsmedlemmerne i Børn- og Ungeforvaltningen tillid til skolederen på Agedrup Skole i Odense, Christian Hovendal? Et spørgsmål, der for nogle af udvalgsmedlemmerne var svært at svare på.
Kommunen har de seneste dage arbejdet på højtryk for at besvare en lang række spørgsmål, der har trængt sig på, eftersom at 113 forældre til elever på Agedrup Skole med en mail mandag gjorde opmærksom på en lang række konkret eksempler på det, de kaldte uacceptabel adfærd blandt skolens elever.
Torsdag aften mødtes udvalgsmedlemmerne til et ekstraordinært møde om episoderne på Agedrup Skole. Skolelederen har i et skriftligt svar anerkendt, at der har været voldsomme sager på skolen.
Har udvalget tillid til Christian Hovendal?
Mads Thomsen (S)
For Mads Thomsen er svaret klart.
- Ja. På nuværende tidspunkt har jeg tillid til ham. Han (red. Christian Hovendal) får nogle redskaber og noget støtte af både politikere og forvaltningen. Han skal have mulighed for at bruge de redskaber og værktøjer, der blev præsenteret torsdag aften.
Rikke Beider (K)
Rikke Beider (K) er derimod af en anden opfattelse.
- Jeg har ikke set noget i den her sag, som indikerer at jeg skulle være tryg ved situationen.
Og der er særlig én grund til, at det for hende er svært.
- Igen i dag (fredag) har jeg fået en mail fra forældre på Agedrup Skole, som ikke har tillid til den hjælp, de får. Så det er svært at bevare den tillid, siger Rikke Beider (K).
Birgitte Nørrelund (K)
Birgitte Nørrelund (K) afventer undersøgelsen, inden hun direkte vil snakke om tillid.
- Jeg har tillid, indtil det modsatte er bevist. Jeg vil meget gerne have fakta på bordet, og at en ekstern undersøgelse hurtigst muligt bliver gennemført, siger hun.
- Vi er stadig optaget af, at der skal placeres et ansvar i forhold til det, der er foregået på Agedrup Skole. Den eksterne undersøgelse skal være med til at placere et ansvar for, at det er kommet så vidt. Jeg forventer, at vi taler om undersøgelsen på udvalgsmødet på tirsdag, og dermed finder et hurtigt arbejdende konsulentfirma, tilføjer Birgitte Nørrelund (K).
Susanne Crawley Larsen (RV)
Susanne Crawley Larsens (RV) presserådgiver skriver til TV 2 Fyn, at hun ikke har yderligere kommentarer end dem, hun gav torsdag aften.
Torsdag aften udtalte hun således:
- Umiddelbart har jeg tillid til, at nu starter vi på ny på den måde, at både skolederen på Agedrup Skole, men også andre skoler i Odense, bliver bekendt med- og har deres politikere i ryggen, når de bruger nogle af de her værktøjer, der ikke har været brugt særlig meget som bortvisning, skærmning af elever, visitering til andre skoletilbud og så videre.
Mark Grossmann (V)
Mark Grossmann (V) kan endnu heller ikke give et klart svar.
- Jeg venter med at tage stilling til, om jeg har tillid til skolelederen.
- Lige nu skal de indsatser, vi har lavet, lande. Og så skal de modtages af ikke mindre end forældrene. Jeg er bange for, at vi glemmer dem i farten. Det handler stadig om forældrene og børnene. Jeg er spændt på den reaktion, der kommer. Det er vigtigt for mig at forhindre, at det gentager sig.
Hvorvidt han har tillid til skolelederen, er ikke et spørgsmål, han kan svare på i dag.
- Lige nu har vi undersøgt alt muligt, som har været omdrejningspunktet i denne sag. Alle de forslag handler om at skærme børnene, og at få en normal hverdag, hvor det ikke gentager sig. Hvis der kommer nogle ting op, der ikke fungerer, er det en ny diskussion, der skal tages op om skoleledelsen. Men sagen er ikke slut endnu.
TV 2 Fyn har desuden taget kontakt til Anne-Mette Ebensgaard (S) og Rasmus Rytberg Høyer (S), men de er ikke vendt tilbage på henvendelserne.
Blandt andet blev en lærer sygemeldt på grund af uenighed med skoleledelsen om den pædagogiske praksis i 8. årgang. Fem dage efter sygemeldingen fik læreren imod sin vilje frataget alle sine fag og arbejdsopgaver, står der i brevet.
Det dårlige arbejdsmiljø har ifølge lærerne betydet, at "mange gode kolleger og dygtige medarbejdere de sidste år har forladt skolen."
Politisk uenighed om skoleleder
Lærernes kritik af Agedrup Skoles ledelse kommer, efter at Venstre og Konservative i slutningen af februar meldte ud, at de ville have fjernet Christian Gantzhorn Hovendal midlertidigt fra posten som skoleleder, imens forvaltningen undersøger forholdene på Agedrup Skole.
Ønsket fra V og K skabte dog politisk uenighed i Børn-og Ungeudvalget, idet børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (RV) ikke mente, at det var hverken en beslutning eller debat, som byrådspolitikere bør tage.
Nyt voldsomt tilfælde af mishandling - hest skamferet i skeden
kopieret!
Et nyt tilfælde af hesteskamfering har ramt Fyn.
Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn, efter at et opslag på Facebook siden mandag aften er blevet delt hundredevis af gange. På opslaget ses en blødende hoppe.
Hoppen, der er fra en gård i Stenstrup, er ifølge Fyns Politi blevet stukket i nærheden af dens skede. En dyrlæge har efterfølgende været ude at tilse hesten og syet den, oplyser politiet.
TV 2 Fyn har været i kontakt med beboeren, der bekræfter hændelsen, men for nuværende ikke ønsker at udtale sig.
Det er ikke første gang, at en hest på Fyn er udsat for at blive skamferet. I februar sidste år kunne TV 2 Fyn fortælle, at Maja Vita Nannberg og Pernille Nannberg Brandts heste i Voldtofte på Vestfyn var blevet generet og mishandlet gennem flere måneder.
I oktober 2022 blev Pernille Nannbergs hest Eydis skamferet. Både i skeden og på benet. Eydis døde siden af sine kvæstelser.
Klokken 20.43 lagde en beboer i Stenstrup et opslag med en blødende hest på Facebook, hvor hændelsen blev beskrevet. Opslaget kan ses her.
TV 2 Fyn bringer billedet her. Vi skal advare om stærkt indhold.
Et opkald vendte op og ned på det hele, da Eydis blødte fra begge bagben
Flere gange i mere end et år har en mor og datter oplevet mystiske og uhyggelige hændelser ved deres hestefold. En af hestene er blevet skåret i, overvågningskameraer er blevet drejet og slukket, og ukendte personer er blevet set på folden, når mørket er faldet på.
Ifølge politiet skulle ejeren mandag eftermiddag have sine heste ind i sin stald i Stenstrup.
Men den pågældende hest ville ikke med, da den blev kaldt på.
Da ejeren kom hen til hesten, viste det sig altså, at det skyldtes, at den hesten var blevet skændet.
Klokken 18.48 anmeldte ejeren det til politiet.
Politiet vil meget gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet har tirsdag formiddag været til stede i området, blandt andet med hunde.
Har man oplysninger i sagen kan man derfor kontakte Fyns Politi på 114.
Hesteejere raser over mishandling i byen: - Det er hjernedødt
kopieret!
I Stenstrup er en hoppe blevet stukket i nærheden af dens skede. Det får nu andre hesteejere i området til at frygte for deres heste.
- Jeg overvejer flere gange om dagen, om jeg skal køre ned til mine heste. Eller om jeg skal lade være med at lukke dem ud og så låse det hele til, for jeg ved jo ikke, når jeg har fri, hvad jeg ellers kommer ned til, siger Michelle Hansen, der bor i byen og selv har heste.
- Det er hjernedødt.
Søstrene Marie-Louise Hansen og Michelle Hansen arbejder i en blomsterbutik nær gården, hvor en hest er blevet mishandlet. Hver dag kører de forbi stedet, hvor det er sket.
- Man bliver jo næsten nødt til at have videoovervågning på sine heste, siger Michelle Hansen.
Trods jysk afvisning kan forslag blive virkelighed på Fyn
kopieret!
Selv om DBU Jylland i weekenden vendte tommelfingeren nedad til et forslag om ændret inklusion af transkønnede, nonbinære og interkønnede personer, kan anbefalingerne blive til virkelighed andre steder.
En komité har anbefalet, at de selv skal have lov til at vælge, hvilket køn de vil spille med.
SNart vil resten af lokalunionerne tage emnet op. Men beslutningen kan variere i lokalunionerne på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i København.
- Jeg tror, at vi vil se, at der er visse forskelligheder i landet i tilgangen til det her emne. Det skal der være plads til. Det er derfor, vi har forskellige lokalunioner, som har kompetencen til egne turneringer, siger formand Jesper Møller.
Socialdemokratisk byrådsmedlem er advokat for omstridt bygge-bagmand: - Det er da lidt absurd
Kan man med den ene hånd kæmpe politisk for at slå ned på social dumping og med den anden hånd repræsentere en omstridt bygge-bagmand og konkursrytter, der igen og igen har overtrådt overenskomsten og nu står tiltalt for skattesnyd i millionklassen?
Det spørgsmål rejser sig nu i sagen om tysk-tyrkeren Osman Celik, der har hyret det socialdemokratiske byrådsmedlem Niclas Turan Kandemir som sin forsvarsadvokat.
Torben Knudsen er formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, hvor man igennem en årrække forsøgte at få Osman Celik til at overholde overenskomsten og advarede andre firmaer mod at bruge ham som underentreprenør.
- Det var rigtigt lang tid, at vi havde ham under lup og vi rejste rigtigt mange sager mod ham, siger Torben Knudsen, der derfor blev overrasket, da han så, at det var et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som skulle forsvare Osman Celik.
- Jeg er med på, at alle har ret til at have en forsvarsadvokat, men jeg synes da godt nok, at det er lidt mærkeligt, at Osman Celik er repræsenteret af et byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, som jo har en klar politik om at slå ned på social dumping og det samme gælder jo også i Vandcenter Syd, hvor han er formand. Det er da lidt absurd, siger Torben Knudsen.
- Vi lever i et retssamfund
Spørger man Niclas Turan Kandemir er svaret på det indledende spørgsmål dog et rungende ja. Han peger på, at han har arbejdet som forsvarsadvokat i 13 år og igennem årene har haft mange straffesager, der på papiret kunne stå i kontrast til arbejdet som politiker i byrådet.
Tilbage står dog det altoverskyggende princip om, at alle har ret til at have en forsvarer.
- Vi lever jo i et retssamfund, hvor man har ret til at have en forsvarsadvokat. Det skal vi sådan set alle sammen være glade for. Jeg forsvarer aldrig gerningerne, men de rettigheder som folk har i et retssamfund, siger Niclas Turan Kandemir, der understreger, at han ikke har flere kommentarer, mens sagen stadig verserer.
Selve retssagen mod Osman Celik skulle være ført ved Retten i Odense mandag og tirsdag, men blev udsat efter at Osman Celik i 11. time meldte sig syg med smerter i ryggen.
Fynsk skibsværft servicerer skibe med russisk gas
kopieret!
Det fynske skibsværft Fayard servicerer store isklasse-tankskibe med naturgas fra Rusland.
Herunder tørdokning til eftersyn af skibene, hvilket gør fragt af gas muligt gennem Arktis på trods af sanktioner mod den russiske energisektor.
Det fortæller Financial Times i en artikel, som er blevet til på baggrund af satellitfotos og sporingsdata fra analysefirmaet Kpler.
Siden Ruslands invasion af Ukraine har værftet serviceret ni skibe med russisk gas, skriver Financial Times. De fleste ejet af shippingfirmaer som græske Dynagas og canadiske Teekay. Flåden af disse skibe består af 15 Arc7-skibe, skriver Financial Times.
I september kunne Danwatch og Ekstra Bladet afsløre det samme, og historien forbløffer statsminister Mette Frederiksen (S), der tirsdag er til et Nato-møde i Finland, hvor medlemslande ved Østersøen er repræsenteret.
- Først og fremmest kan jeg simpelthen ikke forstå, hvis det er rigtigt. Altså, jeg kan ikke begribe, hvis der er et dansk værft, der bidrager til Ruslands krig ind i Europa, og det skal de simpelthen få stoppet, siger hun til Ritzau.
Af hensyn til forsyningssikkerhed er det endnu ikke ulovligt at transportere russisk gas, og det er dermed ikke ulovligt at servicere skibene.
Til TV 2 Fyn svarer Fayard ikke på, om man har serviceret de konkrete skibe, som Financial Times nævner. Man fortæller dog, at man følger de gældende sanktioner.
- Vi følger de gældende sanktionsregler, man politisk har vedtaget i EU og Danmark, herunder i forhold til hvilke skibe, der må arbejdes med. Vi holder os løbende opdateret herom, siger Thomas Andersen i en skriftlig kommentar.
Ringe Fængsel i stor udvidelse - plads til mange flere fanger
kopieret!
Danmark skal bruge markant flere fængselsceller og og arrestpladser, og nu skal 50 flere fanger flytte ind i Ringe Fængsel.
Det er nemlig blevet udvidet med 4.400 nye kvadratmeter, hvilket bringer fængslets samlede kapacitet op på 141 pladser.
- Kriminalforsorgen har et historisk højt belæg, og vi har brug for ekstra pladser. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan åbne 50 nye pladser i Ringe Fængsel. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger direktør i kriminalforsorgen, Ina Eliasen.
Celler og isolation
De nye 4.400 kvadratmeter indeholder fællesfaciliteter, 10 celleafsnit samt en isolationsafdeling.
For at sikre den bedste opstart vil der gradvist blive overflyttet indsatte til de nye pladser. De indsatte vil bestå af udvisningsdømte, som det også er tilfældet i de resterende afdelinger af Ringe Fængsel i dag.
Kriminalforsorgen arbejder fortsat løbende på at rekruttere fængselsbetjente på landsplan, og de første medarbejdere er allerede startet i Ringe. De har løbende trænet, testet og simuleret hverdagen, så de er bedst muligt klædt på, når de nye pladser tages i brug, fremgår det af en pressemeddelelse.
Åbningen af de nye bygninger og pladser markeres den 16. januar.
- Skræmmende at folk kan finde på sådan noget
kopieret!
Der er forfærdelse og væmmelse blandt beboerne på gaden i Stenstrup, efter at det er kommet frem, at en hest i lokalområdet er blevet stukket i nærheden af dens skede.
Nyt voldsomt tilfælde af mishandling - hest skamferet i skeden
Et nyt tilfælde af hesteskamfering har ramt Fyn.
Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn, efter at et opslag på Facebook siden mandag aften er blevet delt hundredevis af gange. På opslaget ses en blødende hoppe.
Hoppen, der er fra en gård i Stenstrup, er ifølge Fyns Politi blevet stukket i nærheden af dens skede. En dyrlæge har efterfølgende været ude at tilse hesten og syet den, oplyser politiet.
TV 2 Fyn har været i kontakt med beboeren, der bekræfter hændelsen, men for nuværende ikke ønsker at udtale sig.
Det er ikke første gang, at en hest på Fyn er udsat for at blive skamferet. I februar sidste år kunne TV 2 Fyn fortælle, at Maja Vita Nannberg og Pernille Nannberg Brandts heste i Voldtofte på Vestfyn var blevet generet og mishandlet gennem flere måneder.
I oktober 2022 blev Pernille Nannbergs hest Eydis skamferet. Både i skeden og på benet. Eydis døde siden af sine kvæstelser.
Klokken 20.43 lagde en beboer i Stenstrup et opslag med en blødende hest på Facebook, hvor hændelsen blev beskrevet. Opslaget kan ses her.
TV 2 Fyn bringer billedet her. Vi skal advare om stærkt indhold.
Ifølge politiet skulle ejeren mandag eftermiddag have sine heste ind i sin stald i Stenstrup.
Men den pågældende hest ville ikke med, da den blev kaldt på.
Da ejeren kom hen til hesten, viste det sig altså, at det skyldtes, at den hesten var blevet skændet.
Klokken 18.48 anmeldte ejeren det til politiet.
Politiet vil meget gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet har tirsdag formiddag været til stede i området, blandt andet med hunde.
Har man oplysninger i sagen kan man derfor kontakte Fyns Politi på 114.
- Der er ikke nogen respekt i det, siger Carl William, der har boet i byen i 29 år.
- Ethvert menneske, der er nødt til at tage vold ud på dyr, i stedet for at håndtere deres egne problemer, det er en frygtelig tanke.
Hoppen, der er blevet mishandlet, er fra en gård i Stenstrup.
- Det er skræmmende, at folk kan finde på at gøre sådan noget, siger Betina Andersen.
Pernilles hest døde efter grov mishandling - panisk og skrækslagen efter nyt tilfælde
kopieret!
Fyn er igen ramt af hesteskamfering.
En hoppe fra en gård i Stenstrup er blevet stukket i nærheden af dens skede, og noget lignende oplevede Pernille Nannberg Brandts hest Eydis for et år siden.
- Det er så forfærdeligt. Jeg bliver panisk og skrækslagen og får ondt i maven. Tænk, hvis der kommer én og skærer i en af mine hopper igen. Jeg er klar til at lægge mig over og sove hos hestene, siger Pernille Nannberg Brandt.
Hoppen måtte dengang aflives.
Dybt uretfærdigt
Pernille Nannberg Brandt har i dag fire heste på gården i Voldtofte, hvor der er i alt otte heste.
Hun er dybt påvirket af det seneste tilfælde af hesteskamfering i Stenstrup, der fandt sted mandag aften. Det vækker minder om en periode, som hun beskriver som “psykologisk terror”.
- Eydis er meget savnet. Det er dybt uretfærdigt, at jeg skal aflive min hest, fordi der er nogen, der har skåret i hende. Jeg har så ondt af ejeren og hesten, siger Pernille Nannberg Brandt.
Nyt voldsomt tilfælde af mishandling - hest skamferet i skeden
Et nyt tilfælde af hesteskamfering har ramt Fyn.
Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn, efter at et opslag på Facebook siden mandag aften er blevet delt hundredevis af gange. På opslaget ses en blødende hoppe.
Hoppen, der er fra en gård i Stenstrup, er ifølge Fyns Politi blevet stukket i nærheden af dens skede. En dyrlæge har efterfølgende været ude at tilse hesten og syet den, oplyser politiet.
TV 2 Fyn har været i kontakt med beboeren, der bekræfter hændelsen, men for nuværende ikke ønsker at udtale sig.
Det er ikke første gang, at en hest på Fyn er udsat for at blive skamferet. I februar sidste år kunne TV 2 Fyn fortælle, at Maja Vita Nannberg og Pernille Nannberg Brandts heste i Voldtofte på Vestfyn var blevet generet og mishandlet gennem flere måneder.
I oktober 2022 blev Pernille Nannbergs hest Eydis skamferet. Både i skeden og på benet. Eydis døde siden af sine kvæstelser.
Klokken 20.43 lagde en beboer i Stenstrup et opslag med en blødende hest på Facebook, hvor hændelsen blev beskrevet. Opslaget kan ses her.
TV 2 Fyn bringer billedet her. Vi skal advare om stærkt indhold.
Ifølge politiet skulle ejeren mandag eftermiddag have sine heste ind i sin stald i Stenstrup.
Men den pågældende hest ville ikke med, da den blev kaldt på.
Da ejeren kom hen til hesten, viste det sig altså, at det skyldtes, at den hesten var blevet skændet.
Klokken 18.48 anmeldte ejeren det til politiet.
Politiet vil meget gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet har tirsdag formiddag været til stede i området, blandt andet med hunde.
Har man oplysninger i sagen kan man derfor kontakte Fyns Politi på 114.
TV 2 Fyn har været i kontakt med ejeren af den skamferede hest i Stenstrup. Ejeren bekræfter episoden, men ønsker ikke at udtale sig lige nu.
Ét godt råd
Pernille Nannberg Brandt har en række gode råd til ejerne. De skal - for at undgå lignende tilfælde - blandt andet sørge for at få ændret i deres rutiner i stalden, ændre fodretider, stå op og lukke af på forskellige tidspunkter og holde øje med mennesker i området.
Et råd topper dog dem alle.
- Få sat kamera op, siger Pernille Nannberg Brandt.
I Voldtofte stod mishandlingen på i flere måneder, men her var kameraerne en særlig hjælp.
Har I oplevet noget lignende, siden I satte kamera op?
- Der har været helt ro på hos os. 7-9-13, siger Pernille Nannberg Brandt, der får en alarm på telefonen, når der er bevægelser på gårdens kameraer.
Aldrig opklaret af politiet
Sagen om de skamferede heste i Voldtofte er dog aldrig opklaret.
- Jeg fik at vide af politiet, at sagen var afsluttet, da de ikke kan komme videre. Sker der noget, er den åben. Politiet kan ikke gøre noget. Det er de sværeste sager at opklare, siger Pernille Nannberg Brandt.
På gården i Voldtofte er der nu sat ekstra hegn op. Der er overvågningskameraer flere steder i stalden og på folden, og der er vildtkamera samt ekstra tråd ved ledåbninger.
- Det er dyrt at lave ekstra hegn og købe kameraer. Det har været nogle dyre år, men det giver os en sikkerhed. Selvfølgelig kan det stadig ske, erkender Pernille Nannberg Brandt.
Der er set flere lignende tilfælde det seneste år i Jylland og på Sjællænd, hvor to heste er døde som følge af grov mishandling. Nu er mishandlingen igen kommet til Fyn.
- Der må være nogen, der må vide noget. Der må have været nogen, der har set en mærkelig bil eller noget. Det er vanvittigt. Det sker hvert eneste år. Med de tendenser og lyster tænker jeg, det må hænge sammen. Det er uhyggeligt, hvis vi har så mange mennesker, der har sådan en hobby, siger hun.
Frygten skal bearbejdes
Hun er dog glad for, at sagerne om de mishandlede heste får stor medieomtale, og TV 2 Fyn lavede sidste år dokumentaren “De skamferede heste”.
- Vi bliver nødt til at gøre noget og tale om det, så vi kan få det stoppet, siger Pernille Nannberg Brandt.
- Ejerne skal snakke om det med nogen, for man får en frygt for at gå på fold. Det er noget, der tager lang tid at bearbejde. De er velkomne til at ringe eller skrive til os.
Det seneste tilfælde med en skamferet hest blev meldt til politiet mandag klokken 18.48. Politiet vil gerne høre fra vidner, der måtte have set noget mistænkeligt i området omkring Stationsvej 53 i Stenstrup. Politiet kan fanges på telefon 114.
TV 2 FYN PLAY | De skamferede heste
2024 January 17, 2024
Serie: De skamferede heste (trailer)
Akut vejarbejde spærrer spor og skaber trafik på Lillebæltsbro
kopieret!
Et akut vejarbejde på E20 på den nye Lillebæltsbro mod Jylland betyder, at højre spor er spærret på broen frem til omkring klokken 14, hvor arbejdet forventes afsluttet.
Det kan give langsom trafik på broen, skriver P4 Trafik.
Lægevagten får alt for mange af disse opkald - nu løfter de pegefingeren
kopieret!
Når man ringer til lægevagten, er det fordi, man har akut brug for hjælp.
Sådan burde det i hvert fald være, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse, hvor de samtidig oplyser, at lægevagten hver uge får mere end 1.000 uønskede opkald.
De uønskede opkald er opkald, der kan vente og giver unødvendig ventetid for dem, der har akut brug for hjælp.
Region Syddanmark understreger, at det ikke er målet at skræmme folk fra at kontakte lægevagten, men at få borgerne til at overveje, om deres opkald kan vente.
- Kan det vente, så skal man kontakte sin egen læge og i stedet lade akut syge komme til hos lægevagten, siger formanden for Udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen Pernelle Jensen (V).
McDonald’s-kunde fik sit pis i kog og måtte hentes af politiet
kopieret!
Mandag eftermiddag udspillede der sig et drama på McDonalds i Odense Banegård Center, da en 31-årig mand fra Herning truede en medarbejder.
Han blev efterfølgende bortvist og hamrede en vodkaflaske ind i døren til vagternes kontor, oplyser politiet. Ifølge mandens egen forklaring ville han tisse på kontoret.
Det mente man på kontoret ikke var en god idé, og i stedet urinerede den 31-årige op ad en glasfacade til fuldt skue. Det må man ikke, og politiet valgte at tage ham med på stationen.
Det var den 31-årige var ikke tilfreds med, og eder og forbandelser føg mod patruljen. Det endte med at koste manden en sigtelse for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og for fornærmelig tiltale.
Tre kvinder og tre mænd kæmper om at vinde ny talentpris
kopieret!
Seks fynske sportstalenter er nomineret til Jørgen Autzens Talentpris, som uddeles lørdag. Prisen, der tidligere blev uddelt under navnet “Årets Fund”, er tidligere blevet vundet af navne som Viktor Axelsen og Lasse Norman Hansen, og uddeles for første gang med det nye navn.
Den tidligere badmintonleder og lokale radioreporter Jørgen Autzen, som døde i 2023, testamenterede sin formue til den fynske idrætsungdom, og han ønskede, at der skal uddeles en pris til både et kvindeligt og et mandligt talent ved Sportslørdag.
Med titlen følger 20.000 kroner til hver, og nu er alle seks nominerede fundet.
Nominerede til Jørgen Autzens Talentpris
Anne Hauge
Anne Hauge fra Odense Beachvolley Klub har vundet adskillige danske ungdomsmesterskaber og har også deltaget flere gange ved ungdoms-EM og i forskellige internationale turneringer. Hun har de seneste år etableret sig i top-10 hos seniorspillerne herhjemme og vandt i år DM bronze.
Maja Helene Hansen
Maja Helene Hansen fra OB Bordtennis har været dominerende i de danske ungdomsrækker og er første single på det danske ungdomslandshold, der vandt det nordeuropæiske mesterskab. Her fik hun trods sine kun 17 år også debut på seniorlandsholdet, og hun banker for alvor på hos senioreliten herhjemme. Har mange flotte internationale resultater og spiller til dagligt i den tyske liga. Hun beskrives som det største fynske bordtennistalent siden Charlotte Polk.
Hedvig Valbjørn Gydesen
Hedvig Valbjørn Gydesen fra Orienteringsklubben Melfar er spået til at være den næste danske kvindelige orienteringsstjerne. Dobbelt dansk mester i Sprint og Knock out sprint. Gør fremskridt på den internationale scene, og hun er i år avanceret til en plads som nr. 15 på World ranking sprint.
William Martin
Ungdomslandsspiller i flere årgange, og i dag på U18-landsholdet. Vandt NM i U17 med OB og satte en unik scoringsrekord i den danske U17 liga med 39 mål i 20 kampe. William Martin har i år fået debut på OB’s førstehold, og har allerede bidraget med mål.
Frederik Wolff Møller
Frederik Wolff Møller fra GOG beskrives som det største fynske målmandstalent i håndbold igennem en årrække. Ungdomslandsholdsspiller og flerfoldig dansk ungdomsmester. Vandt sølv ved U18-EM, hvor han kom på All Stars holdet. Trods sine kun 18-år er han udtaget til U21-landsholdet og har fået debut på GOG’s hold i håndboldligaen.
Mads Fredsøe Sørensen
Vinder af det tyske mesterskab ADAC sidste år. Mads Fredsøe Sørensen fra Fyens Motor Sport har i 2024 kørt som prof på et Italiensk juniorteam og har opnået fine resultater ved både EM og i det Italienske mesterskab. I 2025 skifter han til et tysk team og skal deltage i EM i 250cc klassen.
Prisen gives af en komite, der består af medlemmer fra TV2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fynske Idrætsforbund. Der vurderes ud fra talent, potentiale og resultater.
Siden 1996 har Fyens Stiftstidende stået bag kåringen af ”Årets Fund”. Men da der er et klart sammenfald med målgruppen for Jørgen Autzens Talentpris, har Fyens Stiftstidende besluttet at give stafetten videre til Fynske Idrætsforbund, således at cykelrytteren Ida Fialla ved Sportslørdag 2023 blev den sidste i rækken, der blev kåret som ”Årets Fund”.
Her er de ti, der kan vinde Årets sportsnavn 2024
Fynske atleter vandt i 2024 både nationalt og internationalt guld og markerede sig på den internationale sportsscene - og de store resultater bliver traditionen tro hyldet ved Sportslørdag. Det sker lørdag den 18. januar.
Nu har en komité udpeget de ti nominerede. Listen tæller blandt andet sidste års vinder, håndboldspilleren Simon Pytlick, som med herrelandsholdet i håndbold vandt guld til OL i Paris.
De nominerede til Årets Sportsnavn 2024
Althea Reinhardt, Mie Højlund, Helena Elver, Andrea Aagot Hansen, Elma Halilcevic
Håndbold: De fem Odense-spillere har alle vundet EM-sølv. Althea Reinhardt, Mie Højlund og Helena Elver var også med til at vinde OL-bronze.
Abdallah Abou Arab
Boksning: Fighteren fra Vollsmose Abdallah Abou Arab vandt guld ved DM og NM i weltervægt.
Tue Ernst Nielsen
Vandski: Den fynske vandskiløber Tue Ernst Nielsen vandt guld ved DM og NM.
Simon Andreasen
Mountainbike: Den danske mountainbike-rytter vandt VM-guld i marathon. Vandt også vandt guld ved EM i shorttrack og EM-sølv i XCO i 2024.
Tobias Aagaard Hansen
Banecykling: Tobias Aagaard Hansen vandt to gange VM-guld og VM-sølv samt EM-guld og EM-sølv.
Hjalte Froholdt
Amerikansk fodbold: Hjalte Froholdt er eneste dansker i ligaen og er blevet en vigtig spiller for Arizona Cardinals. I sommer forlængede klubbens hans kontrakt med to år.
Rasmus Lund Pedersen
Banecykling: Cykelrytteren Rasmus Lund Pedersen vandt VM-guld og EM-sølv for hold.
Dagmar D. Nielsen, Simon Klinge, Anton Rydahl, Johan Juul Rasmussen
Team Gym: EM-guld for herrer og EM-guld mixhold.
Christopher Vejlager
Snooker: Christopher Vejlager tog for første gang DM-guld samt NM-guld.
Simon Pytlick, Niclas Kirkeløkke, Emil Jakobsen.
Håndbold: De fynske håndboldspillere Simon Pytlick, Emil Jakobsen og Niclas Kirkeløkke vandt OL-guld for Danmark ved legene i Paris samt EM-sølv.
Prisen er blevet uddelt siden 1950, hvor fodboldspilleren Holger Nielsen vandt som den første.
Indtil kåringen af Årets Sportsnavn år 2000 var det Fyens Stiftstidende, der uddelte prisen. Siden har TV 2 Fyn været med i komiteen, som i nu mange år har bestået af medlemmer fra Fyens Stiftstidende, TV 2 Fyn og Fynske Idrætsforbund.
De sidste ti års vindere
2023: Lukas Jørgensen og Simon Pytlick
2022: Rikke Iversen, Althea Reinhardt og Mie Højlund
2021: Viktor Axelsen
2020: Søren Kragh Andersen
2019: Lasse Norman Hansen
2018: Stinna Tange Kaastrup
2017: Viktor Axelsen
2016: Viktor Axelsen
2015: Emma Klingenberg
2014: Rikke Møller Pedersen
For at give muligheden for at vinde til flere fynske sportsfolk besluttede komitéen i forbindelse med kåringen af sejleren Dorte O. Jensen for tredje gang i 1999, at en individuel sportsudøver kun kan blive Årets Sportsnavn på Fyn tre gange.
Udover Dorte O. Jensen er også speedwaykøreren Nicki Pedersen og Viktor Axelsen blevet kåret tre gange.
Prisen uddeles lørdag ved Sportslørdag i Odense Idrætshal. Her uddeles også prisen Årets Sportsnavn på Fyn.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her