Beboere føler sig overset: Motorvejsstøj smadrer nattesøvn

Beboerne syd for Odense føler sig glemt og overset, når det handler om støjen fra motorvejen. Nu kæmper de for at få del i støjpuljen.

Nattesøvn, der bliver spoleret og grillaftener i haven, hvor lydsporet er motorvejsstøj. Sådan er hverdagen for flere beboere i de små landsbyer Højby, Fraugde og Over-Holluf, der ligger syd for Odense.

- Der er støj om natten, og vi kan høre det i soveværelset. Vi kan vågne om natten på grund af støjen, og når vi er udenfor er det meget generende forklarer Lene Bechgren, der bor i Højby tæt på motorvejen. 

- Da vi flyttede herud i 1995 kunne vi overhovedet ikke hverken høre eller se motorvejen. Men nu er støjen blevet værre, og da de skulle lave den nye afkørsel 50 fjernede de al beplantning, så nu kan vi også se motorvejen, siger Lene Bechgren. 

Beboere føler sig glemt

Beboerne i de tre områder bor nemlig tæt på den fynske motorvej, hvor tusindvis af biler hver dag kører over Fyn med masser af støj til følge. Lene Bechgren der bor 500 meter fra motorvejen fortæller, at beboerne har målt støj på helt op til 70 dB fra motorvejen. Ifølge Miljøstyrelsen er den vejledende grænseværdi for vejstøj ved boliger på 58 dB.

-  Vi er glemt her i Odense. Vi er fuldstændig overset. Der er kommet klima- og støjdæmpende asfalt nogle steder på den fynske motorvej, hvor der ikke er naboer. Motorvejen her ved os er der ikke gjort noget ved, siger Lene Bechgren. 

Så meget støjer forskellige ting

Milliarder til trafikinvesteringer

Før sommerferien indgik politikerne på Christiansborg et infrastrukturforlig, hvor der var  trafikinvesteringer for over 160 milliarder kroner, her i blandt over en milliard kroner til at udvide motorvejen syd om Odense.

Men i de mange trafikmilliarder, er der altså ikke umiddelbart sat penge af til støjbekæmpelse for beboerne i Højby, Fraugde og Over-Holluf. Støjafskærmningen fra den kommende udvidelse af den fynske motorvej stopper nemlig ved afkørsel 50, umiddelbart før de tre boligområder. 

Men nu vil beboerne have politikerne til at gøre noget ved den massive støj i området, og de har fået øje på en pulje på tre milliarder kroner, som politikerne i det store forlig har sat af til støjbekæmpelse.  

- Nu skal politikerne handle. Der er sat fire milliarder af til vejene i Danmark, og der er stadig tre milliarder tilbage. Nogle af de penge skal helt sikkert bruges herude. Det skal være nu og ikke om ti år, når asfalten er helt slidt, siger Lene Bechgren. 


Og beboerne får opbakning fra Venstres Lars Christian Lilleholt, som vil bringe sagen videre på Christiansborg.

- Det her er en af de absolut vigtigste fynske sager overhovedet. Motorvejsstøjen belaster tusindvis af beboere langs morotvej. Derfor er et det så vigtigt, at de fynske politikere kommer op i gear på den her sag, så vi får lagt pres på regereingen så vi får prioriteret støjafskærmning syd om Odense, siger Lars Christian Lilleholt, medlem af Folketinget for Venstre. 

Borgmester Peter Rahbæk Juel er på ferie, men henviser til Maria Brumvig, som forklarer, at der bliver arbejdet på at hjælpe beboerne i området.

- Det ligger både Socialdemokratiet og borgmesteren meget på sinde, at borgerne i området skal hjælpes. Og vi vil lægge pres på Christiansborg for, at beboerne i området får del i de støjpuljer, der er blevet sat af infrastrukturforliget, siger Maria Brumvig, der sidder i Odense Byråd for Socialdemokratiet. 

Se trafikstøj på din egen adresse

Facebookgruppe og borgermøde

For at skabe opmærksomhed om støjen har beboerne taget initiativ til et borgermøde den 9. september, hvor hele Folketingets Transportudvalg og Odense Byråd er inviteret. 

- Vi håber, at vi kan råbe politikerne på Christiansborg op, så vi kan få dæmpet støjen. Vi vil gerne have del i støjpuljen, der er afsat, så vi kan få støjdæmpende asfalt og støjafskærmning, der virker effektivt, siger Lene Bechgren.

Beboerne i de tre berørte områder har også tage initiativ til en facebookgruppe, der skal samle de støjramte beboere. Siden gruppen blev lavet den 1. juli har 600 mennesker meldt sig ind i gruppen.

Oversigt

    Oversigt