Danmarks mest naturlige gymnasium ligger på Fyn: Her er edderkopper, hvepse og biller velkomne

Faaborg Gymnasium er bedst i Danmark til at formidle naturvidenskab. Det har de bevis på i form af en pris fra det nationale naturfagscenter.

Der blev boret, slæbt og bygget, da eleverne på Faaborg Gymnasium onsdag var trukket i arbejdstøjet, og undervisningen foregik under åben himmel. 

Mille Vinther var en af de knoklende elever, der i dagens anledning var sat i arbejde. 

- Jeg borer huller i træstubbene, så vilde hvepse kan beskytte deres æg inde i dem, siger hun om det insekthotel, hun arbejder på. 

Andre elever byggede såkaldte kvashegn, og alt sammen var en del af et projekt, der i bogstaveligste forstand er vildt. 

Det går nemlig ud på at omlægge godt en hektar af skolens areal til vild natur og på den måde øge biodiversiteten omkring skolen. 

Bedst i Danmark

Projektet er så ambitiøst, at de cirka 200 elever på Faaborg Gymnasium løb med en præmie på 15.000 kroner foran 130.000 andre gymnasie- og grundskoleelever. 

Mere end 400 skoler og gymnasier arrangerer i denne uge Naturvidenskabsfestivaller, men det var altså det sydfynske gymnasiums version, der blev vurderet til at være den bedste. 

Præmien gives af Astra, som er Danmarks nationale naturfagscenter.

Men prisen er ikke nødvendigvis det vigtigste ved dagen, mener Pia Gommesen, der er naturfagskoordinator på gymnasiet. 

- Det vigtigste ved den her dag er jo, at vi giver naturen tilbage. Det er det, vi gerne vil. Vi har taget så meget plads fra naturen, så nu prøver vi at give det tilbage igen, siger hun. 

- Vi engagerer eleverne i det, så de får en helt anden viden om, hvad det er, der foregår, ved at vi har dem ude, og de rent faktisk får det i hænderne. Det giver dem meget større ejerskab over de projekter, vi laver på skolen. 

Der blev blandt andet bygget et kvashegn og flere insekthoteller.
Der blev blandt andet bygget et kvashegn og flere insekthoteller.
Foto: Morten Albek


Alle er med

Det var elever fra alle tre årgange, der onsdag var i aktion med det store projekt, der også indebærer at bygge redekasser, fjerne græstørv og efterlade bar jord til nye planter. 

- Det er meget hyggeligt. Man snakker meget på kryds og tværs af årgangene, så det er meget hyggeligt at lære hinanden at kende på en anderledes måde, siger Mathilde Billum, der også er elev på gymnasiet. 


Og selvom man var væk fra klasselokalet, så var fagligheden stadig med, mener Mathilde Billum. 

- Måske bliver vi ikke sat så meget ind i det her med dyrene, når vi sidder inde i klasselokalet, som når man kommer ud og arbejder med det på en anden måde, så det fungerer egentlig meget godt.

Eleverne fik selv lov til at bruge de 15.000 kroner fra præmien, og derfor blev der indkøbt en trægynge til et fælles udendørsareal

Insekthoteller skal gøre livet lettere for blandt andet bier, biller og edderkopper.
Insekthoteller skal gøre livet lettere for blandt andet bier, biller og edderkopper.
Foto: Morten Albek

Oversigt

    Oversigt