Smugkig i 'Brunneren': Letbanetog har fået navneskilte, digte og illustrationer

'Brunneren', 'Pusterummet' og 'Hjemkomsten'. Nu er navneskilte, illustrationer og digte på plads i de 16 letbanetog i Odense.

Arbejdet med at gøre de nye letbanetog i Odense færdige er i fuld gang. Senest er de blevet forsynet med navneskilte, illustrationer og digte.

Det er digter Lui Larsen, Kim Larsens yngste søn, og billedkunster Kristian Djurhuus med kunstnernavet "Mormor", der har lavet digte og illustrationer. Og især 'Brunneren' har været en udfordring for de to kunstnere, fortæller kommunikationschef Benthe Vestergård Jørgensen fra Odense Letbane.

- De to kunstnere har været særligt udfordret med arbejdet med 'Brunneren'. For hvordan laver man et digt og en illustration, som skal illustrere den her fynske kagespecialitet, som odenseanerne synes, at vogn nummer ét skulle opkaldes efter? De syntes ikke, det var specielt kunstnerisk bare at tegne en kage og skrive om en kage. Så vi syntes, at resultatet blev rigtig flot, de lod fantasien tage fart, fortæller Benthe Vestergård Jørgensen.

Aflyst af corona

Illustrationerne og digtene skulle egentligt have være præsenteret ved et åbenthus-arrangement i det nye kontrol- og vedligeholdelsescenter, CMC, syd for Odense, men det blev aflyst på grund af corona. 

Men nu kommer der en ny mulighed for de nysgerrige.

- Hvis man er meget nysgerrig efter det her og nu, så åbner vi en udstilling i Borgernes Hus i Odense den 26. oktober og fire uger frem. Her har vi sat alle navne, digte og illustrationerne op på nogle store plancher, så kan man i ro og mag gå rundt og kigge og læse, fortæller Benthe Vestergård Jørgensen.

Digte og illustrationer vil senere også kunne ses og læses på letbanens hjemmeside.

Sådan blev navnene fundet

Flere tusinde har deltaget i processen med at finde på navne til de letbanetog, som efter sommerferien næste år skal køre gennem Odense. I alt 3468 forslag modtog Odense Letbane, da navnene skulle findes tilbage i 2018.

Alle tognavnene tager udgangspunkt i temaet "At rejse er at leve". Sætningen er blevet afsluttet på nye måder, som så er blevet til konkrete navneforslag. Det gælder for eksempel navnet 'Friheden' som er afledt af sætningen ’"At rejse er… at føle sig fri".

'Brunneren' var et af de forslag, der var i spil på stemmesedlen, afledt af sætningen "At rejse er… lige så godt som brunsviger".

"Brunneren" endte med at blive den absolutte stemmesluger.

Kristian Djurhuus alias Mormors illustration i "Brunneren".
Kristian Djurhuus alias Mormors illustration i "Brunneren".
Foto: Ole Holbech

Lui Larsen

Kristian Djurhuus alias Mormor

Her er de 16 navne til Odenses letbanetog