I det fynske folks tjeneste

Borgmester inden genåbning: - Der er mange hensyn at tage

Med otte dage til, at skoler og daginstitutioner igen skal åbne, er der travlt i kommunerne. Meget skal falde på plads, så indslusningen af børn kan forløbe gnidningsfrit.

00:59

I Assens Kommune har man travlt, for meget skal planlægges inden kommunes skoler og institutioner åbner igen. Foto: Ken Pedersen Video: Ole Holbech - redigering: Louise Koustrup

I Assens Kommune er man gået i gang med at planlægge genåbningen af daginstitutioner og skoler. Selvom det kun vil være elever op til og med femte klasse, så melder der sig en masse udfordringer, som skal løses inden næste uge. 

- Børnehaverne er forskellige. En i byen har ikke ligeså meget undendørs plads som en på landet. Der er også familier med kroniker-børn, som der skal tages hensyn til. Der er meget, vi skal have styr på og have taget hensyn til, forklarer borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V).

Læs også Skoleåbninger giver nye udfordringer

Alle kommuner på Fyn står lige nu med den samme opgave, som skal løses inden den 15. april, og det er at få genåbnet skoler og institutioner bedst muligt, samtidigt med at alle forbehold og hensyn tages. 

- Der holdes møder i alle danske kommuner nu for at se på, hvordan man nemmest får sat dette skib i søen med alle de hensyn, der skal være, fortæller Søren Steen Andersen.

Udendørs arealer bliver nødvendige

Skolerne åbnes kun i starten for de mindre klasser op til femte klasse. På trods af at det ikke er alle elever, som vender tilbage på skolerne, skal det også planlægges. 

- Kan man brede de mindre klasser udover flere lokaler? Og hvad så med lærere til alle klasser? Alle de praktiske ting skal der tages fat i nu.

En løsning på eksempelvis behørig afstand, vil kunne være at tage udendørs arealer i brug. Det er en løsning, som Søren Steen Andersen peger på:

- Assens Kommune er rig på udendørs arealer, og hvis vejret bare er nogenlunde som nu, så har vi nogle børnehavebørn, som kan være udenfor.  

En travl uge

Selvom man kan afhjælpe problemet udendørs, er der stadig tidspunkter, hvor afstanden mellem børnene bliver svær.

- Der vil være situationer i forbindelse med mad og andet, hvor børnene skal have hjælp og er tættere på hinanden. Det skal selvfølgelig håndteres med største omhu, forklarer Søren Steen Andersen.

Læs også Fynsk pædagogformand inden genåbning: - Der er mega mange spørgsmål

Spørgsmålene er mange fra Assens Kommune, som nu skal planlægge genåbningen af skoler og daginstitutioner.

- Der kan være nogen, som sidder hjemme, og spørger om barnet stadigvæk kan holdes hjemme fra daginstitutionen, hvis de stadig sidder hjemme og arbejder og kan håndtere det. Så giver det en smule mere luft mellem de resterende børn, siger Søren Steen Andersen og fortsætter:

- Der er mange tinge, der melder sig, og det har vi en uge til at øve os på. Det bliver en travl uge.