250 kilometer i timen: Stort møde om ny super-jernbane over Vestfyn

Den nye jernbane over Vestfyn får uvægerligt konsekvenser for Vestfyn. 38 ejendomme er allerede eksproprieret. Og der kommer flere. Tirsdag aften afholder Vejdirektoratet informationsmøde om projektet.

Næste år begynder arbejdet med at anlægge en ny højhastigheds-jernbane mellem Odense Vest og Kauslunde.

Jernbanen kommer til at løbe langs motorvejen. Det enorme projekt er led i planen om at reducere rejsetiden mellem Arhus og Odense til blot en time.

Men projektet får selvsagt også konsekvenser for lokalområdet. Indtil videre har Vejdirektoratet overtaget 38 ejendomme på strækningen. Men oplyser samtidig, at der vil komme flere ekspropriationer.

Og netop derfor afholder Vejdirektoratet tirsdag aften første informationsmøde om projektet. Det sker i Ejby-Hallerne klokken 19-21. Alle interesserede er velkomne til at deltage.

Jernbanen, som forventes at står klar i slutningen af 2028 bliver 35 kilometer lang, og togene kommer til at køre 250 kilometer i timen. 

En time til Aarhus

Det nye vestfynske jernbanespor er en del af aftalen om en moderne jernbane, der er en udmøntning af Togfonden fra januar 2014, som Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten stod bag.

Arbejdet skulle oprindeligt først gå i gang i 2023, men i foråret 2021 besluttede politikerne at sætte penge af til at få projektet i gang før.

Den nye jernbane kommer til at koste 4,9 milliarder kroner. 

Ambitionen med togprojektet er at skabe timedrift mellem de største byer i Danmark, så det fra Odense kun vil tage én times rejsetid til eksempelvis Aarhus.

Samtidig vil den nye jernbane gøre bedre plads til godstog og regionaltog på den gamle strækning.

Den nye strækning, der får en mere lige linjeføring, er fire kilometer kortere end den gamle.