Ansatte oplever straf og skældud: 22 lærere på Agedrup Skole langer ud efter egen ledelse

For første gang åbner lærerne på Agedrup Skole op for, hvad de mener om skolens ledelse, der i et brev beskyldes for at straffe lærere, som siger dem imod. De oplever desuden at blive "groft irettesat" foran elever.

Sagen om vold og grænseoverskridende adfærd på Agedrup Skole har taget en ny drejning.

Onsdag aften modtog skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal et bekymringsbrev fra 22 af skolens lærere, som kritiserer skoleledelsens ledelsesstil.

TV 2 Fyn er i besiddelse af brevet, hvor lærerne for første gang sætter ord på den krise, der har præget skolen, siden over 100 forældre i et åbent brev råbte op om uacceptabel adfærd blandt skolens elever. 

"På Agedrup Skole har der den seneste tid været stor offentlighed om utryghed og manglende trivsel først og fremmest hos elever. Vi medarbejdere har ikke udtalt os og er heller ikke blevet hørt i sagen. Gennem de seneste år har der udviklet sig et tiltagende anstrengt arbejdsmiljø på Agedrup Skole."

Sådan begynder lærerne deres brev og fortsætter kritikken med seks konkrete punkter.

Et af punkterne handler om, at skoleledelsen ifølge lærerne undergraver deres autoritet over for eleverne:

“Voksenskældud er også noget, ansatte oplever. Oplevelser af at blive groft irettesat af ledelsen i elevers påhør finder også sted," står der i brevet.

I brevet kommer det også frem, at det, som flere forældre i pressen de seneste uger har kaldt en konsekvensfri skole, angiveligt skyldes et bevidst valg fra ledelsens side. I brevet fremgår det nemlig, at Agedrup Skole er en "skældudfri skole." Det blev skolen ifølge brevet efter sommerferien 2023.

Påtaler fra ledelsen

Ifølge brevet er flere lærere dog uenige i den strategi. 

"Ansatte kan være uenige med ledelsen og påtale dette eller kan være nødsaget til at hæve stemmen over for elever. Efterfølgende har ansatte oplevet at få mundtlige og skriftlige påtaler fra ledelsen og fået at vide, at de har et forkert børnesyn," står der i brevet.


Skoleleder Christian Gantzhorn Hovendal forholder sig tavs til bekymringshenvendelsen og henviser til den presseansvarlige i forvaltningen og pædagogisk chef Michael Plauborg. I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver han:

- Agedrup Skole skal gennem en politisk bestilt, ekstern undersøgelse i den kommende tid. Vi forventer en grundig belysning af samarbejdet mellem skoleledelse og skolebestyrelse, ledelse og medarbejdere i løbet af det næste halve år.

- Imidlertid har repræsentanter fra skolens medarbejdere og de faglige organisationer gjort os opmærksomme på, at der på skolen mangler fælles retning, enighed og gensidig tillid. De nævner en række forhold, som skal undersøges nærmere med det sammen. Det handler vi på nu. Til den proces har vi brug for arbejdsro, og vi sætter alle gode kræfter ind på at have en rolig og fornuftig skolehverdag på Agedrup Skole alt imens, skriver Michael Plauborg.

Utryghed og straf

Lærerne bag brevet håber, at Børn- og Ungeforvaltningen og skolens ledelse vil forbedre trivslen og arbejdsmiljøet på Agedrup Skole.

I brevet fremgår det desuden, at nogle lærere ikke tør sige deres mening eller bringe pædagogiske problemer op til debat. Lærerne oplever ifølge brevet, at skoleledelsen straffer lærere, der siger ham imod.

Blandt andet blev en lærer sygemeldt på grund af uenighed med skoleledelsen om den pædagogiske praksis i 8. årgang. Fem dage efter sygemeldingen fik læreren imod sin vilje frataget alle sine fag og arbejdsopgaver, står der i brevet.

Det dårlige arbejdsmiljø har ifølge lærerne betydet, at "mange gode kolleger og dygtige medarbejdere de sidste år har forladt skolen." 

Politisk uenighed om skoleleder

Lærernes kritik af Agedrup Skoles ledelse kommer, efter at Venstre og Konservative i slutningen af februar meldte ud, at de ville have fjernet Christian Gantzhorn Hovendal midlertidigt fra posten som skoleleder, imens forvaltningen undersøger forholdene på Agedrup Skole.

Ønsket fra V og K skabte dog politisk uenighed i Børn-og Ungeudvalget, idet børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (RV) ikke mente, at det var hverken en beslutning eller debat, som byrådspolitikere bør tage.

Oversigt

    Oversigt