3.000 år gammelt bronzefund på Fyn topper hitliste

Det fynske fund af et 3.000 år gammelt bronzesværd er med på Kulturministeriets top-10-liste over årets fund 2021.

Hvert år laver Kulturministeriet en liste over de ti mest spektakulære arkæologiske fund. Et særdeles travlt år i den arkæologiske verden har ført til en perlerække af fund. 

På listen over årets fund finder man det fynske fund af et 3.000 år gammelt bronzesværd. 

Sværdet blev fundet i forbindelse med udgravningen til gasledningsprojekt ”Baltic Pipe” på en mark sydvest for Håre Bjerge på Vestfyn. Her er der tidligere blevet fundet blandt andet huse fra perioden 1.100 år før vores tidsregning til år 100. 

Noget af det helt særlige ved fundet er sværdets stand. I forbindelsen med fundet forklarede overinspektør ved Odense Bys Museer Jesper Hansen:

- Vi har at gøre med et 3.000 år gammelt vidunder. Sværdet er i sig selv sjældent, og foruden at bronze-delen er intakt, så er det helt unikke, at dette sværd har et bevaret greb af træ/horn/tak, siger Jesper Hansen og fortsætter:

- Derudover er sværdet sirligt blevet omviklet med et bast-materiale, før det blev lagt i jorden.

Lokal fritidsarkæolog

Det er også sværdets velbevarede tilstand, Kulturministeriet lægger til grund for værdets placering på listen.

Det var den lokale fritidsarkæolog, Helle Deichmann, der med en metaldetektor undersøgte et mindre areal og fik et kraftigt udslag. Under jorden var det Håre-sværdet på 1,3 kilo, der gav udsvinget. 

Sværdet fra Håre er netop nu og frem til marts udstillet på Odense Bys Museer, så alle kan se det utrolige vidunder i bronze og bast og høre, om hvordan det er blevet bevaret så længe. 

Oversigt

    Oversigt