To år forsinket og 489 millioner kroner dyrere: Nu risikerer nyt sygehus skærpet tilsyn

Tidsplanen og budgettet skrider, og nu overvejer Sundhedsministeriet at sætte Nyt OUH under skærpet tilsyn.

Byggeriet af det nye OUH risikerer at komme under skærpet tilsyn. 

Sådan lyder meldingen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet i et internt mødereferat, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i. 

Referatet stammer fra et møde mellem Region Syddanmark og Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor man skulle diskutere byggeriets budgetoverskridelse på 489 millioner kroner og det faktum, at åbningsdatoen nu er udskudt med i alt to år til slutningen af 2025.

Hvis byggeriet bliver sat under skærpet tilsyn, har det den konsekvens, at ministeriet vil holde ekstraordinært tæt øje med, at tidsplan og budget bliver overholdt for byggeriet. 

Det skal de være velkomne til, lyder det i Region Syddanmark.

- Det har jeg det fint med. Vi har intet at skjule, og de må hjertens gerne komme og kigge os over skuldrene, siger Karsten Uno Petersen (S). 

Han er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark, som står for byggeriet.

Hvem skal betale for uforudsete udgifter?

Budgetoverskridelsen på knap en halv milliard kunne TV 2 Fyn første gang fortælle om i december på baggrund af et internt notat.

Et par dage senere bekræftede regionen offentligt, at en række ekstraordinære udgifter har fået budgettet til at skride.

Årsagerne til de ekstraordinære udgifter er primært covid-19 og krigen i Ukraine, ifølge Region Syddanmark. Det har blandt andet medført mangel på medarbejdere og mangel på materialer, fortæller Karsten Uno Petersen.

Mens det nye supersygehus tager form på byggegrunden nær Syddansk Universitet, er der endnu ingen afklaring mellem Region Syddanmark og Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, hvem der skal betale ekstraregningen for byggeriet.

Karsten Uno Petersen har dog en forhåbning om, at man kan få en håndsrækning fra ministeriet til de 489 millioner kroner.

- Det håber vi da, for det står i aftalen. Det er jo udefrakommende omstændigheder, nemlig pandemien og krigen i Ukraine, siger han med henvisning til økonomiaftalen mellem regionerne og staten for 2023.

Hvor de 489 millioner kroners udgifter stammer fra, kan du forstå her i videoen:

TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V), men hun har ikke ønsket at stille op på nuværende tidspunkt, hvor der ikke er en endelig afklaring om hverken et eventuelt tilsyn eller det økonomiske.

Ministeriet oplyser dog i en skriftlig kommentar, at:

- Indenrigs- og sundhedsministeren er bekendt med udfordringerne for byggeriet af Nyt OUH, og ministeriet er i tæt dialog med Region Syddanmark om budgetudfordringerne.

Sygehusbyggeri i Nordsjælland fik 800 millioner

Det nye supersygehus er et af 16 såkaldte kvalitetsfondsbyggerier med et samlet budget på 51 milliarder kroner i 2022-priser.

Der har fra start været stort fokus fra Sundhedsministeriet på at holde byggerierne inden for deres budgetter, hvilket flere steder har ført til, at regioner har måtte ændre i de oprindelige byggeplaner for ikke at overskride det samlede beløb.

Det har man gjort på byggeriet af Nyt OUH blandt andet ved at fjerne elementer fra planen, som man ellers gerne ville have haft i det færdige byggeri.

Derfor vakte det i 2021 undren hos den daværende næstformand i Region Syddanmark Poul Erik Svendsen (S), da et nordsjællandsk sygehusbyggeri fik økonomisk hjælp fra staten, fordi man manglede 800 millioner kroner i budgettet og stod over for at skulle sløjfe køkkenet.

Fra 542 til 489 millioner kroner

Hvor kan der spares?

Selvom Karsten Uno Petersen er fortrøstningsfuld i forhold til en økonomisk hjælpende hånd fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, skal Region Syddanmark alligevel i gang med at finde sparemuligheder.

I aktindsigten, som TV 2 Fyn har fået, står i et notat om færdiggørelsen af byggeriet, at man "løbende skal arbejde med at identificere mulige og acceptable besparelsesmuligheder".

Det er normal praksis, at de store sygehusbyggerier har en række besparelsesmuligheder liggende i katalog, så man kan trække det frem, hvis der bliver udfordringer med økonomien. 

Et af de punkter, som man allerede nu har valgt at spare på, er udendørsarealerne. Ved at spare på belægninger og beplantning, kan man hente 80 millioner kroner.

Åbningen af Nyt OUH er forsinket til slutningen af 2025. Men der er masser at glæde sig til. I hvert fald hvis man spørger cheflægen på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.

Oversigt

    Oversigt