Politisk ballade om nordfynske besparelser: Uenighed om genåbning af budgettet

Børne- og Ungeudvalget har besluttet, at der skal spares ti millioner kroner på børneområdet. Socialdemokrat taler for at genåbne budgettet, men Venstre siger nej.

Det er en besparelse baseret på en regnefejl, når Børne- og Ungeudvalget i Nordfyns Kommune skal finde ti millioner kroner på børneområdet, mener den nordfynske socialdemokrat Kasper Solberg. 

Derfor synes han, at de nordfynske kommunalpolitikere bør overveje at genåbne budgettet for 2022. Han mener nemlig, at der er budgetteret forkert på børne- og ungeområdet fra begyndelsen, og at det er derfor, Børne- og Ungeudvalget nu bliver nødt til at finde de ti millioner kroner. 

- Det her er besparelser, og derfor ville jeg allerhelst, at vi som kommunalbestyrelse kiggede på hele budgettet for at se, om der er andre muligheder. Der har været lavet en regnefejl for budgettet for 2022 i forhold til den reelle vurdering af prisen på anbringelser. Så lad os sikre os, at vi ikke laver den fejl en gang til, siger Kasper Solberg til TV2 Fyn. 

Børne- og Ungeudvalget besluttede på et møde den 5. april, at pengene blandt andet skal findes ved besparelser på anbringelser, at kommunen selv skal løse flere forebyggende opgaver, og at skolerne primært selv skal stå for udgifterne til de indsatser, der handler om børns modvilje mod at komme i skole - såkaldt skolevægring.

Det har fået Støttegruppe Nordfyn til at sende en klage til ombudsmanden.

Borgmester afviser genåbning

Men en genåbning af budgettet ligger ikke lige for, mener Venstres borgmester, Morten Andersen. Han sidder ikke i Børne- og Ungeudvalget, men bakker op om beslutningen om de kommende besparelser inden for den budgetramme, der er afsat. 

- Grundlæggende set laver vi budgettet en gang om året, og vi er så tidligt på året, at jeg er rimelig tryg ved de reduktioner, vi får lavet her, og at vi får rettet ind, siger Morten Andersen. 

Han mener, at der skal gøres noget ved det merforbrug, der lige nu er udsigt til på børne- og ungeområdet i kommunen, og at der hverken er budgetramme eller serviceramme til ikke at rette ind.

- Vi har fuldt ud brugt servicerammen op, og det her merforbrug ser ud til at ville vare i de næste år. Så hvis vi ikke reducerer nu og her, ser det ud til bare at fortsætte. Vi står på mål for det serviceniveau, der er i kommunen og den lovgivning, der er. Det her handler ikke om at gå på kompromis med lovgivningen, siger Morten Andersen.

Venstre sidder på 12 ud af 25 mandater i Nordfyns Kommune. 

Oversigt

    Oversigt