I det fynske folks tjeneste

Statsjob i provinsen kunne godt besættes: - Det har været forbavsende let

Statslige arbejdspladser, der er udflyttet til provinsen, er lykkedes med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Otte ud af tolv medarbejdere flyttede med da Dansk Sprognævn for et år siden flyttede fra Frederiksberg til Adelgade 119 B i Bogense. Foto: Google Street View

Størstedelen af de mange styrelser og institutioner, som de seneste år er blevet flyttet ud af hovedstaden, er nu på plads i deres nye rammer.

Hele vejen rundt lyder det, at det har været muligt at rekruttere de nødvendige menige medarbejdere. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også Savner udenlandske turister: Fyn gør klar til ny type turist

51 af de udflyttede institutioner – og dermed langt størstedelen – har besvaret Jyllands-Postens rundspørge.

Nogle få er enten ikke færdige med flytteprocessen, eller alle medarbejdere er flyttet med.

44 har svaret "ja" til, at det har "været muligt at rekruttere de nødvendige menige medarbejdere efter udflytningen". Ingen har svaret "nej".

- Det har været forbavsende let at finde meget dygtige mennesker, siger Michael Karvø, økonomi- og kommunikationschef i Nota, nationalbiblioteket for folk med læsevanskeligheder.

Nota flyttede i oktober sidste år 55 årsværk fra Østerbro til Nakskov. Blot 13 af de daværende medarbejdere tog med.

Men selv om det er lykkedes at rekruttere, har det ikke alle steder været uden kompromiser.

- Hvis vi havde haft den normale pool at vælge imellem, havde sammensætningen måske været lidt anderledes, siger John Smidt, direktør for De Økonomiske Råd, hvis sekretariat er flyttet til Horsens.

Læs også Når Danmark genåbnes: Vil gøre Storebæltsbroen og færger gratis på dag ét

Politisk har det været et mål, at man med udflytningen ville sikre og fastholde stærke faglige miljøer på den nye beliggenhed. Enkelte institutioner oplyser, at dette mål ikke til fulde er opfyldt.

Eksempelvis svarer Etisk Råd, der har flyttet fire stillinger fra København til Kolding, lyder det, at der er sket et videnstab, som gør det sværere at overholde deadlines.