Fyn er blandt de steder i landet med flest fængslede bandemedlemmer

Selv om der sidder mange fynske bandemedlemmer bag tremmer, er bandekonflikten ikke fortid. Tværtimod.

Fyn er et af de steder i landet, hvor flest bandemedlemmer sidder bag lås og slå. Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj hos Fyns Politi har ikke ønsket at stille op til et interview, men uddyber i et skriftligt citat:

- Vi har i de seneste år kontinuerligt været blandt de politikredse med flest fængslede rocker- og bandemedlemmer, siger Lars Bræmhøj.

TV 2 Fyn ville gerne have spurgt, hvorfor det er tilfældet, og om det er udtryk for, at der er mere bandekriminalitet på Fyn end i resten af landet. Det har ikke været muligt. 

Selv om der sidder mange fynske bandemedlemmer bag tremmer, er bandekonflikten ikke fortid. Tværtimod.


Banderne huserer stadig for fuld styrke i Odense. Siden 2020 har politiet flere gange indført visitationszoner efter skudepisoder i Vollsmose.

Borgmester: Banderne er her stadig

Borgmester Peter Rahbæk Juel anerkender, at arbejdet med at få banderne ud af Odense langt fra overstået.

- Man kan ikke løse tingene med et quickfix, siger Peter Rahbæk Juel (S).

- Der er gjort rigtig mange ting igennem årene. Der er rigtig mange ting, der har haft god effekt og gjort livet sværere, men banderne og den organiserede kriminalitet er her stadig, men i et mindre omfang og en anden karakter end tidligere. Nu er den i de her multikriminelle familier, forklarer han.

I sidste uge kunne TV 2 Fyn fortælle, at otte kriminelle familier fra Odense siden 2009 har kostet kommunekassen 226,8 millioner kroner - 15,1 millioner kroner årligt.

Ifølge kommunen svarer beløbet til, at der ville kunne ansættes 49 ekstra pædagoger i de odenseanske børnehaver de næste ti år.

Lilleholt: Det har Odense gjort galt

I Venstre mener man ikke, at borgmesteren har gjort nok i byens kamp mod bander.

Den nuværende situation er ifølge social- og beskæftigelsesrådmand Christoffer Lilleholt (V) et resultat af en alt for blødsøden politik i Odense de seneste år.


- At være blødsødne virker ikke. Der er ingen tvivl om, at man i Odense gennem de seneste 15 år har været fuldstændig ligeglad med, hvordan man kiggede på Vollsmose. Man har bare udbetalt pengene, siger Christoffer Lilleholt.

Som det er i dag, er det ikke muligt at tvangsfjerne børn, hvis forældrene er bandekriminelle, men det mener Christoffer Lilleholt, at der skal laves om på:

- Det, at man er bandekriminel, skal i sig selv være nok til at få sine børn tvangsfjernet, siger han og tilføjer:

- Vi skal sikre os, at de børn aldrig nogensinde bliver en del af bandekriminaliteten, og det gør vi bedst ved ikke at lade dem vokse op i et hjem sammen med de kriminelle forældre. Banderne rekrutterer internt i familierne, og den fødekæde skal simpelthen brydes, forklarer han.

Vil det ikke gøre regningen endnu større, hvis man tvangsfjerner flere børn?

- Beløbet har vokset sig stort, og hvis man slår ned på dem til at starte med, så er meningen, at man skal stoppe fødekæden og dermed aldrig nogensinde nå op på det høje beløb, siger Christoffer Lilleholt og tilføjer, at han ”allerede har taget fat i folketingspolitikere”.

TV 2 Fyn afventer svar fra Kriminalforsorgen på, hvordan antallet af bandemedlemmer i landets fængsler fordeler sig. 

Oversigt

    Oversigt