Hver anden bliver ikke screenet for livmoderhalskræft: Hjemmetest kan være løsningen

Hver anden kvinde i 20'erne tager ikke imod tilbuddet om at blive screenet for livmoderhalskræft. Det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

Kun hver anden kvinde i tyverne deltager i screeningen for livmoderhalskræft. Det skaber bekymring hos Kræftens Bekæmpelse. Det siger Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse 

- I Kræftens Bekæmpelse, der bekymrer det os, at halvdelen af de unge kvinder ikke får taget en beslutning om at deltage i screeningen. Det kan jo betyde, at de senere vil kunne få en sygdom, som kunne være undgået. 

Hjemmetest kan være en løsning 

Screeningen for livmoderhalskræft foregår, som en gynækologisk undersøgelse, hvilket også kan være grunden til, at der ikke er flere der bliver tjekket, det siger Trine Malling Lungskov, der er Chef for praksis i Region Syddanmark.

- Vi er ved at kigge på, om det, at det er en gynækologisk undersøgelse kan være en barriere for at blive screenet.   

Regionerne er derfor ved at undersøge, om hjemmetest kan være noget, der kan gøre at flere vil lade sig screene. 

- Vi er ved, på tværs af regionerne, ved at undersøge, om vi kan gøre brug af hjemmetest, fordi så håber man, at vi vil kunne overkomme den barriere. 

- Det vil blive et tilbud til de kvinder, der ikke reagerer på første invitation. Så vil man på næste påmindelse få et tilbud om at henvende sig, og få tilsendt et hjemmetestsæt.

Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse håber også på hjemmetest kan blive aktuelle

- Vi håber, at det bliver aktuelt i 2022, men måske bliver det først i 2023. 

Kan opdages tidligt

Janne Bigaard, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse mener, at det er vigtigt, at kvinderne bliver screenet når de er i 20'erne.

- Måske tænker man ikke, at kræft rammer en i den alder, men denne kræftform rammer ofte i 30-års alderen, men sygdommen giver sig allerede til kende i 20'erne. 

quote Hvis man kombinerer HPV-vaccinen og screening, så er man godt dækket.

Trine Malling Lungskov, Chef for praksis, Regions Syddanmark

Det er ikke nok at være vaccineret mod livmoderhalskræft fortæller Trine Malling Lungskov fra Region Syddanmark

- Mange tror de er dækket og ikke behøver screeningen, men det er kun 70-90% man er dækket med HPV-vaccinen, så hvis man kombinerer HPV-vaccinen og screening, så er man godt dækket.