Ti knivstik på fire år: - Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det

Siden 2016 har der ikke kun været mange skudepisoder i Vollsmose men også ti knivstik, og det splitter beboerne i området.

Først på natten til tirsdag var der massiv udrykning til Birkeparken i Vollsmose i Odense. 

Fra omkring midnat var der både ambulancer og masser af politi med hunde til stede, og tirsdag bekræftede Fyns Politi, at episoden i Vollsmose drejede sig om et knivstikkeri, og at to personer på henholdsvis 44 og 24 år blev ramt af knivstik.

Fredag kortlagde TV 2 Fyn alle skudepisoder i Vollsmose siden 2017 her: 16 skudepisoder på fire år: - Politiet har svigtet os. Men det er altså ikke kun skudepisoder, der har været problemer med i Odense-bydelen Vollsmose. 

De to personer, der blev ramt af knivstik under nattens episode, er kun to i en uheldig statistik - siden 2016 har der nemlig i Vollsmose været ti episoder med ti tilsvarende ofre, der er blevet ramt og skadet af knivstik.

quote Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det

Metha Maul

- Det er totalt uacceptabelt

Metha Maul bor i Bøgeparken og er også bydelssøster i Vollsmose. Hun har boet i bydelen i lidt over otte år, og hun har ikke noget problem med at færdes i området.

- Jeg er ikke personligt utryg, men jeg kan sagtens forstå, at andre er det. Det er noget møg, det der sker. Hvorfor det eskalerer nu, det går hen over min hat, lyder det fra Metha Maul efter gårsdagens hændelser.

Tirsdagens knivstiks-episode gik ikke Metha forbi, og fra sit køkkenvindue kunne hun sammen med sin datter følge lidt af situationen.

- Vi kunne se, at der var en masse mennesker og en masse politi på legepladsen foran min blok lige omkring midnat, fortæller Metha Maul.

Kort over knivepisoder i Vollsmose, træk i kortet og klik på røde symboler for at læse mere:

Men på trods af de mange skud og knivepisoder i området, frygter Metha ikke at bevæge sig rundt i Vollsmose.

Har du vænnet dig til de mange episoder?

- Jeg tror aldrig, jeg kan vænne mig til det, siger Metha Maul.

- Jeg bliver ked af det, og jeg bliver vred og frustreret på Vollsmoses vegne. Det er ikke fordi, jeg har vænnet mig til, at det sker, for det er og vil altid være totalt uacceptabelt, respektløst og ansvarsløst over for beboerne i Vollsmose, forklarer Metha

Vicepolitiinspektør, Richard Jakobsen udtalte til TV 2 Fyn i sidste uge, at episoderne i Vollsmose kan være svære at efterforske, da mange beboere ikke tør sige noget, når de er vidne til ulovligheder, men den tese gælder altså ikke for Metha Maul.

Beboer Metha Maul føler sig ikke utryg, når hun bevæger sig rundt i Vollsmose
Beboer Metha Maul føler sig ikke utryg, når hun bevæger sig rundt i Vollsmose
Foto: Pernille Gram

- Hvis jeg ser noget, så er det min ret og min pligt at fortælle myndighederne om det. Jeg er ikke bange for repressalier, det er jeg ikke, siger Metha Maul, der også mener, at politiet gør deres absolut bedste.

- Hvad kan de mere gøre? Jeg synes faktisk, at de er her hurtigt, når man ringer til dem. De spærrer af og undersøger og efterforsker. Det er jo svært. Når politiet ikke kan få fat på dem, så kan politiet ikke lave præventivt arbejde, siger Metha Maul.

Uhensigtmæssigt politiarbejde

Men ikke alle beboere deler Metha Mauls tiltro til politiet.

Ifølge en enlig mor fra Vollsmose, der ønsker at forblive anonym, ja så handler politiet nogle gange uhensigtsmæssigt, og det kan være én af grundene til, at beboere i Vollsmose ikke tør udtale sig til politiet.

- Jeg var lige flyttet ind i en lejlighed i Vollsmose og boede alene med mine børn. Midt om natten hørte jeg noget, der lød som en kvinde og nogle børn, der græd. Jeg kunne høre høje bankelyde og en meget aggressiv mand. Måske kom det fra lejligheden ovenpå, men jeg havde ikke mod på eller lyst til selv at gå ud og finde ud af det, fordi mine børn lå og sov, fortæller den anonyme kvinde.

- Jeg ringede til politiet og gjorde det meget klart, at det var vigtigt, at min overbo ikke fik at vide, at det var mig, der havde ringet, fordi jeg lige var flyttet ind og var enlig mor med to børn. Jeg turde ikke risikere, at en voldelig mand, som måske var min overbo, fandt ud af, at jeg havde ringet til politiet. Da politiet kom, bankede de på ved min overbo, og jeg kunne høre dem sige; "din overbo har ringet og fortalt, at der er en masse uro".

quote Det er jo også politiets pligt at passe på os.

Metha Maul

Anderledes var det for Metha Maul, der oplevede at melde en scooter stjålet til politiet, efter at have set nogle unge drenge køre rundt på den i nabolaget. 

- Jeg opdagede dagen efter, at scooteren var stjålet, så jeg sendte et billede, jeg havde taget af de to drenge til politiet. Og det var den stjålne scooter, fortæller Metha Maul.

- Fordi jeg havde sendt billedet til dem, valgte politiet at holde mig anonym. Jeg havde faktisk ikke noget valg. Så jeg stoler på politiet. Kontakter jeg dem, så passer de på mig. Det er jo også politiets pligt.

Og Fyns Politi får da også næsten Methas fulde tiltro

- Jeg stoler på vores myndigheder og vores retssystem 99 procent af vejen, vil jeg sige, der er altid en lille faktor.

Det har ikke været muligt at få Fyns Politi til at udtale sig om den enlige mors oplevelse eller nattens hændelser.