Tidligere Ollerup-elever får påbud om selvisolation

200 nu forhenværende elever på Ollerup Højskole har fået et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at blive i selvisolation, indtil de har negative tests.

Torsdag sluttede 200 elevers højskoleophold på Ollerup Højskole, men blot en time efter afskeden tikkede beskeden ind om de første smittede nu forhenværende elever. 

I løbet af dagen fik samtlige elever taget en lyntest, og her viste resultatet umiddelbart, at mindst 55 elever var testet positive for coronavirus. 

Nu har de forhenværende elever fået et direkte påbud om at blive i selvisolation. 

- Vi har alle fået påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at blive i selvisolation indtil vi har negative tests, siger forstander på Ollerup Højskole, Uffe Strandby. 

Alle elever og medarbejdere skal testes med den normale test - også dem, der har taget en lyntest. 

Alle skal testes igen

Der går fire dage før de skal testes, fordi nogle af eleverne kan være blevet smittet lige inden de tog hjem, og det kan man først måle med sikkerhed fire dage efter. 

- Men man får afklaret, om man er smittet inden jul, siger Uffe Strandby.

Uffe Strandby siger, at de ikke kan vide noget afgørende om, hvor smitten stammer fra, før alle er testet på tirsdag og folk har fået svar. 

- Her vil vi kunne se, om det stammer fra én person, som så har smittet resten af sin primærgruppe, siger Uffe Strandby.

Primærgrupper er en gruppe af 25 elever, som blandt andet deler toilet, bad og synger sammen til morgensang.

Da der er tale om forhenværende elever, er skolen ikke forpligtet til at følge op på smitteudbruddet, men eleverne har en lukket Facebookgruppe, hvor de opdaterer hinanden løbende.

- Man kan ikke være bekendt at svine os til

Historien om de mange smittede elever på højskolen har affødt en del negative kommentarer på sociale medier. 

- Det synes jeg ikke, man kan være bekendt, for vi har overholdt alle restriktioner, og man ved ikke, hvordan det er sket. Så man kan ikke være bekendt at svine os til, siger Uffe Strandby og fortsætter: 

- Ingen af eleverne havde symptomer, så vi kunne ikke vide, at de var smittet.

Påvirker nye elevers ophold

Det store smitteudbrud kommer til at påvirke modtagelsen af de nye elever til januar. Her skal de møde op med en negativtest, der maksimalt må være 72 timer gammel.

- De første 14 dage er uden hyggecaféer og alt for mange andre sociale ting - og uden alkohol, siger Uffe Strandby.

Er ingen smittede efter de 14 dage, kører man videre med de normale restriktioner, som indbefatter de særlige regler omkring primærgrupper.