I det fynske folks tjeneste

Nu stiller SF krav til et salg af Fjernvarme Fyn

Hvis SF skal lægge de afgørende mandater til et salg af Fjernvarme Fyn, skal pengene fra salget bruges specifikt på at renovere skoler.

Inden nytår forventes en aftale om et salg af Fjernvarme Fyn at ligge på plads. Inden da skal et flertal i Odense Byråd stemme for salget. Foto: Arkivfoto

I løbet af de seneste uger har flere partier løbende meldt ud, at de er modstandere af et salg af Fjernvarme Fyn. 

Læs også Sælg fjernvarmen eller drop letbanens etape to: Sådan bør Odense finansiere velfærd

Nu stiller SF krav, hvis partiet skal lægge stemmer i byrådssalen til et salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner. 

- For SF er det et krav, at pengene fra et fjernvarmesalg udelukkende går til renovering af skoler, børnehaver og plejehjem samt etablering af nye børnehaver og plejehjemspladser, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) til TV 2 Fyn. 

I første omgang foreslår SF, at Odense Kommune hen over de næste fire år afsætter et samlet beløb på 250 millioner kroner til modernisering af folkeskolen. SF foreslår desuden, at byrådet allerede til næste år afsætter 100 millioner kroner til folkeskolen, og de følgende tre år i alt 150 millioner kroner.

Læs også Så slemt står det til: Odense mangler halv milliard til vedligeholdelse

- Det er en stor beslutning og et svært valg, om vi skal sælge Fjernvarme Fyn. Derfor har det været helt afgørende for SF, at vi kun sælger til Energi Fyn – fordi det er et fynsk og et forbrugerejet selskab. Og vi holder varmeprisen i ro og sikrer den grønne omstilling.

Socialdemokratiet med borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i spidsen er i gang med at undersøge muligheden for et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn. 

03:00

Forstå sagen om salget af Fjernvarme Fyn på tre minutter. Video: Fotograf: Natacha Djervad Redigering: Sune Jørgensen

Luk video

Hvis salget skal gennemføres, kræver det, at Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre stemmer ja til et salg. 

Hvad hvis borgmesteren siger nej til SF's krav?

- Det tror jeg ikke, han gør. SF har jo de afgørende mandater nu, siger Brian Dybro.

Opdatering

  • 31. aug 2020 kl. 15:45 Artiklen er opdateret med en kommentar fra viceborgmester Tim Vermund.

Viceborgmester: SF's krav ligger inden for skiven

Socialdemokraterne har endnu ikke taget stilling til et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn, men vil tage SF’s krav om, at fjernvarmepengene målrettes folkeskolen med ind i overvejelser. 

- På nuværende tidspunkt har vi en samtale om, hvordan vi kan sælge Fjernvarme Fyn, og jeg synes, at det, som SF foreslår, ligger inden for skiven af det mandat, som byrådet gav i forhold til at få fundet penge til flere ældre, flere børn og få renoveret skoler, siger viceborgmester Tim Vermund (S).

Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten er imod et salg af Fjernvarme Fyn.