Antal tvangsindlæggelser med hjælp fra politi er steget
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De seneste syv år er antallet af gange, hvor politiet har hjulpet med at tvangsindlægge en person i psykiatrien, steget med 23 procent. Det viser en aktindsigt, som DR har søgt og fået hos Rigspolitiet.
I 2015 blev der foretaget 4142 tvangsindlæggelser med politibistand, viser tallene ifølge DR. Sidste år lød tallet på 5109. Tallene er et udtryk for en hårdt presset psykiatri i en tid, hvor antallet af borgere, der har brug for hjælp, er steget. Men ressourcerne er ikke fulgt med. Det mener Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i patientforeningen Bedre Psykiatri.
- Vi har en psykiatri, som er meget presset, hvor syge mennesker ikke får den hjælp, de skal have, siger hun.
Ifølge hende viser det, at behandlingen og forebyggelsen i psykiatrien og kommunerne svigter. Patienter får ikke den behandling, de skal have, og bliver udskrevet alt for tidligt på grund af mangel på ressourcer. Ud over de store greb, som omhandler flere ressourcer, understreger Jane Alrø Sørensen, at de kommunale indsatser skal styrkes, så kommunerne er med til at forebygge, inden mennesker når så langt ud, at der skal tvang til.
Politiet ser også skævt til den voldsomme stigning. Politiforbundets formand, Heino Kegel, siger til DR, at tvangsindlæggelserne opstår alt for ofte.
- Vi bruger i disse år en alt for stor del af vores tid og ressourcer på at have med psykisk syge mennesker at gøre. Og det er uhørt og urimeligt, at det skal fylde så meget. Vi er jo ikke sat i verden for at holde hånden under et psykiatrisk system, som har spillet fallit, siger han til mediet.