Ambulancereddere flygter fra faget: 80 procent overvejer jobskifte

En undersøgelse af 700 reddere fra Reddernes Fagforening viser, at otte ud af ti overvejer at forlade faget. Det skyldes blandt andet et hårdt arbejdspres.

De seneste dage har TV 2 Fyn kunnet fortælle om pressede ambulancereddere, der tvinges til ekstravagter for at undgå huller i vagtplanen. 

Nu viser en undersøgelse af 700 reddere fra Reddernes Fagforening, at otte ud af ti overvejer helt at smide den gule uniform og finde et andet arbejde.

Det både overrasker og bekymrer formanden for sundhedsbrugerrådet i Region Syddanmark, Hans Biering.

- Det er nyt for os i rådet. Jeg har i hvert fald ikke hørt om det.

- Det går jo ikke, at man har reddere, som flygter fra deres job. Vi kan ikke leve med, at vi får en forringet ambulancetjeneste, siger han til TV 2 Fyn.

Ved udgangen af august havde Ambulance Syd 20 ubesatte stillinger og 11 langtidssygemeldte, viser en aktindsigt, TV 2 Fyn har fået. Med andre ord mangler redderne 31 kolleger ud af en arbejdsstyrke på 650.

- Det er ikke noget, vi kan leve med. Så må man jo kigge på arbejdsforholdene, man må kigge på vagtplanerne. Kan man gøre noget her og nu, som ikke betyder de store penge, men som gør, at redderne får en tryggere hverdag, siger Hans Biering.

En tømmermændslignende tilstand

Ambulanceredder Fritz Kjær trækker dagligt i den genkendelige gule uniform og sætter sig bag rattet i en ambulance. Han er fællestillidsmand, og så har han bevidst fravalgt de opslidende døgnvagter for at passe på sig selv.

- På en del døgnvagter går du faktisk hjem i en tømmermandslignende tilstand. Mør, øm og med hovedpine, siger Fritz Kjær.

For tiden bliver hullerne i vagtplanerne dog fyldt ud med de eksisterende reddere, men det er en løsning, der kun virker ganske kort tid, mener fællestillidsmanden.

- Ekstravagter er jo ikke løsningen på det. Ekstravagter gør jo bare, at der kommer mere belastning på kollegerne. Det er en ond spiral, for de er jo belastede i forvejen, siger Fritz Kjær.

Hans Biering vil tage situationen med de pressede reddere op på årets sidste møde i sundhedsbrugerrådet i december.