Hård ghetto eller ej?: Én enkelt kriminel kan betyde nedrivninger i boligområde

Området Solbakken i Odense risikerer at ende som "hård ghetto", da der ifølge kommunens beregninger bor én kriminel for meget. Det kan betyde nedrivninger, frygter rådmand.

Boliger i boligområdet Solbakken kan risikere at blive revet ned, fordi der bor én kriminel for meget. 

Det fremgår af et notat, som borgmesterforvaltningen i Odense Kommune har udarbejdet på baggrund af tal fra Danmark Statistik og kommunen selv. 

- Vi er nede i så små tal, at det virker meget voldsomt, hvis vi skal til at rive boliger ned, mener rådmand for beskæftigelses- og socialforvaltningen Brian Dybro (SF). 

Forklaringen på spådommen skyldes den såkaldte ghettopakke, der blev vedtaget i 2018. Den betyder, at boligblokke kan nedrives, hvis området, de ligger i defineres som en "hård ghetto". 

Fakta: Sådan defineres et "udsat boligområde" og en "ghetto"

 

Ifølge kommunens opgørelse er 2,3 procent af borgerne i Solbakken indenfor de seneste to år dømt for ovetrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

Det betyder ifølge forvaltningen, at området med al sandsynlighed vil overskride kriteriet for kriminalitet med én person.

Foruden andelen af kriminelle afgør eksempelvis også uddannelsesniveau, etnicitet og gennemsnitsindkomst om et område kan kaldes en ghetto. 

Først senere på året vil Transport- og Boligministeriet vurdere hvorvidt området skal på den årlige liste.

Uanset udfaldet mener rådmanden, at definitionen af en ghetto rammer skævt. 

- Det er ikke nødvendigvis hårdkogte kriminelle, vi har med at gøre, understreger Brian Dybro.

Artiklen fortsætter efter interviewet ...

Se interview med Brian Dybro om Solbakken.

Hvis området igen ender på listen vil det betyde at, der bliver tale om en "hård ghetto", hvilket i sidste ende kan betyde nedrivninger, som det er planlagt i Vollsmose

- Jeg tror på, at vi kan nå målet om en bedre blanding ved at undgå nedrivning. Vi skal bruge den sunde fornuft, understreger rådmanden. 

Præcisering
Clock13. maj 2020, kl. 13:16
Præciseret, at forvaltningen vurderer, at kriminalitetskriteriet vil blive overskredet. Derudover præciseret, at byrådet onsdag skal tage stilling til fornyet flyttehjælp.

Vil købe kriminelle ud

Boligområdet Solabakken blev landskendt, da forvaltningen i Odense Kommune i november begyndte at tilbyde betaling til områdets kriminelle for at flytte.

Dette skulle sikre, at området ikke ville ende på ghettolisten for fjerde år i streg. 

Sidenhen har det vist sig kun meget få af områdets kriminelle beboere har benyttet sig af tilbuddet om at få 15.000 kroner fra kommunen for at flytte. Alligevel har forvaltningen indstillet til, at man forlænger ordningen. Det skal drøftes på et byrådsmøde onsdag. 

- Sidste år kaldte jeg det her en lortesituation, og det er det stadigvæk. Der er jo ikke nogle af os, der har lyst til at give flyttehjælp til kriminelle, fordi de er kriminelle, forklarede Brian Dybro i april. 

Næste udgave af ghettolisten ventes klar 1. december 2020.

 

 

Oversigt

    Oversigt