Eksperter anbefaler færre i klassen: Så mange elever er der i de fynske folkeskoler

Færre elever skal proppes ind i folkeskolens klasselokaler. Det er godt for elevernes trivsel, mener flere eksperter.

I 258 folkeskoleklasser på Fyn sidder mere end 24 elever i lokalet. 

Det er selvom flere eksperter mener, at børn trives langt bedre i mindre klasser. 

- Klassestørrelser og trivsel hænger unægteligt sammen. Når klassen bliver større, gør det virkelig noget ved trivslen blandt eleverne, siger Bo Birk Nielsen, der er psykolog og lektor ved læreruddannelsen i Hjørring. 

Derfor mener han og Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef og folkeskoleekspert hos VIA University Collage, at der skal være et loft over, hvor mange elever, der må være i skoleklasserne.

- Det er nemmere at håndtere et mindre antal elever, så et loft, der er lavere, end det er nu, vil jeg anbefale, siger Andreas Rasch-Christensen. 

I Nordfyns Kommune er 15 procent af folkeskoleklasserne på mere end 24 elever. I Svendborg Kommune er tallet på 26 procent, mens der i Odense Kommune er 125 klasser med mere end 24 elever i lokalet, hvilket svarer til 18 procent. 

Det kan være problematisk, mener Bo Birk Nielsen.

- Allerede ved 25 elever i klassen begynder vi at se nogle af de negative konsekvenser i forhold til samspil og relationer, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kæmper for forsøgsordning

Den odenseanske venstremand Araz Khan vil derfor have færre elever i folkeskolens mindste klasser.

Han ønsker at højst 22 elever skal løbe ind i det samme lokale, når klokken ringer ind efter frikvarteret. Derfor forslår han, at man på fem skoler i Odense laver en forsøgsordning med 22 elever i 0.-3. klasserne.

- Vi skal have en bedre overgang fra børnehaven til skolen. Der skal være et tryggere miljø, bedre læring og mere tid til den enkelte relation. I sidste ende skal vi have flere børn til at trives og flere til at gennemføre afgangseksamen, siger Araz Khan (V).

Bliver ikke klogere

Folkeskolens elever trives bedre i mindre klasser, men de bliver ikke nødvendigvis klogere. 

Det viser en forskningsoversigt fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, som konkluderer, at der ikke er en sammenhæng mellem faglige resultater og antallet af elever i klassen.

Alligevel anbefaler flere eksperter, at man prioriterer små klasser. 

- Børn spejler sig i hinanden for at udvikle deres selvopfattelse og identitet. Der giver større klasser udfordringer i forhold til samspil og relationer, fordi man bringer flere sammen i fællesskaber, siger Bo Birk Nielsen.

Tilbage i november stemte rådmand Susanne Crawley nej til at undersøge, hvad det ville koste, at indføre et loft på 22 elever i folkeskolens mindste klasser.



Oversigt

    Oversigt