Talende robot skal få flere til at bruge håndsprit

Syddansk Universitet står i spidsen for et nyt EU-projekt, der skal udvikle en mobil, talende robot, der kan tilbyde borgere håndsprit.

Når du fremover skal have hænderne afsprittet, kan det være, at hånddesinfektionsdispenseren spørger dig først.

Syddansk Universitet står nemlig i spidsen for et nyt EU-projekt ved navn "Hand Disinfection Robot – HanDiRob”, der skal udvikle en mobil, talende robot, der henvender sig aktivt til borgere og tilbyder hånddesinfektionsmiddel.

Det skriver Interreg, der giver tilskud til projektet, i en pressemeddelelse.

Den første prototype forventes til efteråret 2021 og sker i et samarbejde mellem erfarne aktører fra både Danmark og Tyskland.

Bliv opsøgt af robot

Med coronapandemien er håndhygiejne blevet en fast del af bevidstheden hos de fleste, og det er på den baggrund, at SDU sætter emnet på dagsorden.

Allerede nu står der automatiske hånddesinfektionsdispenserer i supermarkeder, butikker og på andre offentlige steder. Her skal man dog selv opsøge dispenserne, for at få hænderne sprittet.

Sådan kan robotten komme til at se ud.
Sådan kan robotten komme til at se ud.

HanDiRob-robotten vil både have en stationær stand med en dispenser med hånddesinfektionsmiddel og indbygget videoskærm, mens robottens anden del er en mobil enhed, hvilket gør den i stand til at køre rundt selv og henvende sig til kunder.

- Robotten vil på ingen måde virke påtrængende, mens den motiverer borgere til at desinficere deres hænder og instruerer i, hvordan det gøres korrekt, siger Oskar Palinko, der er projektleder og adjunkt ved SDU, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, i Odense i pressemeddelelsen.

Test på OUH

Om man bliver opsøgt af en Star Wars-lignende robot eller noget i stil med de hånddispensere, man allerede kender, er endnu uklart. 

Men sikkert er det, at robotten skal være en brik i et større adfærdspuslespil, der skal øge sikkerheden og sprede viden på Odense Universitetshospital, som er udvalgt til testhospital sammen med universitetshospitalet i Lübeck.

- Som hygiejnesygeplejerske tænker vi ikke specifikt på diagnoser af sygdomme – men mere på en generel afbrydelse af smitteveje. Det gjorde vi før corona, og det gør vi efter corona. Behovet for håndhygiejne har hele tiden været der og vil også være der i fremtiden. Robotten kan være med til at forebygge det usynlige, uanset om det er corona eller influenza, siger Lise Andersen, hygiejnesygeplejerske på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, OUH.

Oversigt

    Oversigt