Jensens Bøfhus taber omdiskuteret sag

Arbejdsretten mener, at coronakrisen ikke giver særlige undtagelser fra retten til at konflikte.

Den danske restaurantkæde Jensens Bøfhus har tabt en meget omdiskuteret sag mod fagforeningen 3F.

Det har Arbejdsretten netop afgjort, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation i en pressemeddelelse.

I dommen fastslog Arbejdsretten, at det var lovligt, da 3F varslede blokade og strejke for 26 Jensens Bøfhus-medarbejdere i marts sidste år.

Ifølge restaurantkædens ledelse var grebet ulovligt, da det skete under coronanedlukningen.

- Der er tale om en pure frifindelse af 3F, og Arbejdsrettens afgørelse er en stor sejr for fagbevægelsen, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Jensens Bøhus' direktør, Anders Nikolaisen, kalder afgørelsen i Arbejdsretten for "ærgerlig" over for TV 2.

- Mest af alt er det synd for alle de mange medarbejdere, som desværre mistede deres arbejde hos os under corona, siger han.

Manglende lønkompensation er sagens kerne

Konflikten mellem Jensens Bøfhus og 3F begyndte ved overenskomstforhandlinger mellem parterne i januar 2019, hvor Jensens Bøfhus ønskede at få alle ansatte over på samme overenskomst som konkurrenten Restaurant Flammen.

3F nægtede at indgå en sådan aftale, da fagforeningen mente, at serveringspersonalet på Jensens Bøfhus udførte tjenerarbejde - i modsætning til Flammen, der har buffet.

Restaurantkæden opsagde sidste forår en 30 år gammel overenskomst og lockoutede 3F'erne, som sidenhen svarede igen med strejke.

Sagens kerne er, at en konfliktramt virksomhed ikke kan modtage offentlig støtte på grund af princippet om, at staten ikke må ikke tage parti i arbejdskonflikter.

Derfor har staten under coronakrisen ikke kunnet udbetale lønkompensation til de medarbejdere, der tidligere var dækket af 3F-overenskomsten, hvilket er langt hovedparten af de ansatte.

Tab på 20 millioner

Den manglende lønkompensation har ifølge Jensens Bøfhus ramt restaurantkæden hårdt.

Ifølge Berlingske har konflikten kostet Jensens Bøfhus i omegnen af 20 millioner kroner, og omkring 300 medarbejdere blev fyret under den første nedlukning af samfundet sidste år.

Jensens Bøfhus mener, at 3F har handlet disproportionalt. Dermed har konsekvenserne af den igangværende konflikt mellem restaurantkæden og 3F under coronakrisen haft uforholdsmæssige store konsekvenser for virksomheden, mener den selv.

Målet for Jensens Bøfhus med sagen i Arbejdsretten har været, at 3F skal anerkende, at konflikten er ulovlig, og at den skal ophøre.