Konservativ profil nægter at trække sig: - Jeg er ikke en led kælling

Pernille Weiss kalder partiundersøgelse af hendes adfærd "tynd" og langer ud efter sit parti.

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, opfordrede i sidste uge Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet, til at trække sig med øjeblikkelig virkning.

Det skete på baggrund af anklager fra en række tidligere medarbejdere, som samstemmende har fortalt partiet om episoder med ”mobning, ydmygelser og at føle sig truet”.

Nu fortæller Pernille Weiss for første gang om sagen i programmet ’Lippert’.

Og hun har bestemt ikke i sinde at trække sig, lyder det klare budskab.

- Jeg er konservativ, og det vil jeg blive ved med at være, så jeg forlader ikke Det Konservative Folkeparti, siger Pernille Weiss.

TV 2 kunne i sidste uge i samarbejde med TV 2 Fyn fortælle, at ni medarbejdere har forladt Pernille Weiss' kontor i Bruxelles i løbet af de seneste fire år, heraf er seks af dem blevet sygemeldte med stress.

Ifølge Pernille Weiss' kontor i Brussels er der imidlertid tale om, at kun fire medarbejdere har været sygemeldt med stress.

Derudover har Ekstra Bladet talt med nogle af Pernille Weiss' tidligere medarbejdere, hvor de blandt andet beskriver hende som utilregnelig, at hun eksploderer og skælder sine ansatte ud offentligt.

Sagen fik de konservative til at droppe Weiss som kandidat ved EP-valget, der skal afholdes næste år.

"Jeg er ikke en led kælling"

Selvom partiet med Papes ord ikke kan "stå på mål" for Weiss' opførsel, så kan Pernille Weiss ikke se sig selv andre steder end hos de konservative.

Hvorfor blive i et parti, hvor man ikke længere er velkommen?

- Vi er andet end det, der sker lige nu. Jeg modtager rigtig mange tilkendegivelser fra vores medlemmer, baglandet og vælgere, og det ligger mig fjernt ikke at blive i partiet, uanset hvad partiledelsen gør ved min karriere lige nu.

Hun fastslår, at hun "ikke forstår" de anklager, hun er blevet mødt med.

- Partiledelsen har lavet en såkaldt undersøgelse, hvor man har udvalgt nogen, som engang var ansat hos mig. Man har ikke talt med mine nuværende medarbejdere, og man har ikke inddraget mig, i det mindste sådan så jeg vidste, at noget foregik, fortæller en tydeligt berørt parlamentariker.

Hun lægger ikke skjul på, at de udsagn og beretninger, der er kommet frem i undersøgelsen, berører hende dybt.

- Ja, det gør ondt, fordi jeg er ikke en led kælling. Jeg er ikke et ondt menneske. Jeg er sygeplejerske allerførst, jeg er har været leder i mange forskellige sammenhænge, så det at praktisere ordentlighed og anstændighed overfor mennesker i komplekse institutioner, det forudsætter også en redelighed og en mængde af data, som repræsenterer hele virkeligheden.

Weiss understreger flere gange, at hun anser den konservative ledelses undersøgelse for at være "tynd".

- Der er så meget etik i det her. Det handler om at gå bag om ryggen ikke kun på mig, det er hvad det er, men også at gøre det på mine nuværende medarbejdere, som står måbende og kigger, hvad pokker er det der sker.

Genkender ikke billedet

Over for TV 2 medgiver Pernille Weiss, at arbejdsmængden – og vilkårene – kan være både overvældende og hårde.

Men i hendes optik undergraves de tidligere medarbejderes udlægning af de nuværende ansatte i hendes kontor.

Over for DR siger de samstemmende, at de ikke genkender det billede, som den interne undersøgelse blandt tidligere medarbejdere tegner.

Samtidig bekræfter de Pernille Weiss' udsagn om, at de ikke er blevet hørt af partiledelsen, selvom de har kontaktet den direkte via et brev.

Hvis vi så tager afsæt i, at de har sagt det, de her tidligere medarbejdere, tager de fejl, er det noget de selv finder på?

- Jeg tror bestemt heller ikke, at de lyver. Jeg må bare sige, at jeg kan simpelthen ikke forstår, at de har sagt det eller bliver citeret for at have sagt det, fortæller Pernille Weiss, der udtrykker, at hun er "vitterligt ked af" medarbejdernes oplevelser.

- Jeg ville sådan ønske, at de efter, de forlod mit team, havde rakt ud enten til mig eller til HR i Europa-Parlamentet. Der ligger bare ikke nogen klager på mig.

Langer ud efter partiet

Pernille Weiss lægger ikke skjul på, at hun er skuffet over sit eget partis håndtering af hendes sag.

Samtidig mener hun, at partiledelsen bidrager til at tegne et endog meget negativt billede af hende i medierne.

- Jeg synes, at det er svært at forstå anderledes, det som Søren Pape siger. Det bliver jeg bare nødt til at sige.

Hvad tænker du om partiledelsen håndtering af den her sag?

- Jeg er simpelthen også flov på Det Konservative Folkepartis vegne. Der er så mange mennesker, der ringer til mig og siger, at de ikke kan genkende vores parti. De forstår ikke, hvad der sker, siger Pernille Weiss.

- Så sådan har jeg det også, at det her er synd for mit gamle parti.

Et parti, som hun altså ikke agter at forlade frivilligt.

Du kan se hele interviewet med Pernille Weiss i 'Lippert', der sendes onsdag klokken 18.20 på TV 2 News, eller på TV 2 Play allerede klokken 12.

I afsnittet om sygemeldinger på grund af stress er der efter udgivelse tilføjet udlægningen om antallet af sygemeldte med stress fra Pernille Weiss' kontor i Brussels.