Fra offentlig have til prestige-byggeri: Sådan blev det nye H. C. Andersens Hus til

De første tanker til det nye H. C. Andersens Hus blev allerede tænkt i 2009. Læs her om projektets tilblivelse, og se timelaps-videoen af projektet i bunden.

Tilbage i 2009 blev de første spæde tanker om et nyt H. C. Andersens Hus i Odense tænkt.

quote Vi havde aldrig i vores videste fantasi forventet, at der ville komme så mange forslag fra hele verden

Torben Grøngaard Jeppesen, museumsdirketør, Odense Bys Museer

Det var Odense Bys Museer, der dengang udviklede en vision for et helt nyt og også nytænkende museum med én klar hovedperson: den danske digter og eventyrforfatter Hans Christian Andersen.

Og her 11 år senere er visionen fra 2009 ved at blive ført ud i livet i den gamle Lotzes Have i Odense midtby. 

- Vi havde dengang ikke afgjort, om vores visioner skulle ende med et helt nyt museum eller ej, men vi skrev et oplæg om det, vi kalder et eventyrhus. Én ting er at skrive sådan et oplæg, og noget andet er så rent faktisk at realisere det, siger direktøren for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, til TV 2 Fyn. 

I 2016 vandt den japanske arkitekt Kengo Kuma arkitektkonkurrencen. Det blev altså hans opgave at få Odense Bys Museers visioner ned på papir. Ud fra en idé- og indholdskonkurrencen tegnede Kengo Kuma blandt andet projektet sådan her. 
I 2016 vandt den japanske arkitekt Kengo Kuma arkitektkonkurrencen. Det blev altså hans opgave at få Odense Bys Museers visioner ned på papir. Ud fra en idé- og indholdskonkurrencen tegnede Kengo Kuma blandt andet projektet sådan her. 
Foto: Kengu Kuma & Associates, Cornelius Voge, MASU Planning

Visioner bliver til 500 idéer

Odense Bys Museers visoner for et nyt museum, der kredser om H. C. Andersen, begyndte da arktiektkonkurrencen for det nye Thomas B. Thriges Gade blev udskrevet. 

Forløb fra vision til byggeri

- Odense er jo i gang med en kæmpe transformation i disse år, og da første arkitektkonkurrencen for Thomas B. Thriges gade blev udskrevet, markerede vi os og sagde: "husk lige H. C. Andersen", fortæller Torben Grøngaard Jeppesen, der uddyber, at det lykkedes dem at påvirke konkurrencen til deres fordel.

3. september 2013 udskrev Odense Bys Museer derfor en idékonkurrence for at komme nærmere en endelig plan for det nye H. C. Andersens Hus. 

quote Vi ville gerne have et hus, der er baseret på H. C. Andersen

Torben Grøngaard Jeppesen, Museumsdirektør, Odense Bys Museer

- Tanken var, at vi skulle have nogle idéer på bordet, så det ikke kun blev skabt ud fra vores egen selvforståelse, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Museumsdirektør Torben Grøngaard Jeppesens egen idé om det nye H. C. Andersens Hus ændrede sig, da 500 idéer landede på hans bord.
Fotograf: Amanda Kieler Andersen. Foto: Anders Høgh

Over 900 firmaer fra hele verden meldte sig på banen til idékonkurrenncen, og omkring 500 forslag blev taget med til dommerkomiteen. 

- Vi havde aldrig i vores vildeste fantasi forventet, at der ville komme så mange forslag fra hele verden. Jeg tror faktisk, at vores idékonkurrence er den i Danmark , der har været størst, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Indholdet før arkitekturen

Efter idékonkurrencen skule Odense Bys Museer hurtigt igang med næste fase, og normalt ville det næste naturlige skridt være at udskrive en arkitektkonkurrence.

Odense Bys Museer valgte i stedet at sætte en indholdskonkurrence i gang. 

- Hvis man beder nogle af verdens førende arkitekter om at bygge et hus, så bygger de det jo, sådan som de gerne vil have det. Men vi ville gerne have et hus, der er baseret på H. C. Andersen, så derfor startede vi med en indholdskonkurrence, forklarer Torben Grøngaard Jeppesen.

Formålet med indholdskonkurrencen var ikke, at de medvirkende firmaer skulle komme med en færdig udstilling. De skulle i stedet komme med et koncept.

Og vinderen af konkurrencen endte med at blive Event Communications i London, der derfor nu skal hjælpe med at udvikle museets indhold.

Event Communications

- Jeg kunne ikke have drømt det bedre

Med et koncept for indholdet på plads blev arkitektkonkurencen så udskrevet, og her endte den japanske arkitekt Kengo Kuma med at løbe med sejren. Kengo Kuma har ud over det nye H. C. Andersens Hus også tegnet OL-stadionet i Tokyo og det nye vandkulturhus på Papirøen i København.

Lige nu bærer det nye H. C. Andersens Hus stadig meget præg af at være en byggeplads.
Lige nu bærer det nye H. C. Andersens Hus stadig meget præg af at være en byggeplads.
Foto: Anders Høgh

- Når man skal svare på, hvorfor det endelige valg faldt på Kengo Kuma, så er det simpelthen, fordi han bygger i træ. Det er noget, der både passer ind i Den Fynske Landsby, de smukke bindingsværkshuse i det gamle Odense og også de andre små huse her i området, siger Torben Grøngaard Jeppesen og fortsætter: 

- Selvom vi ikke helt er ved det lille hus, som idéerne startede med, så er det jo sådan, at næsten alt ligger under jorden. Det er et kæmpe område, og op fra jorden skyder der nogle træbygninger. 

For museumsdirektøren ligger det spændende nu i at følge med i det store projekt, der startede som en lille idé på hans skrivebord. 

- Jeg kunne ikke have drømt det bedre end det her. Det er så fantastisk, siger Torben Grøngaard Jeppesen. 

Se den lange timelapse-video af byggeprojektet herunder: 

Siden april 2018 har et kamera filmet den daglige aktivitet på byggepladsen. Se et sammendrag af de seneste to år her.
Fotograf: Omnitech for det nye H. C. Andersens Hus

 

Oversigt

    Oversigt