Andre plejeforældre i forsvar: Marcos plejefamilie er smidt under bussen

Siden historien om anbragte og døende Marco har flere plejefamilier henvendt sig til TV 2 Fyn. De mener, det er urimeligt, hvad plejefamilien er blevet udsat for.

Da TV 2 Fyn bragte historien om den knap etårige Marco Trawel, der ligger døende på et hospice, og hans biologiske forældre, der kæmper om at få mere samvær med ham i den sidste tid, fik det masser af seere og læsere på TV 2 Fyns facebookside til tasterne. 

Mange af kommentarerne sætter spørgsmålstegn ved detaljen om, at plejefamilien er taget afsted på ferie. 

Siden er historien blevet delt i flere facebookgrupper for plejefamilier, og TV 2 Fyn har fået flere henvendelser fra personer med erfaring som plejefamilier, der mener, det er urimeligt over for plejefamilien. 

En af dem er Elin Søndergaard, der har været plejemor igennem 22 år. Hun forsvarer, hvorfor plejefamilien ikke bare kan udtale sig. 

- Plejefamilien har ikke en jordisk chance for at forsvare sig. Hvis vi siger noget om vores børn ude i byen eller bare til naboen, så er det fyringsgrundlag, og vi kan miste vores godkendelse. Vi har ikke engang mulighed for at gå til vores fagforbund, for de kan ikke hjælpe os. For alt, der vedrører børnene, tilhører børnesagen, og når det tilhører en børnesag, så er det ikke noget, fagforeningen kan gå ind i, siger Elin Søndergaard. 

Budskab til folk på Facebook

Elin Søndergaard har, siden TV 2 Fyn bragte historien, forsøgt at svare på den kritik, plejefamilien har fået på Facebook. Hun vurderer, at hun har svaret på omkring 150 til 200 kommentarer.

- Den her familie bliver beskyldt for det mest forfærdelige. De bliver kaldt pengegriske, uduelige, og at de skulle brænde i helvede, siger Elin Søndergaard.

Fordelt på to opslag om sagen har der været over 1000 kommentarer på Facebook.

- Alle kan sætte sig ind i, hvor forfærdeligt det må være at have et barn, som er døende, og så kan man ikke få lov til at være der. Men vi ved ikke, hvorfor familien ikke må være der. Når man ikke ved det, så kan man sagtens sidde og sige, at den her familie skal være der hele tiden. Men man kender ikke årsagen til, hvorfor de ikke må det. Jeg kan sagtens forstå, at de biologiske forældre stiller op, men der er mange ting, vi ikke kender til, og så kan man ikke tillade sig at dømme, siger Elin Søndergaard.

Hun har et helt klart budskab til de mennesker, der kommenterer på sagen. 

- Inden de affyrer skytset, så synes jeg, de skal tage og finde ud af, om det er den rigtige skydeskive, de sigter efter. For den her plejefamilie har ingen mulighed for at forsvare sig. Hvad mon er op og ned i det her? Kender vi mere end en side i den her sag? For når du ikke gør det, så har du heller ikke en chance for at forstå, hvad der gør sig gældende. Så ved du ikke, hvorfor plejefamilien er taget afsted på ferie, siger Elin Søndergaard.

- Kan det være, fordi man simpelthen bare har brug for et pusterum, fordi det her er 50 gange hårdere, end man nogensinde havde forestillet sig, det ville være, spørger hun.

Kræver nosser at sige en forvaltning imod

Efter TV 2 Fyn fulgte op på sagen tirsdag, forklarede Faaborg-Midtfyn Kommune i en mail til TV 2 Fyn, at plejeforældrene blev rådet af kommunen til at tage på ferie, selvom de havde spurgt, om ferien skulle aflyses eller udskydes.

DET SKRIFTLIGE SVAR FRA FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

- Jeg tænker, at det viser, at plejefamilien har været ekstremt meget i tvivl, ellers kontakter man ikke sin ansættende kommune. Jeg synes også, at den her plejefamilie - stik i mod, hvad Facebook-politiet anklager dem for - faktisk er nogle ordentlige mennesker. De har været klar over, hvad det er for en opgave, de har taget på sig. Det, de måske ikke har været klar over, er, hvor hårdt det ville blive, siger Elin Søndergaard.

Men kunne man ikke have aflyst ferien alligevel, når det kun er en rådgivning?

- Det kunne man godt. Men på godt dansk, så kræver det en vis portion nosser at sige en forvaltning imod. Vi skal igen tænke på, at det her er deres nærmeste sparringspartner. Det er de eneste, de kan sparre med. Og hvis de får en tilbagemelding om, at det er ok, de tager på ferie, hvordan skal en plejefamilie så kunne agere anderledes. Fordi vi har ikke andre muligheder for at få råd og vejledning, siger Elin Søndergaard. 

Lad os få fokus derhen, hvor det skal være

En anden, vi på TV 2 Fyn har talt med, er lettet over, at kommunen efter et døgns tid udtalte sig om baggrunden. Han ønsker ikke at udtale sig til citat i frygt for netop at komme i klemme med sin egen kommune og ultimativt miste sit plejebarn. Men hans identitet er redaktionen bekendt.

- Som plejefamilie er det rart, at der endelig kommer en udtalelse fra Faaborg-Midtfyn Kommune omkring de reelle aftaler og forhold for den udskældte plejefamilie, der er "taget på ferie" fra et døende plejebarn. Politikerne, pressen, befolkningen og en tavs kommune har ikke været sene til at smide plejefamilien under bussen. Uberettiget, siger den 55-årig plejefar.

Han har ligeledes forsvaret plejefamilien på de sociale medier, og i en lukket gruppe på Facebook bliver han bakket op af mange andre plejefamilier.

- Essensen i det her må være sagsbehandlingen og det kommunale selvstyre, der har fået lov til at lukke sig om sig selv, imens de offentligt håndhæver "retten til ikke at udtale sig", da de meget belejligt er underlagt tavshedspligt i den enkelte sag, siger plejefaren.

Den 55-årige plejefar kan sagtens sætte sig ind i plejefamiliens sted, der ikke vidste, at Marco var syg, før de overtog ham.

Plejeforældrene fik Marco Trawel i pleje, da han var under to måneder gammel. Han blev først udredt for sin dødelige sygdom, da han var fem måneder.

- Lad os få fokus derhen, hvor fokus skal være. På drengen, familiens manglende samvær i en svær stund, og ikke mindst den kommunale sagsbehandling, siger han.

Derfor nævner vi, at plejefamilien er på ferie

Oversigt

    Oversigt