I det fynske folks tjeneste

Vækker vrede: Stillede anonyme spørgsmål om udgifter til rejser, iPads og taxakørsel

Regionspolitikere i Venstre er vrede over, at en kollega i Folketinget - fynskvalgte Jane Heitmann - har stillet spørgsmål om dem.

Folketingsmedlem Jane Heitmann er valgt på Fyn. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv

Der er vrede og forundring blandt flere af Venstres politikere i regionerne, efter at et medlem af Folketinget fra samme parti anonymt stillede en lang række spørgsmål, der kan ses som led i en smædekampagne mod dem. Det skriver Jyllands-Posten mandag aften.

Opdatering

Artiklen er opdateret med en udtalelse fra Jane Heitmann, der tirsdag eftermiddag i en SMS er vendt tilbage på TV 2/Fyns henvendelse.

 

Læs også Flyv direkte fra Fyn til Folkemødet på Bornholm

 

- Det når ned på et utroligt lavt niveau, siger Lone Sonnerup, gruppeformand for Venstre i Region Nordjylland, til avisen med henvisning til spørgsmålene.

Sagen er en del af den debat om regionernes fremtid, der har kørt i flere måneder. Som led i regeringens sundhedsudspil foreslås det, at regionerne nedlægges.

Midt i den debat blev der stillet 19 spørgsmål uden afsender til økonomi- og indenrigsministeren om alt fra rejser for regionspolitikere, lønninger, udgifter til taxakørsel og administration.'

Spørgsmålene var stillet anonymt, men det kom frem, at der var tale om Venstres egen sundhedsordfører i Folketinget, Jane Heitmann.

Det får en lang række af Venstres politikere til at undre sig.

- Det er vel for at sætte regionsrådene i miskredit, men det er en mærkelig facon at gøre det på.

- Man kunne jo bare ringe rundt til sine partifæller i regionerne og spørge: Hvordan er kutymen hos jer i forhold til at bruge offentlige midler?, siger gruppeformand for Venstre i Region Sjælland Kirsten Devantier til Jyllands-Posten.

Ib Bjerregaard, formand for Venstres gruppe i Region Midtjylland, siger til avisen:

- Mine kritiske spørgsmål om regeringens reform går på, om kvaliteten bliver bedre af, at embedsmændene skal træffe beslutninger i stedet for politikerne.

- De her spørgsmål handler om at fjerne fokus fra det, så man bagefter måske kan lave en sensationel overskrift om, at regionsrådsmedlemmerne fråser med pengene. Det er direkte forkasteligt.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) kalder det for en "sørgelig tilgang". Jane Heitmann oplyser til Jyllands-Posten, at hun ikke har nogle kommentarer til artiklen.

TV 2/Fyn har været i kontakt med Jane Heitmann, der tirsdag ikke ønsker at stille op til et TV-interview, fordi hun er på ferie.

Men tirsdag eftermiddag kom hun med en udtalelse på SMS til TV 2/Fyn. 

tir. 12. feb. 10:21
Journalist, Cecilie Nisgaard
Kære Jane Heitmann,
Jeg har forsøgt at ringe til dig angående de 19 spørgsmål, som du har stillet anonymt til økonomi - og indenrigsministeren.
Vi er på TV 2/Fyn oprigtigt nysgerrige efter at høre, hvorfor du gerne vil have svar på de 19 spørgsmål, som du har stillet anonymt til økonomi - og indenrigsministeren?
Jeg vil høre, om du vil stille op til et interview til TV 2/Fyn. Vi kan komme ud til dig eller du kan komme her?
Jeg ser frem til at høre fra dig. Mvh. Cecilie Nisgaard, TV 2/Fyn.

tir. 12. feb. 14:52
Jane Heitmann
Hej. Tak for din SMS. Jeg er i udlandet på vinterferie. Herunder svar på din henvendelse: Det er helt normalt, at der bliver stillet spørgsmål i udvalgene uden navn. Og alle udvalgsmedlemmer kan få at vide, hvem der har stillet spørgsmålene. Jeg har stillet spørgsmålene om regionernes drift og administration, fordi jeg har haft et ønske om at få konkret viden og et faktuelt grundlag at debattere ud fra. For mig har det været vigtigt at kunne forholde mig faktuelt til de spørgsmål om regionernes drift og administration, som jeg bliver mødt af til debatter rundt omkring. Vi ønsker jo at flytte penge fra netop administration og drift til eksempelvis ansættelse af mere sundhedsfagligt personale på sygehusene og i kommunale sundhedshuse over hele landet. Jeg har noteret mig, at spørgsmålene har vakt forundring og nogen har følt sig mistænkeliggjort. Det har naturligvis ikke været min hensigt. Derfor har jeg valgt at trække spørgsmålene. Bh Jane