Tyvenes tid: Anders skaber tryghed som naboven

Mange har julen som sin foretrukne sæson, det gælder ikke mindst indbrudstyve. Men i år vil nabovenner kunne forhindre uønsket aktivitet i nabolaget.

Kalenderlyset er indkøbt, julekagerne har indfundet sig i småkagedåserne og lyden af Whams julehit kører i radioen. For mange er julen en velkommen festtid, men det gælder også tyvene.

Men i år kan det blive sværere for dem at forstyrre julefreden. Siden 1. september har 477 frivillige danskere fået titlen "naboven", som skal være med til at forebygge indbrud. 

På Fyn har 49 fået titlen. heriblandt Anders Pliniussen, der bor i det nordlige Odense.

- Jeg har været nabohjælper i fem år, og nu er jeg blevet naboven. Det hjælper til, at man bliver mere tryg som nabo, både i forhold til indbrud eller nogen, der gør området utrygt, forklarer han.

I hans nabolag har der været flere udfordringer med unge mennesker, der laver ballade og anden ærgerlig aktivitet.

Nabovenner er et initiativ udsprunget af nabohjælp, som længe har været en succes.
Nabovenner er et initiativ udsprunget af nabohjælp, som længe har været en succes.
Foto: Julie Lapp

Ildsjæle er nøglen

Nabovenner er et nyt initiativ, der er sprunget ud af Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag. Nabohjælp foregår gennem en app, hvor nabovennerne har en profil og et område på minimum 100 husstande, som de er nabovenner til. 

- Nabohjælp har stor succes med 25.000 brugere. Men vi kunne se, at de steder, hvor nabohjælpen fungerer rigtig godt, er der en ildsjæl, der går forrest, siger Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent hos Nabohjælp.

Hos Nabohjælp er oplevelsen nemlig, at indbrudsforebyggelse ikke er noget, man tænker over, hvis ikke der har været indbrud i hjemmet eller på vejen.

- Det er de her ildsjæle, der kan hejse et flag og bede nabolag om at være opmærksomme. Vi kan give dem viden, inspiration og et navn, så det bliver mere legitimt at banke på døren hos naboerne, forklarer hun.

quote Jeg har mulighed for at gøre mig selv og naboerne mere trygge. Det er rart at kunne sende ens børn ud om dagen og gøre det trygt om natten

Anders Pliniussen, naboven

Klistermærker, ikke alarmer

I Anders Pliniussens nabolag går han ofte en tur for at snakke med naboer og informere dem om, hvad det betyder at have god nabohjælp. Rundt om halsen hænger et skilt, hvor der står "jeg er naboven", på hans hoveddør sidder et klistermærke med samme tekst og skilte er blevet sat op ved vejen.

- Indbrudstyvens største fjende er nabohjælpere. En tyv er lidt ligeglad med røgkanoner og alarmer, men en nabo, der kigger over hækken og banker på, det stresser en tyv, siger han.

Der er ikke lavet forskning i Danmark på, hvor stor en effekt det har at have nabohjælp og -venner, men ifølge Sarah Risbøl Jacobsen viser udenlandske studier, at det kan forhindre hver fjerde indbrud. Derfor ønsker organisationen at få endnu flere venner - særligt i den tid, vi nu går ind i.

- Det er nu, de virkelig skal være på dupperne. Og det er derfor de her ildsjæle er så gode at have, for hvis nabohjælp virkelig skal virke, skal der være en aktiv frontperson, fastslår hun.

Anders Pliniussen er glad for, at han kan være med til at skabe tryghed i sit nabolag.
Anders Pliniussen er glad for, at han kan være med til at skabe tryghed i sit nabolag.
Foto: Julie Lapp

Anders Pliniussen har ikke planer om at lægge nabovenskabet med området fra sig.

- Jeg har mulighed for at gøre mig selv og naboerne mere trygge. Det er rart at kunne sende ens børn ud om dagen og gøre det trygt om natten, understreger han.

Fire råd til at undgå indbrud i vinterhalvåret