Unge bærer smitten i Odense: - Tag en test, før du går til fest

Incidenstallet er igen over 100 i Odense, og det er særligt 20 til 29-årige, der bliver smittede. Kommunen opfordrer til, at man husker at blive testet, før man går til fest.

Smitten er den seneste uge steget kraftigt i Odense, og op mod tre fjerde dele af de 233 personer i kommunen, der den seneste uge er testet positv for coronavirus er mellem 20 og 29 år.

Derfor vil kommunen nu forsøge at få unge mennesker til at være mere flittige til at få taget en coronatest, inden de tager til social arrangementer. 

- Vi ved fra vores dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, der jo står for smitteopsporing, at langt de fleste bliver smittet ved sociale sammenkomster eller i by- og nattelivet, siger Charlotte Scheppan, der er sundhedschef i Odense Kommune.


Det såkaldte incidenstal, som viser andelen af smittede per 100.000 indbyggere set over syv dage, er igen over 100. Og udviklingen er gået stærkt, fortæller sundhedschefen. 

- Hvis vi ser bare halvanden uge tilbage, så havde vi et incidenstal på under 20, og nu er det på 114. 

Delta-variant dominerer

Det er en bekymrende udvikling, mener sundhedschefen.

Især fordi den nye variant af coronavirus kaldet Delta, nu udgør den største del af smitten. Onsdag viste tal fra Statens Serum Institut, at 78,7 procent af de positive prøver, der blev analyseret i sidste uge, var med Delta-varianten. 

- Langt de fleste, der bliver smittet i dag, bliver jo smittet med Delta-varianten, og den er meget mere smitsom, så derfor er det en stærkt bekymrende situation. Grunden til, det er bekymrende er dels, at unge også bliver ramt af senfølger, og dels at man jo kan smitte familien, så det til sidst kan ramme sårbare og ældre. Vi ved jo, at man kan risikere at blive smittet, selvom man er vaccineret, siger Charlotte Scheppan.


Omkring 0,08 procent af de 1,6 millioner færdigvaccinerede danskere er blevet konstateret smittet med coronavirus, skrev DR torsdag. I hele tal er der tale om 1.233 personer.

I både Aarhus og København har man den seneste uge set en større smittespredning, og i de to byer ligge incidenstallet nu på henholdsvis 302 og 330.

Testambassadører i gadebilledet

For at undgå en lignende situation i Odense, prøver kommunen nu at få fat i de unge. 

- Derfor kommer vi med den her opfordring. Især til unge, men også andre - bliv nu testet, før du går i byen, før du tager til polterabend, før du tager i sommerhus. 

- Vi opfordrer også til at følge sundhedsmyndighedernes anbefaling. Bliv nu vaccineret - hellere i dag end i morgen. 

Udover kommunikationsindsatsen vil såkaldte testambassadører fra Styrelsen for Patientsikkerhed være synlige i nattelivet. 

- De går rundt og tager en snak med de unge. Selvfølgelig om alt det, vi kender som afstand og sprit og så videre. Men også om, om man nu er husket at blive testet, eller om man har fået tid til vaccination. Vi ved fra andre byer, at det bliver taget godt imod.