Slut med lang ventetid: Her er maskinen, der sluger alt din pant på én gang

I Haarby behøver du ikke længere at pante dine flasker en ad gangen. En ny pantmaskine kan tage over 100 tomme flasker og dåser på én gang, og det skal få flere kunder til at aflevere deres pant.

Er du også træt af at stå i kø til pantmaskinen? Hader du at hive den ene tomme, klistrede flaske op fra posen efter den anden, blot for at vente utålmodigt på, at pantmaskinen har aflæst stregkoden på den forrige dåse?

Så kan det være, at du skal overveje at pante i Haarby.

Torsdag bød SuperBrugsen i Haarby nemlig velkommen til fremtidens pantmaskine.

- Det er bare en rigtig god måde at komme af med pant på. Man kan se, at folk lægger mærke til, hvor hurtigt de kommer af med panten, lyder det fra brugsuddeler Martin Frost Jørgensen.

Med den nye pantmaskine slipper kunderne for at fodre maskinen med flasker en ad gangen. Maskinen kan nemlig håndtere over 100 dåser og flasker på én gang, og derfor kan kunderne hælde store sække med pant i maskinen.

- Fordelen ved den her maskine er, at den er cirka fem gange hurtigere, end hvis du står og panter emballagerne en ad gangen, fortæller Michael Milo, der er administrerende direktør i Tomra, som har produceret pantmaskinen.

Martin Frost Jørgensen håber da også, at den nye maskine vil få endnu flere folk til at aflevere deres genanvendelige dåser og flasker.

- Der var lige en, der sagde, at han havde haft dem liggende i tre-fire år, men nu ville han gerne ned og pante, fordi det var blevet nemmere, så det er lidt spændende at se, om vi får endnu mere pant ind, fortæller brugsuddeleren.

Investering i lokalsamfundet

Maskinen er ikke helt ny. Det seneste års tid har den været på markedet i både Finland, Norge og Sverige, og det har ifølge producenten Tomra været en kæmpe succes.

- Det vi ser er, at når man får installeret sådan en automat, så får butikken typisk mellem to og fire gange så mange kunder, der kommer og afleverer flasker, og mængden af emballage stiger fra mellem 25-30 ad gangen til 100 emballager ad gangen, siger Michael Milo.

At købe en ny pantmaskine er da heller ikke en helt billig affære. Martin Frost Jørgensen kan fortælle at maskinen har kostet over en million kroner, og derfor håber han, at pengene bliver tjent ind igen.

Den økonomiske gevinst er dog ikke den eneste grund til investeringen.

- Vi vil gerne servicere vores kunder bedst muligt, og lette kundernes arbejde med selve håndteringen af panten.

- Nu er vi jo en lokalejet butik, så det er derfor, vi putter pengene tilbage i lokalområdet, siger brugsuddeleren.

Hvis du overvejer at pante i Haarby, men er skeptisk ved tanken om at hælde alle dine pantflasker og dåser i maskinen på én gang, så kan du være helt rolig. Så længe du sørger for at stregkoderne er læsbare, så skal du nok få det rigtige beløb på din flaskebon.

- Du skal selvfølgelig komme med emballager, der er genbare. Det er klart, at hvis der er fejl på stregkoden, så vil maskinen også have fejl ved aflæsning, men der er ikke flere fejl ved den her, end ved alle mulige andre automater, siger Michael Milo.

Sådan panter danskerne

Oversigt

    Oversigt