Asbestsag fra Odense står langt fra alene: - Der er rigtigt store summer at spare, hvis man bryder reglerne og en meget lille straf
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hos byggebranchens fagorganisationer i BAT-Kartellet oplever man igen og igen, at asbest ikke bliver håndteret og bortskaffet efter reglerne. Ofte handler det om at presse prisen i bund for at kunne vinde et udbud med den billigste pris.
Det er langt fra hverdagskost, at en formand for en gruppe elektrikere vælger at stå offentligt frem og pege på kritisable forhold på en byggeplads, som Jesper Pedersen fra Kemp & Lauritzen valgte at gøre tirsdag i Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn.
Her fortalte han åbent om, hvordan en gruppe elektrikere på en storstilet renovering i Højstrupparken i Odense har været eksponeret på potentiel sundhedsskadelig asbest, selvom de blev forsikret om, at der ingen fare var.
Selvom der måske nok er langt mellem de håndværkere, der tør tage kampen offentligt – og derved løbe risikoen for at gøre sig selv upopulære – så er sagen langt fra enestående.
Asbestalarm på storstilet byggeprojekt: Håndværkere raser over ”fuldstændigt tillidsbrud”
Hovedentreprenøren Enemærke & Petersen har flere gange forsikret om, at det potentielt livsfarlige asbest var blevet fjernet i kæmperenoveringen af boligområdet Højstrupparken i Odense. Men det var den ikke, viste en uvildig analyse. Nu må håndværkere, der har arbejdet på projektet, leve resten af livet med øget risiko for frygtet kræftform.
En gruppe erfarne elektrikere fra Kemp & Lauritzen er flere gange blevet eksponeret for potentiel farlig asbest i forbindelse med boligforeningen FAB’s store renoveringsprojekt i Højstrupparken til mere end 700 millioner kroner. Og det er sket på trods af, at hovedentreprenøren fra Enemærke & Petersen har forsikret elektrikerne om, at asbesten var fjernet fra lejlighederne.
Elektrikernes formand Jesper Pedersen har flere gange forsøgt at advare Enemærke & Petersen om nedrivningsfirmaet BR Miljøtechs arbejde med at fjerne asbesten, men oplever ikke, at advarslerne bliver taget alvorligt og vælger derfor nu at stå offentligt frem med sin kritik i Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn.
Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom.
- Jeg har talrige gange gået til byggeledelsen og forsøgt alt for at få dem til at forstå, at det altså ikke er for sjov, at håndteringen af asbest skal være i orden. Men der kommer ikke andet tilbage end affejninger og direkte løgn, siger Jesper Pedersen, der er rasende over, at han selv og hans folk nu er i øget risiko for at udvikle alvorlige lungesygdomme som asbestose, lungekræft eller lungehindekræft.
Alle elektrikerne skal nu stå opført i et særligt asbest-register i de næste 40 år.
- Hvis vi bliver syge af den eksponering, vi har været udsat for, kommer det ikke i morgen eller i overmorgen. Reelt set ved vi ikke, om vi allerede har nogle asbest-fibre i kroppen, som vi bliver syge af. Det er jo også derfor, at man skal stå i registret i så mange år, siger Jesper Pedersen.
Spørger man en af Danmarks førende specialister i asbestrelaterede sygdomme, den i dag pensionerede overlæge Jesper Bælum, er det da også uacceptabelt, når der ikke er fuldstændigt styr på asbesthåndteringen.
Ved du noget?
Det almene boligområde Højstrupparken i Odense moderniseres i disse år og får et gigantisk ansigtsløft til en samlet værdi af over 700 millioner kroner.
I et journalistisk samarbejde har Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn valgt sammen at undersøge tip om bl.a. asbesthåndteringen på byggepladsen, redaktionerne har modtaget.
Ved du noget, så kontakt journalisterne bag: Jonas Ancher Nyeng (jany@fyens.dk), Rune Blichfeldt (rkr@fyens.dk), Frank Weirsøe (frwe@tv2fyn.dk) eller Frederik Zeuner Nielsen (frze@tv2fyn.dk)
- Det er svært at sige, hvor stor den øgede risiko er for hver enkelt, men samlet set vil det jo nok øge andelen af kræfttilfælde. Så risikoen er der, og den kan undgås. Man har viden til det, så det er helt uacceptabelt, siger han.
Asbeststøv i hovedet
Jesper Pedersen har selv haft sin gang på byggepladsen siden januar 2020, men begynder for alvor at blive bekymret for håndteringen af asbesten i lejlighedskomplekset i Højstrupparken i efteråret sidste år.
På det tidspunkt lyder beskeden, at der blandt andet er fundet asbest på lofterne, men at den er blevet fjernet af nedbrydningsfirmaet BR Miljøtech, så elektrikerne roligt kan begynde at skrue lampeudtag ud.
Så elektrikerne går i gang med deres arbejde uden at vide, at de snart vil komme til at indånde støv med de farlige asbestfibre.
Asbest – livsfarlige fibre
Asbest er et naturligt mineral, som tidligere har været anvendt til isolering og i forskellige former for byggematerialer – ikke mindst i gulv-, væg-, loft- og tagplader.
Asbest bliver for alvor farligt i forbindelse med, at man arbejder med det, fordi asbesten spaltes til aflange asbestfibre, som kan indåndes som støv og dermed trænge ned i lungerne.
Asbest er årsag til lungekræft og lungehindekræft, men også kræft i struben og i kvinders æggestokke.
Derudover kan asbest udløse såkaldt asbestose, hvor de små asbestfibre resulterer i dannelsen af arvæv i lungerne, som giver problemer med at trække vejret.
Asbest har været forbudt i Danmark siden midten af 80’erne, men udgør fortsat et stort sundhedsproblem i byggebranchen, hvor man renoverer eller nedriver bygninger, hvor der er asbest.
- Da vi går op og begynder at skille det ad, får vi en masse støv i hovedet. Det er dér, at jeg begynder at tænke på, at jeg har fået at vide, at der har været en masse asbest oppe på loftet. Er det det, som jeg står og får lige ned i hovedet nu? Asbest er normalt ikke et fokusområde for os, så vi har ikke nogen maske på eller noget.
Jesper Pedersen står tilbage med en ubehagelig mistanke og går derefter til byggeledelsen fra Enemærke & Petersen med sin bekymring for det potentielt farlige støv, men der går flere uger, hvor han ikke får noget svar.
- Jeg spørger ind til det flere gange uden at få svar. Vi går jo stadigvæk og arbejder med lampeudtagene og får støv ned i hovedet uden at vide, om vi bliver eksponeret for asbest eller ej, siger Jesper Pedersen, der en dag møder en byggeleder fra Enemærke & Petersen på byggepladsen og afkræver ham et svar på, om der er asbest i støvet.
- Derefter går der en time eller to, hvor jeg så møder ham ude foran og han fortæller, at vi bare kan fortsætte arbejde: Der er ingen asbest i støvet.
Egne prøver afslører asbest
Jesper Pedersen har svært ved at tro på den pludselige affejning af elektrikernes bekymring for asbesten, så efter aftale med sin egen arbejdsgiver Kemp & Lauritzen bestiller han selv nogle helt uvildige analyser af støvet fra lampeudtagene og fra noget af støvet på gulvet.
- Vi hyrer OBH-gruppen til at lave nye analyser af støvet. Og da prøverne kommer tilbage, viser det sig, at der er asbest i støvet. Jeg bliver rasende og dybt skuffet, siger Jesper Pedersen.
Højstrupparken
Fyens Stiftstidende og TV2/Fyn har set analysen fra OBH-Gruppen, der bekræfter, at der i prøver fra den 17. december 2021 er blevet fundet asbest i støv fra lampeudtagene og fra gulvet i to af fire prøver.
Enormt tab af tillid
For Jesper Pedersen og hans folk er der tale om et totalt tillidsbrud.
- Om det er i byggebranchen eller alle mulige andre dele af samfundet, er man nødt til at have en grad af tillid til hinanden. Når jeg tager min bil til mekaniker, kan jeg ikke tjekke, om den er blevet lavet rigtigt. Når jeg går til tandlæge, skal jeg gerne kunne stole på, hvad tandlægen mener, der skal laves. Men den tillid bliver jo fuldstændigt brudt her, når vi står med en test, der viser, at der er asbest i støvet lige efter, at jeg har fået at vide, at alt var i orden.
Elektrikerne standser herefter midlertidigt arbejdet i lejlighederne og får alle registreret i asbestregistret. Men det bliver ikke sidste gang, at de bliver eksponeret for asbest i Højstrupparken.
Allerede i juleferien er den gal igen. Jesper Pedersen holder selv fri, men bliver ringet op af sine folk, der har sendt nye prøver til analyse hos OBH-Gruppen, som denne gang har fundet asbest i et køkken, hvor elektrikerne er sat i arbejde.
- Jeg er lige ved at eksplodere. Jeg siger, at jeg kommer i morgen. Jeg kan ikke sidde derhjemme og høre julemusik, når jeg ved, at jeg har folk, der går rundt i asbest. Så jeg møder ind næste morgen og fortæller meget klart til Enemærke & Petersen, at der er noget helt galt. På det tidspunkt var vi jo igen blevet forsikret om, at der ikke var mere at bekymre sig for i forhold til asbesten, fortæller Jesper Pedersen.
Flere fund af asbest
Ifølge Jesper Pedersen indkalder byggeledelsen fra Enemærke & Petersen til et fællesmøde om den mangelfulde sanering for asbest i starten af januar, hvor de mellem 100 og 140 håndværkere bliver forsikret om, at man fra byggeledelsen vil skærpe tilsynet med BR Miljøtech.
Der bliver med Jesper Pedersens ord trukket en streg i sandet, og alle går tilbage til arbejdet. Men da elektrikerne skal begynde arbejdet i lejlighedernes kældre, opdager man pludseligt, at der også her er asbest, der ikke er blevet fjernet og som i øvrigt heller ikke blev opdaget i forbindelse med en større miljøscreening for asbest i bygningerne.
Senere bliver det bekræftet, at kældrene også skal igennem en omfattende sanering for asbest, og fra byggeledelsen fra Enemærke & Petersen bliver elektrikerne og de andre håndværkere på pladsen forsikret om, at der løbende vil blive taget prøver for asbest.
Fortsætter med samme firma
Jesper Pedersens tillid til Enemærke & Petersen og BR Miljøtech kan dog ligge på et meget lille sted. Og han er klar til at stoppe på byggepladsen i Odense, hvis der ikke kommer markant bedre styr på håndteringen af den farlige asbest og med nedrivningsfirmaet fra BR Miljøtech.
- Hvis man ikke fået trukket af på det her, og det vitterligt fortsat skal være BR Miljøtech, der skal have opgaven med at asbest-sanere, så bliver vi nødt til at få lavet en hulens masse asbest-prøver selv, så vi er sikre på, at vi ikke igen bliver eksponeret for det. Hverken jeg eller mine kolleger har lyst til at stille vores liv til rådighed. Det er ikke værd at tjene penge, som ens børn skal bruge, fordi man bliver syg af asbest.
- Det er ulykkeligt
Hos Enemærke & Petersen erkender man, at der har været problemer med asbesthåndteringen i Højstrupparken. I et skriftligt svar henviser adm. direktør Troels Aggersbo til, at det skyldes en mangelfuld registrering af asbesten i den forudgående miljøscreening, som bygherren fra FAB fik foretaget, før renoveringen gik i gang.
”Da det bliver bekendt via elektrikerens prøver, at der er asbest i lampeudtag, igangsætter vi sammen med bygherre yderligere undersøgelser, som også omfatter områderne omkring stikkontakter og afbrydere”, skriver Troels Aggersbo og fortsætter:
”Det er naturligvis ulykkeligt, at asbesten har bredt sig til lampeudtaget og at elektrikerne er kommet i berøring med det”.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra BR Miljøtech.
Hos BAT-Kartellet, der er en sammenslutning af fagforbund inden for anlægs- og byggebranchen, har man igennem en årrække forsøgt at sætte fokus på den sundhedsrisiko, som flere tusinde håndværkere bliver udsat for hvert år, fordi de bliver eksponeret for asbest i deres arbejde. Og ifølge forbundssekretær og formand for organisationens arbejdsmiljøudvalg, Søren Schytte, er sagen fra Odense – desværre – langt fra enestående.
- Det er desværre ikke nyt, at asbesten ikke er blevet fjernet ordentligt, før andre håndværkere får besked om, at de kan rykke ind. Ud fra vores erfaringer vurderer vi, at det sker i mere end halvdelen af alle asbestsaneringer. Det nye her er så, at nedbrydningsfirmaet og entreprenøren bliver grebet i det, siger Søren Schytte.
Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom.
Han peger på, at problemet bliver særligt kritisk, fordi andre håndværkere som udgangspunkt går ud fra, at der er asbestsaneret og derfor ikke ifører sig noget særligt sikkerhedsudstyr som dragt og maske, når de begynder deres arbejde. Det var netop, hvad der skete, da elektrikerne fra Kemp & Lauritzen begyndte at arbejde med lampeudtag i Højstrupparken og fik asbeststøv lige ned i ansigtet. Ikke bare én, men gentagne gange, fordi de trods egen ubehagelige mistanke blev forsikret om, at der intet var at være nervøs for.
- De går jo ind med en forventning om, at de ikke længere kan blive eksponeret for sundhedsskadelig asbest. De får besked om, at der er blevet saneret, og så går man i gang, siger Søren Schytte, der peger på, at det i sidste ende er hovedentreprenøren, der bærer ansvaret for, at andre håndværkere på byggepladsen ikke bliver udsat for en sundhedsrisiko på grund af asbest, der ikke er blevet fjernet:
Elektrikere fik farligt støv i hovedet: Enemærke & Petersen erkender problemer med asbesthåndtering
Hovedentreprenøren, der står bag kæmpe den renovering af almene boliger i Højstrupparken i Odense, afviser at stille op til et interview, men har dog sendt en række skriftlige svar.
Hos Enemærke & Petersen afviser adm. direktør Troels Aggersbo at stille op til interview og svare på den kritik, som nu rejses en gruppe elektrikere fra Kemp & Lauritzen, der arbejder på byggepladsen.
Kritikken går på, at der ikke har været styr på asbesthåndteringen i forbindelse med boligforeningen FAB’s store renoveringsprojekt i Højstrupparken. Og elektrikernes formand Jesper Pedersen fortæller til Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn, at de flere gange er blevet eksponeret for potentiel farlig asbest, selv om de fra Enemærke & Petersens byggeledelse har fået forsikringer om, at der intet var at være bekymret for.
Miljøscreening får skylden
Troels Aggersbo har via Enemærke & Petersens presseafdeling sendt en række skriftlige kommentarer. Her medgiver han:
”Der har været udfordringer i asbesthåndteringen på renoveringen af Højstrupparken”.
I sit skriftlige svar henviser Troels Aggersbo til, at de informationer, som er givet fra byggeledelsen til håndværkerne, har været baseret på den miljøscreening, der er foretaget før byggestart for FAB.
”I det samlede billede står vi med en proces, hvor der undervejs er fundet asbest, som ikke er registreret i den oprindelige miljøscreening”, skriver han – og giver altså dermed miljøscreeningen skylden for, at elektrikerne blev udsat for asbest og derfor nu må leve med forøget kræftrisiko og med at stå registreret i det såkaldte asbestregister de næste 40 år.
Elektrikernes formand Jesper Pedersen finder ikke forklaringen overbevisende. Han hæfter sig ved, at elektrikerne havde advaret om asbestproblemet, men ikke blev taget seriøst.
”Naturligvis ulykkeligt”
For byggeledelsen fra Enemærke & Petersens forsikrede om, alt var i den skønneste orden og, at elektrikerne trygt kunne arbejde videre. Asbesten blev først afsløret, da elektrikerne selv fik taget prøver via et uvildigt analyseinstitut, OBH Gruppen.
”Ja, det er korrekt, at vi oplyste elektrikerne om, at der ikke var asbest. Her tog vi udgangspunkt i vores arbejdsgrundlag fra byggeherres miljørådgivers miljøscreening af byggeriet. Efter vi fik elektrikernes positive prøve, undersøgte vi desuden også områderne omkring stikkontakter og afbryder”, skriver Troels Aggersbo.
Du skriver, at "i det samlede billede står vi med en proces, hvor der undervejs er fundet asbest, som ikke er registreret i den oprindelige miljøscreening". Gælder det også asbesten på lofterne, som dryssede ned i hovedet på elektrikerne i oktober/november 2021? Det, vidste I vel godt, var der?
”Både ja og nej, miljøscreeningen viser, at der er asbest i noget af isoleringen omkring nogle af rørene i nogle af loftrummene. Screeningen viser ikke, at asbestfibre fra rørisoleringen skulle have bredt sig til det øvrige loftrum og videre ned i lampeudtaget. Da det bliver bekendt via elektrikerens prøver, at der er asbest i lampeudtag, igangsætter vi sammen med bygherre yderligere undersøgelser, som også omfatter områderne omkring stikkontakter og afbrydere”
”Det er naturligvis ulykkeligt, at asbesten har bredt sig til lampeudtaget og at elektrikerne er kommet i berøring med det”.
Syv møder om asbest
Troels Aggersbo oplyser, at der fra januar til april har været afholdt syv møder, hvor asbestproblematikken har været hovedemnet.
”Vi har ønsket at tage en åben dialog om udfordringerne og skabe en byggeplads, hvor alle håndværkere føler sig trygge”, skriver han.
Det kan Jesper Pedersen, formanden for elektrikerne, dog ikke genkende. Han mener tværtimod, at Enemærke & Petersen har været alt andet end åbne om udfordringerne med asbest. Blandt andet, påpeger han, var det ham selv, ikke Enemærke & Pedersen, der tog initiativ til at få byggebranchens arbejdsmiljøbus på besøg på byggepladsen den 20. april.
Enemærke & Petersen bekræfter, at det er korrekt.
"Jesper (Pedersen, red.) foreslog det givtige foredrag med Bam Bus (byggeriets arbejdsmiljøbus, red.) som handlede om risikoen for håndværkere ved asbest og byggepladsstøv. Vi syntes, det var en god idé, indkaldte også vores egne håndværkere og lånte vores lokale ud til formålet", oplyser Troels Aggersbo.
- Hvis det er sådan, at Enemærke & Petersen siger, at der ikke er noget asbest tilbage, og elektrikerne efterfølgende får lavet prøver, der viser noget andet, så er det selvfølgelig meget uheldigt for at sige det mildt, og det efterlader jo Enemærke & Petersen med et forklaringsproblem.
Alvorlige påbud
Søren Schytte mener, at det er alvorligt, når Arbejdstilsynet har uddelt tre påbud i forbindelse med BR Miljøtechs asbestsanering i Højstrupparken, der blandt andet er gået på manglende uddannelse til asbestarbejderne og manglende anmeldelse af arbejdet til Arbejdstilsynet.
Han peger blandt andet på, at den lovbestemte anmeldelse af asbestarbejde er en vigtig forudsætning for, at Arbejdstilsynet kan komme på kontrolbesøg.
- Asbest er et særligt indsatsområde for Arbejdstilsynet, men når de ikke får at vide, hvor der bliver foretaget en asbestsanering, siger det sig selv, at de ikke ved, hvor de skal komme på tilsyn, siger han.
Store summer at spare
I de tilfælde, hvor Arbejdstilsynet finder lovbrud og uddeler påbud, er straffen dog så lille, at der opstår en ubalance, som i praksis gør det rentabelt at bryde reglerne.
- Der er rigtigt store summer at spare, hvis man bryder reglerne, mens straffen for at bryde loven er nærmest ubetydelig med en lille bøde eller bare en løftet pegefinger fra Arbejdstilsynet, siger Søren Schytte.
Samme vurdering kommer fra civilingeniør Niels Trap, der er partner i rådgivningsfirmaet TRE og har været med til at skrive en række af de vejledninger og standarder, som bliver brugt, når man i byggebranchen håndterer miljøfarligt affald som asbest.
- Det er helt oplagt, at der er gode penge at spare på ikke at gøre det på den rigtige måde. Jeg vil sige, at en opgave til f.eks. 40 millioner kroner kan du nok godt lave for 10 millioner kroner, hvis du er helt kompromisløs og ser stort på alle regler, der gælder, siger Niels Trap, der peger på, at prisen er en af de helt afgørende faktorer, når store byggeopgaver til mange millioner sendes i udbud.
Efter flere påbud afbryder entreprenør samarbejde med asbestnedriver
Video, der er dukket op, antyder tvivlsom omgang med asbestaffald. Det er ikke første gang, at der rejses alvorlig kritik af nedrivningsfirmaet BR Miljøtech for ikke at håndtere farlige materialer som asbest korrekt. Enteprenør Enemærke & Petersen afbrød onsdag samarbejdet med firmaet.
De seneste dages medieomtale i Fyens Stiftstidende og på TV 2 Fyn af problemerne med mangelfuld asbesthåndtering i Højstrupparken i Odense får nu konsekvenser for nedriverfirmaet BR Miljøtech, der har stået for asbestsaneringen.
Hovedentreprenøren Enemærke & Petersen meddeler onsdag først på eftermiddagen, at selskabet nu afbryder samarbejdet med BR Miljøtech.
- Enemærke & Petersen afvikler asbestnedrivningssamarbejdet med BR Miljøtech på Højstrupparken, så hurtigt som det er ansvarligt. Det gør vi på baggrund af deres mangelfulde håndtering af asbest på renoveringen af Højstrupparken, skriver administrerende direktør i Enemærke & Petersen, Troels Aggersbo i en pressemeddelelse.
Udmeldingen fra Enemærke & Petersen, der er hovedentreprenør på renoveringen af Højstrupparken i Odense, kommer efter, at Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har sat fokus på håndteringen af asbest på byggepladsen.
Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn kunne tirsdag fortælle, hvordan elektrikerne i flere tilfælde har været eksponeret for asbest i Højstrupparken, selvom byggeledelsen fra Enemærke & Petersen havde forsikret dem om, at der ikke længere var nogen risiko for at indånde potentielt farlige asbestfibre, der blandt andet øger risikoen for bestemte former for kræft.
Asbest er lavet af naturligt forekommende mineraler, der sidder sammen i en fin fiberstruktur. Netop de fine fibre er skyld i, asbest ikke længere er lovligt at anvende, da støvet fra asbest kan give asbestose (stenlunger), som er en kronisk lungesygdom.
Enemærke & Petersen har erkendt, at der har været udfordringer med asbestsaneringen i boligblokken, og samme konklusion er Arbejdstilsynet kommet frem til i forbindelse med flere af de tilsynsbesøg, de har været på byggepladsen. Det viser en aktindsigt, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har fået.
I 2022 har Arbejdstilsynet således uddelt tre påbud til nedbrydningsfirmaet BR Miljøtech, som Enemærke & Petersen har hyret til at stå for asbestsaneringen i Højstrupparken.
Asbest – livsfarlige fibre
Asbest er et naturligt mineral, som tidligere har været anvendt til isolering og i forskellige former for byggematerialer – ikke mindst i gulv-, væg-, loft- og tagplader.
Asbest bliver for alvor farligt i forbindelse med, at man arbejder med det, fordi asbesten spaltes til aflange asbestfibre, som kan indåndes som støv og dermed trænge ned i lungerne.
Asbest er årsag til lungekræft og lungehindekræft, men også kræft i struben og i kvinders æggestokke.
Derudover kan asbest udløse såkaldt asbestose, hvor de små asbestfibre resulterer i dannelsen af arvæv i lungerne, som giver problemer med at trække vejret.
Asbest har været forbudt i Danmark siden midten af 80’erne, men udgør fortsat et stort sundhedsproblem i byggebranchen, hvor man renoverer eller nedriver bygninger, hvor der er asbest.
I en lang periode har Arbejdstilsynet dog slet ikke været klar over, at der blev fjernet asbest i forbindelse med den store renovering i Odense, selvom det er et lovkrav, at den type arbejde skal anmeldes, så man i Arbejdstilsynet kan være ekstra opmærksomme.
Enemærke & Petersen anmeldte godt nok selve renoveringsopgaven til Arbejdstilsynet i februar 2020, men tilsynet fik aldrig besked om, at der skulle saneres for den sundhedsskadelige asbest.
Den 10. januar 2022 fik BR Miljøtech derfor et strakspåbud om at anmelde arbejdet.
”Virksomheden havde asbestsaneret i bygningerne i mange måneder, og havde stadig flere måneders asbestarbejde tilbage. Virksomheden kunne ikke dokumentere, at de som udførende virksomhed havde anmeldt asbestarbejdet til Arbejdstilsynet”, skriver Arbejdstilsynet i påbuddet.
Arbejdere uden uddannelse
Næste påbud fik BR Miljøtech efter et tilsynsbesøg i slutningen af marts, hvor Arbejdstilsynet kunne konstatere, at fire østeuropæiske arbejdere - eller halvdelen af arbejderne, der blev truffet - ikke var uddannet i, hvordan man håndterer asbest korrekt, selvom det er et klart krav i loven, at man skal have et særligt kursus, før man må begynde at arbejde med asbest.
”Under besøget kunne det ikke dokumenteres, at fire af de otte ansatte, der er beskæftiget med sanering af asbest i byggepladsens kældre, havde gennemgået den lovpligtige asbestuddannelse”, skriver Arbejdstilsynet, der ved samme lejlighed opdagede, at der ikke var lagt en plan for asbestsaneringen i kældrene:
”Det er Arbejdstilsynets vurdering, at der ikke har været udarbejdet en arbejdsplan i forbindelse med nedtagningen af asbestholdig rørisolation i byggepladsens kælderrum 40D til og med 38. Derudover var der heller ikke nogen plan for efterfølgende rengøring af kælderrum. Planerne skal sikre, at arbejdet foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt og i overensstemmelse med gældende regler”, skriver tilsynet.
Kritiske eksperter
Udover tilsynene fra Arbejdstilsynet har Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn også modtaget en video, som nogle af håndværkerne på byggepladsen i Højstrupparken har filmet i det skjulte. Den vælger vi at bringe, da den kan være et væsentligt bidrag til at kaste mere lys over sagen.
I videoen kan man konstatere, at en nedrivningsmedarbejder tilsyneladende bruger en halsedisse som mundværn og kaster åbne poser med byggeaffald ned i en sæk, som er markeret som asbest. Derefter bliver asbest-sækken sænket til jorden, hvor en anden medarbejder i almindeligt arbejdstøj og uden mundværn river op i asbestsækken, så der står støv op af den, før han lukker den.
Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har vist videoen til to af landets førende asbesteksperter.
Civilingeniør Niels Trap, der blandt andet rådgiver om nedrivning og miljøsanering og har været med til at skrive flere af de vejledninger, som i dag bruges i byggeriet, siger:
- Hvis det, der støver ud af posen, er asbest, så er ham med halsedissen, vi ser på videoen, ikke professionelt påklædt til det arbejde, han udfører.
Den i dag pensionerede overlæge Jesper Bælum er en af landets førende specialister i asbestrelaterede sygdomme. Han hæfter sig især ved, at sækken, da den bliver hejst ned på jorden, bliver modtaget af en medarbejder uden sikkerhedsudstyr.
- Han har jo en ganske almindelig arbejdsdragt på. Han kommer uden nogen som helst form for værn. Han håndterer det som om, det er ganske almindeligt byggeaffald, og hvis der er asbest i det der, så… For det første, så indånder han det jo, og så får han det på tøjet, som han så kan flytte rundt med og tage det med hjem. Så det er håbløst, hvis der er asbest i det der, siger han.
Afbryder samarbejdet med nedrivningsfirmaet
Det har ikke været muligt at få interview med Enemærke & Petersen, der tirsdag har fået præsenteret videoen. Men firmaet udsendte onsdag eftermiddag en pressemeddelelse, hvor de oplyser, at Enemærke & Petersen afbryder samarbejdet med BR Miljøtech.
- Enemærke & Petersen afvikler asbestnedrivningssamarbejdet med BR Miljøtech på Højstrupparken, så hurtigt som det er ansvarligt. Det gør vi på baggrund af deres mangelfulde håndtering af asbest på renoveringen af Højstrupparken, skriver administrerende direktør i Enemærke & Petersen, Troels Aggersbo.
- Enemærke & Petersen vælger også at afbryde asbestnedrivningssamarbejdet på projekterne Skovlyporten og Åhaven - og Enemærke & Petersen indgår ikke nye samarbejder med BR Miljøtech.
- Enemærke & Petersen arbejder tæt sammen med Boligselskabet FAB og deres rådgivere for bedst muligt at sikre, at asbestsaneringen fremover bliver afviklet med hensyntagen til både håndværkere og beboeres sikkerhed og sundhed, slutter direktøren.
Ikke første gang
Det er ikke første gang, at nedbrydningsfirmaet BR Miljøtech som underentreprenør for Enemærke & Petersen bliver kritiseret for sin håndtering af miljøfarlige stoffer som asbest og pcb.
I forbindelse med et stort renoveringsprojekt af 300 lejligheder - ligeledes i et alment boligbyggeri - i Herning for et par år siden blev der rejst massiv kritik af firmaet. Bygherrerådgiver på projektet var Rambøll, som undervejs konstaterede en række kritisable forhold.
Blandt andet, beskrev den lokale avis Herning Folkeblad, så viste notaterne fra Rambøll, som avisen havde fået indsigt i, at BR Miljøtechs medarbejdere - primært udenlandske - generelt ikke havde fulgt sikkerhedsreglerne, når de fjernede materialer med pcb, maling med tungmetaller og asbest, der kan forårsage lungehindekræft senere i livet.
Da Fyens Stiftstidende i 2021 beskrev problemerne, der havde været med BR Miljøtech i Herning, genbekræftede projektchef Lisbeth Odgaard fra Rambøll over for avisen, at Rambøll havde konstateret "en lang række problematiske forhold og regelbrud på byggepladsen".
Og Enemærke & Petersens daværende adm. direktør Henrik Mielke erkendte i den forbindelse også over for Fyens Stiftstidende, at der havde været problemer i Herning.
- Vi skal overholde de gældende regler, det skal der slet ikke være tvivl om. Og der er ting, vores underentreprenør BR Miljøtech kunne have gjort anderledes og bedre, lød det fra Henrik Mielke, der dog samtidigt pegede på, at nedbrydningsfirmaet undervejs havde rettet op på de problematiske forhold.
Ved du noget?
Det almene boligområde Højstrupparken i Odense moderniseres i disse år og får et gigantisk ansigtsløft til en samlet værdi af over 700 millioner kroner.
I et journalistisk samarbejde har Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn valgt sammen at undersøge tip om bl.a. asbesthåndteringen på byggepladsen, redaktionerne har modtaget.
Ved du noget, så kontakt journalisterne bag: Jonas Ancher Nyeng (jany@fyens.dk), Rune Blichfeldt (rkr@fyens.dk), Frank Weirsøe (frwe@tv2fyn.dk) eller Frederik Zeuner Nielsen (frze@tv2fyn.dk)
Nedriver afviser problemer
Henrik Beier Jessen, der er direktør i BR Miljøtech vil ikke kommentere på udmeldingen fra Enemærke & Petersen om at samarbejdet vil blive afbrudt. Han mener tilsyneladende ikke, at det er definitivt.
- Vi er i dialog med Enemærke og Petersen om, hvad der skal ske. Mere kan jeg ikke sige nu, siger han.
Han afviser også, at de medarbejdere, der arbejder med asbest indendørs i Højstrup, ikke har haft de nødvendige uddannelser.
Ifølge Henrik Beier Jessen, så bruger både de rumænske og danske ansatte miljøvognene og ifører sig den nødvendige påklædning og åndedrætsværn, når de sanerer asbest.
Direktøren for BR Miljøtech erindrer heller ikke, at virksomheden modtog kritik for ikke at overholde gældende regler om asbestarbejde, da firmaet var med til at renovere lejligheder i boligkomplekset Fruehøjgaard ved Herning.
Henrik Beier Jensen ønsker ikke at uddybe sine svar i et interview med Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn.
- Der er væsentlige økonomiske incitamenter i at snyde. Og det gør det svært at konkurrere for de mere etablerede firmaer, som rent faktisk følger reglerne.
- Det kan sammenlignes med, hvis du skal have lagt et nyt tag. Det ene firma vil have sat stillads op, fordi det kræver Arbejdstilsynet, mens det andet firma vil gøre det uden stillads. Det er så ulige vilkår, at det reelt er umuligt for det firma, som følger reglerne, at vinde opgaven. Det er lidt det samme, når vi taler om asbest.
Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad
kopieret!
Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol.
Videoen blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.
Elever blev bedt om at blive hjemme, politiet mødte frem i stort antal og i byen foregik der en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.
Klokken 10.40 lykkedes det at lokalisere og anholde manden, som politiet var bekymret for, ville angribe gymnasiet med våbnene.
Et anklageskrift som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i viser, at der var god grund til bekymringen.
- Løb, eller lad være
I videoen, som er optaget på et ukendt tidspunkt mellem den 25. og 26. oktober 2022 inde på gymnasiet, siger manden på somalisk, at “i aften er man på vej i krig”, mens han fremviste en pistol og et maskinpistol.
Våbnene skulle vise sig at være attrapper.
“Løb, eller lad være med at løbe. Jeg er den, der fanger dig. Forstår du det?” sagde manden desuden. I forbindelse med udtalelserne i videoen sagde manden “jihad” syv gange og “krig” to gange.
Alligevel er det ikke forsøg på terrorisme, som manden er tiltalt for, når han tirsdag morgen skal stå foran en dommer ved Retten i Svendborg.
Manden er i stedet tiltalt for at have fremsat trusler, samt andre kriminelle forhold, der ikke har relation til sagen - blandt andet at have forsøgt at smugle 36 kilo khat ind i landet.
- Det er en juridisk vurdering, at vi politiet ikke har valgt at rejse tiltale for terror-paragraffen, oplyser politiets anklager.
Kræver fængselsstraf
Anklagemyndigheden ved Fyns Politi forventer, at sagen kommer til at tage fire timer, og håber, at der kan komme en afgørelse i sagen indenfor de fire timer.
Af anklageskriftet fremgår det, at anklageren vil kræve fængselsstraf. Isoleret set kan tiltalen om trusler give op til to års fængsel.
Manden er angiveligt ikke kendt for andet en småkriminalitet tidligere, så det er tvivlsomt om hans straffeattest kommer til at medvirke til en skærpelse af straffen.
Syv unge er sigtet for to overfald - optog det på video
kopieret!
Fyns Politi har anholdt og sigtet syv unge mellem 14 og 16 år. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.
Sammen har drengene ifølge politiet begået vold mod to mænd i Odense. Overfaldene er blevet filmet og udgivet på sociale medier, oplyser politiet.
Episoden fandt sted om aftenen 17. september, hvor to mænd - en 19-årig mand og en 59-årig mand - kort tid efter hinanden blev overfaldet.
De to overfald fandt sted ved Ådalen ved OB's anlæg og uden for Hunderupskolen. Begge mænd blev tildelt flere slag og spark og pådrog sig omfattende skader i forbindelse med overfaldene.
Løsladt igen
De syv unge er mandag blevet afhørt og efterfølgende løsladt i sagen.
- Vi er tilfredse efter dagens aktion, hvor vi i en koordineret indsats har udfundet og anholdt de syv unge mænd, som vores efterforskning har rettet sig mod. Efterforskningen er startet på baggrund af to grove voldssager, hvor først en 19-årig mand og derefter en 59-årig mand, som vi mistænker, begge blev lokket i et baghold og derefter overfaldet, mens man videofilmede det, siger politikommissær René Olstad fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.
Alle de sigtede er fra Odense, og da de alle er under 18 år, er det foregået i tæt samarbejde med både forældre og de sociale myndigheder.
- Der skal lyde en klar opfordring til de unge, at man skal afholde sig fra at mødes i større grupper for at begå vold mod andre samt at videofilme det, da det er en skærpende omstændighed og er dybt krænkende for den eller de forurettede, siger René Olstad.
Lars pløkker rotter for penge: - Min rekord er 56 rotter på tre timer
kopieret!
De fleste har prøvet at ringe efter rottebekæmperen. Gift ud, klapfælde op, og så er det problem løst.
Men indimellem besætter rotterne nærmest en ejendom. Det er der Lars Holmgaard kommer ind i billedet. Han har en lidt anderledes måde at bekæmpe rotter på.
Ingen gift, ingen fælder. Bare hagl og et kinesisk luftgevær.
- Min rekord er 56 rotter på tre timer. Det var her for nylig. Og jeg har været der siden og skudt yderligere 70. Det var ude hos en landmand med køer, fortæller Lars Holmgaard.
Vi møder ham på en ejendom lidt uden for Bogense på Nordfyn. I fire år har stedets ejer Bo Nørregaard Christensen kæmpet med skadedyrene.
Men rotterne bliver bare ved at komme. Og der er mange af dem. De gider ikke engang gemme sig længere. Andegården vrimler med dem. De kravler op af væggen og ind på loftet over værkstedet.
- Vi har fulgt alle anvisninger og mere til. Det hele er sådan set snart pakket ind, men de graver under og kravler over. Gør som det passer dem, og de er slet ikke bange for os, siger Bo Nørregaard Christensen.
En adfærd, Lars Holmgaard kun kan nikke genkendende til.
- Hvis der er mange rotter, så synes de, at de ejer hele verden. Og så er der ingen grund til at være bange. De flytter sig ikke. Det gider de simpelthen ikke, fortæller Lars Holmgaard.
Rotterekord alle steder
Antallet af rotter slår rekord alle steder i øjeblikket. Både i byen og på landet.
I Odense er rotteplagen stukket helt af hen over efteråret, viser nye tal.
I november blev antallet af rotteanmeldelser fordoblet til svimlende 889 anmeldelser i forhold til samme måned de forgående tre år.
Også Assens Kommune oplever store problemer, og meldte i starten af november om dobbelt så mange åbne sager i forhold til samme tidspunkt foregående år.
Ifølge Lars Holmgaard gælder det om at slå hårdt ned, så snart den første rotter viser sig.
- Problemet ligger i at rotter sætter duftspor. Hvis der er et hul, sætter de et duftspor, som fortæller, at det her er vejen ind. Lidt ligesom bier, siger Lars Holmgaard.
Fem fede dyr - og et nyt besøg
Tilbage på ejendommen ved Nordfyn er det lidt svært for Lars Holmgaard at komme på skudhold af rotterne. Men det lykkes ham at få ram på fem dyr.
Fem store fede fuldvoksne rotter, som hidtil er lykkedes med at undgå både fælder og gift. Nu er de taget ud af avlen så at sige.
Et par aftener mere på den måde. Så kan klapfælderne måske klare resten.
- Jeg plejer at sige, at hvis der ikke har været bid i en halv times tid, så er det bedre at holde. Og så kommer jeg igen en anden dag, siger Lars Holmgaard.
Han vurderer, at der i alt er omkring 20 voksne rotter på ejendommen i Bogense.
Gammelt klip viser, at Christoffer Lilleholts far kæmpede med samme dilemma
kopieret!
Det kan være hårdt og tidskrævende at være en del af den øverste klasse i lokalpolitik, og derfor valgte Christoffer Lilleholt mandag at annoncere sit exit for at prioritere tiden med familien.
Og den problemstilling er ikke ny i Lilleholt-familien.
Et gammelt indslag fra TV 2 Fyns arkiv viser, at Lars-Chr. Lilleholt døjede med de samme udfordringer, da han sad i Odense Byråd.
- Jeg får dårlig samvittighed over for min familie, fordi jeg ikke er lige så meget sammen med dem, som jeg gerne ville, lød det fra Lars-Chr. Lilleholt tilbage i 1998.
Sammenstødet mellem politik og familielivet gjorde Lars-Chr. Lilleholt stresset, men i modsætning til sønnen, fortsatte han sin politiske karriere.
Chauffør dømt for at overlæsse lastbil - her er dommen
kopieret!
Det koster en 44-årig mand fra Odense en bøde på 6.000 kroner og en betinget frakendelse af retten til at føre tunge køretøjer, at han overlæssede sin lastbil. Det har Retten i Odense afgjort mandag, oplyser Fyns Politi på Facebook.
Manden blev stoppet på motorvejen ved Nørre Aaby tilbage i februar i år. Her viste en vejning, at bilen vejede 37 procent mere end tilladt. Den måtte kun veje 24.000 kilo, men vægten viste 32.800 kilo.
Manden erkendte forseelsen og modtog dommen.
Væddeløbsrytter er ude af kunstig koma efter ulykke
kopieret!
Væddeløbsrytteren Nikoline Nikolajsen, der bor i Odense, er ude af kunstig koma, efter at hun 30. november styrtede og kom alvorligt til skade.
Det meddeler familien i en kort udtalelse, som hjemmesiden Dansk Hestevæddeløb offentliggjorde søndag.
- Nikoline er kommet ud af kunstig koma og respirator og trækker vejret normalt. Vi har været i kontakt med hende, og hun kan bevæge sig. Nu venter der et genoptræningsforløb for at få hende tilbage i styrke og motorik.
- Hun må stadig kun få besøg af den nærmeste familie for ikke at forvirre hende yderligere. Det bliver den sidste opdatering fra vores side, lyder det fra familien.
Styrtet skete, da amatørrytteren sad på hesten Hercules Act i et såkaldt montéløb. Hun fik hesten delvist ned over sig.
Som følge af episoden blev hesten aflivet. Banens tilknyttede dyrlæge aflivede hesten på stedet på grund af et alvorligt brud.
Efter uheldet blev Nikoline Nikolajsen transporteret til Skejby Sygehus og kom i kunstig koma.
Forsøgte at trække grundstødt skib fri - men det gik galt
kopieret!
Det hollandske fragtskib, der mandag gik på grund i Odense Fjord, sidder fortsat fast.
- Et civilt selskab har forsøgt at trække fragtskibet fri, men det er endnu ikke lykkedes. Det oplyser Aein Amripour, der er pressevagt ved Forsvarskommandoen.
- Vores opgave er kun at sikre miljøhensyn og overvåge, om der er olieudslip, siger han til TV 2 Fyn.
Forsvaret har sendt miljøfartøjet A563 Marie-Miljø i position for at observere. Derudover har det Mobile Miljøberedskab været på skibet for at vurdere risiko for forurening. Der er ikke konstateret tegn på forurening.
Stor fugl var løs på Fyn
kopieret!
Der er en stor fugl løs i Flemløse på Fyn. Fuglens ejer er ukendt, og de lokale ved ikke, hvor den hører til.
- Den er set på skinnerne på marken bagved skolen, siger Mette Andersen, der har delt billeder af fuglen på Facebook.
- Det er en meget stor fugl. Det er vist en emu, fortæller hun.
En emu er en stor fugl, der ikke kan flyve. Den kan blive op til 1,9 meter høj og veje op til 50 kilo. Det er verdens næststørste fugl og kan være farlig. Den lever normalt i Australien.
Opdatering
Lokale fortæller til TV 2 Fyn, at der opholder sig to emuer på en gård i Flemløse. Begge emuer går rundt på marken bag indhegning, og det kan være den, der er sluppet løs og set tirsdag morgen. TV 2 Fyn har forsøgt at få fat i ejeren, men det har ikke været muligt.
Vildt fænomen tilbage i Odense
Store flokke af krager, råger og alliker er tilbage i området omkring Rosengårdcentret og Ikea i Odense. Det kan virke som et vildt og måske skræmmende syn, hvis man kommer tæt på den store flok af fugle. Dog er der intet at være bange for. Og dog. Befinder man sig direkte under dem, skal man være opmærksom på, at fugle også skal af med "affald", når de har spist.
Store flokke af krager, råger og alliker er tilbage i området omkring Rosengårdcentret og Ikea i Odense. Det kan virke som et vildt og måske skræmmende syn, hvis man kommer tæt på den store flok af fugle. Dog er der intet at være bange for. Og dog. Befinder man sig direkte under dem, skal man være opmærksom på, at fugle også skal af med "affald", når de har spist.
Vildt fænomen tilbage i Odense
Store flokke af krager, råger og alliker er tilbage i området omkring Rosengårdcentret og Ikea i Odense. Det kan virke som et vildt og måske skræmmende syn, hvis man kommer tæt på den store flok af fugle. Dog er der intet at være bange for. Og dog. Befinder man sig direkte under dem, skal man være opmærksom på, at fugle også skal af med "affald", når de har spist.
LYD
DEL
LYD
DEL
Stime af indbrud på Fyn fortsætter
kopieret!
Der er indbrudstyve på spil på Fyn.
I løbet af det seneste døgn er der begået fire indbrud på Fyn. Det oplyser Fyns Politi.
Indbruddene er begået forskellige steder på Fyn, heriblandt Aarup, Faaborg og Søndersø.
Og i løbet af weekenden blev der registreret yderligere fem indbrud. Fyns Politi har styrket indbrudsindsatsen.
- Vi kan se, at vi i den senere tid har fået rigtig mange anmeldelser om indbrud. I den anledning vil vi gerne give borgerne nogle gode forebyggelsesråd og samtidigt betrygge dem i, at vi har både et patruljemæssig og et efterforskningsmæssigt fokus på området, siger politikommissær Jesper Bøg fra Fyns Politi.
I november blev der begået 189 indbrud på Fyn. Det svarer til flere end seks indbrud om dagen.
De gode råd til at forebygge indbrud
Sørg for, at det ser ud, som om der er nogen hjemme i dit hus, når du ikke er hjemme, fx ved hjælp af timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys
Luk og lås vinder og døre. Sørg for at have solide låse også på skurer, garager, værksteder mm.
Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv
Opbevar/gem smykker og kontanter mindre synlige steder
Tal jævnligt med naboer, hold øje med hinandens ejendomme, og hold dig orienteret om, hvad der sker af fx i dit lokalområde
Tilmeld dig nabohjælp, og tag kontakt til din lokale bo trygt-ambassadør
Kilde: Fyns Politi
Husleje og elektricitet bidrager til inflationen i november
kopieret!
Inflationen stod stille i november, hvor Danmarks Statistik har opgjort den til 1,6 procent.
Inflationen betegner stigningen i forbrugerpriserne over et år. I oktober var forbrugerpriserne ligeledes 1,6 procent højere end i samme måned året før.
Det er især priser på husleje og elektricitet, der bidrager til den årlige prisstigning i november, skriver Danmarks Statistik.
Produktgruppen "boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning" stod for mere end halvdelen af inflationen, lyder det.
"Leverpostejkongen" vil erobre Fyn
kopieret!
Klima- og energiminister Lars Aagaard går efter at blive valgt til Folketinget. Han melder nu sit kandidatur for Moderaterne i Fyns Storkreds.
- Det glæder jeg mig rigtig meget til, og det har jeg vidst, jeg ville, siden jeg sagde ja til at blive minister, siger Lars Aagaard.
Den 57-årige mininister er fra Fyn, og han blev student fra Nordfyns Gymnasium. Siden studenterhuen kom på i Søndersø i 1986, har han arbejdet med energi.
Nu bliver energien lagt i at få et folketingsmandat fra vælgerne på Fyn.
- Jeg er superstolt over, at vælgerforeningen her på Fyn har spurgt, om jeg ville stille op, for det var jeg her, jeg allerhelst ville stille op. Så er det er rigtig dejligt, siger Lars Aagaard.
Fra en fynbo til en anden
Lars Aagaard overtog Klima- og energiministeriet efter en anden fynbo. I december 2022 blev Dan Jørgensens navneskilt pillet ned, mens Lars Aagaards kom op.
- Moderaternes opgave er at få Danmark ledet fra midten. Gerne med sådan et fornuftigt borgerligt udgangspunkt, siger Lars Aagaard.
Da TV 2 Fyn møder den kommende folketingskandidat ved barndomshjemmet i Næsby, bliver vi inviteret med ind i huset, af den nuværende ejer. Da hun får at vide, at det er en kommende fynsk folketingskandidat, der er på besøg, vil hun gerne have, at han arbejder for at gøre det gratis at køre over Storebæltsbroen.
Som en rigtig politiker, lover Lars Aagaard ingenting, men siger…
- Ja, men det vil jeg tage med.
Leverpostejkongen
Efter besøget i barndomshjemmet går turen til Lars Aagaards første arbejdsplads. En SPAR-butik. Her bestod fritidsjobbet i gymnasietiden med at arbejde i delikatessen. Især husker han jobbet med at lave leverpostej.
- Jeg startede som flaskedreng, og op igennem gymnasiet arbejdede jeg her. Jeg var leverpostejskongen, og har stået her og lavet leverpostej til hele lokalområdet, forklarer Lars Aagaard.
Nu er leverpostejen skiftet ud med politik og en ambition om at komme i Folketinget ved næste valg. Kampen kommer til at stå mellem ministeren og Rosa Eriksen, som er partiet nuværende fynske folketingsmedlem.
Ved du hvornår valget kommer?
- Nej, det gør jeg ikke. Jeg tror, at der går noget tid. Men nu er det om at gøre sig klar, og det arbejde begynder i dag, siger den nyslåede folketingskandidat med et grin.
Helt vild stigning: Rotterne vælter op af kloakerne
kopieret!
Efterårsmånederne er traditionen tro den travleste tid, hvis man lever af at bekæmpe rotter. Men i Odense er rotteplagen stukket helt af, viser nye tal.
I november blev antallet af rotteanmeldelser fordoblet til 889 i forhold til samme måned de tre forgående tre år.
Også Assens Kommune oplever store problemer med dobbelt så mange åbne sager i forhold til samme tidspunkt foregående år.
- Både i Odense og på landsplan ser vi markant flere rotteanmeldelser. En af årsagerne er de voldsommere regnskyl. Når kloakkerne bliver fyldt med vand, presser det rotterne ud, og de bliver mere synlige for os alle, siger Michelle Birch, der er funktionsleder for spildevand Odenses Klima- og Miljøforvaltning.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her