Ny superscanner sparer mænd for smertefulde prostata-tjek

På OUH har man taget et nyt våben mod kræft i brug - en maskine, der skal spare mænd for unødvendigt mange prostata-biopsier.

Kim Nielsen lægger sig til rette på det hvide, sterile leje. Om et ganske kort øjeblik kører han ind i et rør, der skal scanne hans prostata og udelukke kræft.

Den nye mr-scanner sparer den 60-årige murer for at skulle stikkes op mod 12 gange i prostataen. Førhen har læger taget vævsprøver ved hjælp af en ultralydscanner, men stadig i en form for blinde. 

Med den nye scanner på OUH bliver billederne langt skarpere, og patienterne kan nøjes med en til tre biopsier.

Den nye scanner tager billeder i en så kraftig opløsning, at lægerne kan præcisere de nødvendige vævsprøver langt bedre end tidligere.
Den nye scanner tager billeder i en så kraftig opløsning, at lægerne kan præcisere de nødvendige vævsprøver langt bedre end tidligere.
Foto: Mikkel Skov Svendsen

- Efter den sidste undersøgelse, er jeg i hvert fald rigtig lykkelig, for 12 gange er nu ikke hyggeligt, fortæller Kim Nielsen. 

Flere tusinde kræfttilfælde

Hvert år får 4.500 mænd konstateret prostatakræft, hvor der er brug for behandling for at undgå at blive alvorlig syg. 

- Vi vil jo kunne fange de her cancere, mens de er ubetydelige, mens der er mulighed for at behandle dem, og inden der er spredning. Så det giver helt klart patienterne en fordel, og det sparer patienterne for lidelse, og det er god samfundsøkonomi, siger ledende overlæge på radiologisk afdeling, Ib Jensen.

Opsøg lægen

Samtidig udelukker den nye scanner kræft i 25 procent af tilfældene, så patienterne undgår de ubehagelige biopsier.

- Det er den ypperste teknologi med den kraftigste billedopløsning. Det giver os mulighed for at lave en meget fin diagnostik, fortæller den ledende overlæge.

Kim Nielsen køres ud af den tubelignende scanner. Lægen har fået de billeder, der er behov for, og om syv til ti dage, får den 60-årige murer svar på, hvad scanningen viste. 

OUH har som nogle af de første i landet fået en ny MR-scanner, der hjælper til en mere præcis og skånsom behandling af mænd med prostatakræft