Nu slutter den kolde krig også i Svendborg

På mandag åbnes - og lukkes - bunkeren under 5. Maj Plads i Svendborg for sidste gang.

Når atomkrigen og russerne kom, skulle slaget og byen stadig kunne ledes fra et sikkert sted. Derfor blev der i 1960'erne bygget mange større og mindre bunkeranlæg over det meste af Danmark.

Et af de anlæg blev bygget under 5. Maj Plads i Svendborg.

På mandag bliver bunkeren åbnet for første gang i flere år, og herefter bliver den tykke ståldør lukket for allersidste gang ind til byens kommunale kommandocentral-bunker.

- Den bliver lukket som en konsekvens af det nuværende trusselsbillede. Atomkrigen er ikke en trussel længere, og de koster en del at have stående i stand by-tilstand, både i form af strøm, vand, ventilation og meget andet, siger Peer Henrik Hansen, der er leder af Koldkrigsmuseum Langelandsfort.

Esben Hedegaard, der er leder af Svendborg Museum, har inviteret Peer Henrik Hansen til sammen med ham at besigtige bunkeren, inden den lukkes af. Dermed får de også mulighed for at fotodokumentere bunkeren og sikre genstande til bevaring, så den lokale beredskabshistorie kan sikres og bevares.

- Jeg har aldrig været der, så som koldkrigshistoriker er jeg afsindigt glad for at få lov at komme med ind at kigge. Jeg tror, det bliver en aha-oplevelse, og jeg håber, at mange af de gamle kort og plader, hvor de dengang skrev med fedttuscher på, er bevaret, så vi måske kan udstille dem på et senere tidspunkt. Og så håber jeg selvfølgelig, der er noget unikt derinde, siger Peer Henrik Hansen.

Mange anlæg landet over

Flere kommuner har i de seneste år fundet tilsvarende bunkeranlæg, som de enten har valgt at bevare som historiske dokumentation, lukke eller bruge til helt andre formål.

- I Rudkøbing bruger det lokale hjemmeværn for eksempel en tilsvarende bunker som mødelokale, og i Odense er den blevet til et museum, siger Peer Henrik Hansen.

Som koldkrigshistoriker ærgrer det Peer Henrik Hansen, at bunkeren skal lukkes definitivt, men han har alligevel stor forståelse for beslutningen.

- Jeg har det lidt blandet med det. Det er jo lidt en tidslomme, sådan en bunker. Og havde man ressourcer, skulle de helt bestemt bevares. Men jeg har forståelse for, at man selvfølgelig ikke kan bevare alle kommunale bunkeranlæg. Det giver ikke mening. Det er for dyrt, for omfattende og for tidskrævende, og så må man prioritere, siger Peer Henrik Hansen.

Åbner for rundvisning

Inden bunkeren lukkes endeligt, bliver der mulighed for interesserede borgere for at se den indefra og selv få mulighed for bogstaveligt talt at snuse til historien om den kolde krig på Sydfyn.

Det bekræfter Peer Henrik Hansen.

- Vi planlægger et foredrag og en rundvisning i bunkeren, inden den afvikles, fortæller han.

Bunkeren under 5. Maj Plads i Svendborg

 

Oversigt

    Oversigt