Flere autonome i provinsen

Flere steder vest for Storebælt vokser de autonome grupper frem med krav om ungdomshuse i deres egen by. De unge har brug for et frirum, siger forsker.

Unge autonome er gennem de senere år blevet langt mere synlige i gadebilledet vest for Storebælt. Det bekræfter flere politikredse over for Ritzau, men de understreger, at antallet ikke når niveauet fra København.

Et af stederne er Svendborg, hvor husbesættelser ikke er et særsyn. Antallet af autonome har holdt sig nogenlunde stabilt omkring 30, men SSP-konsulent Kristian Kunkel tror, at antallet vil vokse.

- Det er noget, jeg tror vi kommer til at se mere til, fordi de unge ikke vil finde sig i hvad som helst i dag. Her i Svendborg har vi noteret, at flere under 15 år har været aktive i demonstrationer, så vi undersøger lige nu, om det er noget kultagtigt, der vokser, siger han til Ritzau.

Ungdomsforsker Kevin Mogensen fra RUC mener, fremgangen skyldes, at de unge vil have et frirum i et samfund, der er mere kommercielt og har flere regler end tidligere.